Страх скова света след кървавите атаки в Париж (Обзор)

Навсякъде има засилени мерки за сигурност

по статията работи: Беатрис Николoва | 14.11.2015 | 11:23
Страх скова света след кървавите атаки в Париж (Обзор)

Редица световни лидери реагираха на трагедията, случила се предишната нощ в Париж.

Иранският президент Хасан Роухани , който трябваше да посети първо Рим, а след това Париж е отложил пътуването си заради терористичните атаки във френската столица. Междувременно външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф съобщи, че ще участва на преговорите във Виена, свързани със Сирия, "за да обсъди борбата срещу "Ислямска държава" и екстремизма.

"Шокирани сме от тази нова проява на безумното терористично насилие и ненавист, които ние осъждаме по най-категоричен начин с папа Франциск и с всички, които обичат света", пише в официално заявление на Ватикана. "Това е нападение срещу цялото човечество, което иска решителни и правилни отговори за нас всичките", следва в документа.

"Дълбоко съм потресена от новините и кадрите в Париж. Моите мисли в момента се намират с родствениците на загиналите в резултат на терористичните атаки, както и с всички жители на Париж", подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

"Правителството на Германия се намира в тесен контакт с френските власти и изразява своите съболезнования и солидарност към гражданите на Германия", добави тя.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е говорил по телефона с колегата си от САЩ Барак Обама много скоро след серията терористични актове в Париж. Оланд е обсъдил с Обама съвместната борба с тероризма. По-рано президентът на САЩ заяви, че страната му предлага на Франция помощ във връзка с терористичните актове в Париж.

В най-големите градове на САЩ са засилени мерките за сигурност във връзка със серията терористични атаки в столицата на Франция. Режим на повишена готовност са обявени в Ню Йорк, Бостън, Маями, Чикаго и Лос Анджелис. По-рано стана известно, че под засилена охрана е поставено и френското посолство във Вашингтон.

В знак на съпричастност емблематичният The Empire State Building беше осветен с френското знаме.

1597200

След снощните атентати Канада заяви, че може да промени решението си да излезе от международната коалиция, която извършва въздушни нападения срещу терористите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак заради събитията във френската столица". Вероятно страната ще поднови бомбардировките срещу "Ислямска държава".

"Очевидно, правителството има отговорност да гарантира сигурността на своите граждани, защитавайки правата и свободите им. Правителството на Канада и другите страни трябва да търсят баланс между тях", отбеляза министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо. Той подчерта , че все още е рано да се правят изводи от трагедията, тъй като "все още е минало прекалено малко време, за да се опитваме да разберем, какво става във Франция".

Трюдо не съобщи, дали в Канада ще се засилват мерките за сигурност.

И министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев изрази своите дълбоки съболезнования към своя френски колега Манюел Валс.

"Ние споделяме мъката и болката на френския народ. Терористичните престъпления нямат и не могат да имат оправдание. Трагедията в Париж искат от нас да се обединим в борбата срещу екстремизма, да дадем твърд и решителен отпор на проявите на тероризма", заяви Медведев.

Главата на руското правителство поиска да се предадат думите му на съчувствие и поддръжка на родствениците на загиналите, а също така и пожеланията му за скорошното оздравяване на пострадалите.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр изрази своето отвращение от терористичните актове в Париж.

"Искаме да изразим нашите съболезнования пред правителството и народа на Франция за тези отвратителни атаки, които се случиха вчера, които са нарушение на всяка етика, морал и религия", каза Адел ал Джубейр.

"Кралство Саудитска Арабия от много време насам призовава за интензивни международни усилия срещу терористичната напаст под всичките ѝ форми", добави той.

Министър-председателят на Финландия Юха Сипиля също е потресен от снощните терористични актове в Париж.

"Шокиран съм от терористичните атаки в Париж. Нашите мисли в момента са с Франция", съобщи той. Външното министерство на Финландия изяснява в момента дали по време на нападенията е имало пострадали граждани на страната. Засега тази възможност не се изключва.

Вътрешният министър на страната Петери Орпо съобщи, че в страната са усилени мерките за сигурността. "Събитията в Париж са потресаващи. Сили и съболезнования за близките на загиналите. Финландия е готова да окаже цялата възможна помощ. Ние повишаваме нашето собствено ниво на готовност", каза той.

Испанското правителство също изрази съболезнованията си към Франция. "Днес, както никога преди, ние потвърждаваме нашето категорично неприемане на всички видове терористична дейност и изразяваме на правителството на Франция нашата солидарност: всички ние сме единни срещу тероризма, днес ние всички сме Париж", отбелязва се в официално съобщение на испанското правителство.

Поддръжката си към Франция изрази и правителството на Каталония. "Правителството на Каталония иска да изрази своята безусловна поддръжка на правителството на Франция и да потвърди, че ще бъде с него в тези страшни времена", пише в официално заявление на автономията.

1597199

Според външния министър на Австрия Себастиан Курц серията терористични нападения, случили се снощи в Париж, ще повлияят върху преговорите във Виена по сирийската криза, а тя при всички положения ще се състои.

"Разбира се, нападенията в Париж ще повлияят на преговорите по Сирия, които ще се състоят днес във Виена. Те при всички условия ще се състоят. Мерките за сигурност значително са усилени", каза Курц.

От своя страна външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че срещата във Виена ще започне с доклад на френския му колега Лоран Фабиюс за положението в Париж.

"Шокиран съм от снощните събития в Париж. В мислите и молитвите си сме с френския народ", написа британският премиер Дейвид Камерън в Twitter. "Ще направим всичко по силите си, за да помогнем", добави той и заяви, че страната е готова да помогне на Франция с всичко, което е по силите й.

Междувременно в цяла Великобритания има засилени мерки за сигурност.

И турският президент Раджип Таип Ердоган осъди остро нападенията в Париж.

 "Очевидно е, че експлозиите до националния стадион по време на приятелската среща между Франция и Германия имаха за цел мира и сигурността  в двете страни”,  коментира турският президент.  "Взимането на заложници в концертната зала не може да бъде обяснено с никакви човешки и морални ценности” , убеден е Ердоган.

1597198

"Генералният секретар осъжда терористичните атаки, извършени в редица райони на Париж", пише в съобщение, публикувано от канцеларията на Бан Ки-мун.

Административният глава на ООН изрази своите съболезнования към семейството на жертвите и изрази увереност, че френските власти "ще направят всичко по силите си, за да привлекат виновните към правосъдието.

Междувременно в цяла Франция е обявено ниво на заплаха "Алфа червено” - код, който досега никога не е обявяван и съответства на "множество атентати”.

Властите в страната препоръчват на гражданите да не излизат от домовете.

Франсоа Оланд разпореди и всички граници на страната да бъдат затворени. В самия Париж пък са изпратени 1500 военни.

Белгия от своя страна затвори границата си с Франция след безпрецедентните атаки. НАТО свиква спешна среща на членовете си в белгийската столица.

Екстремистката групировка "Ислямска държава” пое отговорност за терористичните атаки в Париж, в които загинаха най-малко 127 души, а 180 са ранени.

"Това е вендета за Сирия. Това е 11 септември за Франция”, цитира каналът изявление на ИД.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.