ООН: Изправени сме пред най-тежката глобална рецесия от 80 години

Има сериозен риск за невиждан от 90-те години ръст на крайната бедност, предупреждава Организацията

по статията работи: iNews.bg | 17.01.2021 | 15:19
ООН: Изправени сме пред най-тежката глобална рецесия от 80 години
Визия за София

За първи път от 90-те години на миналия век насам има вероятност тази година крайната бедност да се повиши, алармират от ООН, предаде БНР. 

"Социалните и икономическите щети от пандемията са огромни и продължават да нарастват. Няма ваксина, която може да коригира вече нанесените щети. Изправени сме пред най-тежката глобална рецесия от осем десетилетия. Крайната бедност и заплахата от глад се увеличават. Причината за това положение е вече съществуващото неравенство и несправедливата структура на обществото. Пандемията се превърна в безпрецедентна криза, при която светът е изправен пред общ враг. За съжаление правителствата не излязоха с общ отговор на тази глобална заплаха". Това заяви в края на 2020-а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Годишният глобален хуманитарен преглед на световната организация изчислява, че 235 милиона души по света, или един на всеки 33-ма, ще се нуждаят от някаква форма на спешна помощ през тази година – 40-процентно увеличение, почти изцяло заради Covid-19. А Световната банка прогнозира крайната бедност да нарасне за първи път от 20 години.

Списъкът на страните, които се нуждаят най-много от хуманитарна помощ, се оглавява от опустошените от войни Сирия и Йемен, където близо 20 милиона йеменци се намират в най-тежката хуманитарна криза в света. Нужна от спешна помощ има и в Демократична република Конго, Афганистан и Етиопия. Йемен, Южен Судан, Буркина Фасо и Нигерия са страните, където гладът настъпва най-силно, като от него страдат най-вече жените и момичетата, тъй като поради културните модели, те се хранят последни и следователно – най-малко.

Брутният вътрешен продукт на арабския регион се очаква да намалее с 6%, икономическите загуби се оценяват на 150 милиарда долара, около 17 милиона души са загубили работата си, други 15 милиона араби са потънали в бедност, по данни на Лигата на арабските държави. 

Сериозни финансови затруднения изпитват около 50 милиона американци заради пандемията. Много от тях се прехранват от социални кухни. Особено силно засегнати от пандемията и произтичащата от нея бедност са афроамериканците и латиносите. Още преди кризата с коронавируса 35 милиона американци едва свързваха двата края.

Ситуацията не е по-различна и в Европа. Антонио от Барселона, който преди пандемията е имал бизнес – тапас бар: 

"Преди Covid бяхме нормално семейство, не бяхме богати, но изкарвахме прехраната си. Сега единственият ни доход е 400 евро, които съпругата ми получава под формата на социални помощи. Ние също получаваме храна. Кандидатствахме за нов универсален базов доход. Чакаме, надяваме се, но засега няма потвърждение. Дори не получавам обезщетения за безработица, нямам право на това. Детето понякога иска сладолед, но няма с какво да се купи".

Очаква се пандемията да увеличи броя на бедните в Испания и от 12 милиона хората в нужда да станат 13 милиона. През 2020-а беше решено да се въведе гарантиран базов доход за част от населението, но по-малко от 1 процент от заявленията бяха уважени.

Обедняване има и в Австрия – шестата най-богата държава в Европейския съюз. Германката Регина, която е трябвало да работи в хотелския бизнес в Австрия, но сега се намира в приют за бездомни:

"Никога преди не съм била в такава ситуация. Невъзможно е да се върви напред или да се върнеш назад и има хиляди и дори милиони хора като мен. Нервите ми са разбити, притеснена съм как ще се развият нещата по-нататък. Не знам какво ме очаква”. 

Таня Весели, директор на благотворителната организация "Volkshilfe":

"Коронавирусната криза е като лупа – през нея можете да видите всички болезнени точки на обществото. Днес имаме 70% увеличение на онези, които търсят спешна помощ, хранителни пакети. Има хора, които мислеха, че никога няма да зависят от безплатна храна за изхранване на семействата си".

Междувременно от УНИЦЕФ предупредиха, че заради дългосрочното въздействие на пандемията върху образованието, прехраната и общото благосъстояние бъдещето на цяло едно поколение деца е застрашено. За първи път се налага организацията да подпомага изхранването на деца във Великобритания – шестата най-богата страна в света.

Между 20 и 36 процента от семействата във Франция пък не успяха да заделят средства за подаръци за децата си за Коледа. През 2020 г. беше отчетено, че броят на бездомниците в Европейския съюз е нараснал със 70 процента за последните 10 години.

Междувременно, Аржентина обложи с данък богатите - хората с декларирани активи над 200 милиона песо ще плащат прогресивна ставка до 3,5 процента върху състоянието си в Аржентина и до 5,25 на сто върху това извън страната, като събраните средства ще отиват за справяне с последствията от пандемията.

На този фон, основна линия в новогодишното обръщение на китайския президент Си Дзинпин беше определената от него победа над крайната бедност:

"През 2020-а Китай постигна историческо постижение в утвърждаване на едно умерено проспериращо общество във всички аспекти и убедителен успех, кован 8 години, за изкореняването на крайната бедност, от която бяха засегнати почти 100 милиона души, живеещи в селски райони. Във всички 832 най-нуждаещи се района бедността беше преодоляна". 

Китай, Виетнам и Южна Корея са едни от малкото икономики, които приключиха 2020-а с положителни темпове на икономически растеж.

Разделението бедни/богати се усеща и в осигуряването на ваксина срещу Covid-19. Американски медии съобщават за случаи на богати хора, предлагащи щедри дарения, за да получат дозите по-рано от предвиденото. А в рамките на два последователни дни бяха публикувани данни как тримата най-богати американци са в позицията да не плащат данък общ доход, докато дребните кражби на храна и хигиенни материали нарастват. Все повече се говори и за т.нар. "здравно неравенство”, изразяващо се в презапасяване с ваксини в развитите държави, което може да лиши от имунизации милиарди хора в по-бедни райони на света.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.