Сърбия иска да заселва бежанци при българите в Западните покрайнини

Кметът на Босилеград действа зад гърба на собствените си избиратели, алармира местната организация на сънародниците ни

по статията работи: iNews.bg | 03.07.2017 | 10:30

Сръбските власти планират да заселват бежанци и мигранти в Западните покрайнини, където живеят наши сънародници. За това алармират самите те. Демократичният съюз на българите (ДСБ) изразява загриженост и тревога от зачестилите информации в сръбските медии, в които кметът на Босилеград Владимир Захариев призовава бежанците от засегнатите с войни арабски държави да се заселят в града и иска от сръбското правителство средства за изграждането на нови жилища за тяхното настаняване на територията на Босилеград, се казва в декларация на Драголюб Иванчов, председател на ДСБ, изпратена до БГНЕС. От текста става ясно още, че сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович и босилеградският кмет са имали закрита среща след посещението на държавника в бежанския център в града. Какво се е случило на нея остава в тайна, тъй като след това не е била предоставена възможност за журналистически въпроси, а не е имало и изявления пред медиите.

Ето го и целият текст на декларацията, публикуван от БГНЕС:

"Бяха публикувани десетки патетични медийни информации, в които се омекотява проблемът и с апели за съпричастност, състрадателност и хуманизъм се подготвя общественото мнение за настаняване на няколкостотин бежанци в Босилеград. Внушава се даже, че българите в България били "лоши", а българите в Босилеград "добри" към бежанците. Тиражират се наивни и необмислени твърдения, че настаняването им в Босилеград ще доведе до откриване на нови работни места, ще се увеличи оборотът в търговската мрежа, ще се изгради инфраструктура и ще се създадат предпоставки за икономическо развитие на общината. Всичко това е още по-опасно, защото се случва в условия, когато в Босилеград всичко зависи от волята на един човек, който сам решава за всичко и не допуска никакъв демократичен и обществен контрол на взетите на тъмно решения. Създаване на голям бежански център в близост до сръбско-българската граница поражда опасност от нови контрабандни канали за трафик на хора през Р България и увеличаване на престъпността. Визитата на министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович в Босилеград, бе свързана с посещение на временния бежански център в града, след което се проведе затворена среща в общината с кмета Владимир Захариев и неговите приближени без възможност за поставяне на обичайните журналистически въпроси и изявления за медиите.

Всичко това поражда съмнения, че кметът Владимир Захариев зад гърба на гласоподавателите си, провежда една опасна операция, която застрашава етническата структура и променя идентичността на населението в общината с непредвидими бъдещи последствия за живота и сигурността на гражданите на Босилеград.

Парадирайки с фалшив хуманизъм, кметът се опитва да използва нещастието на бежанците и традиционното гостолюбие и толерантността на гражданите на Босилеград, за да извлече временни политически дивиденти и ползи, без да държи сметка за рисковете, на които излага населението на общината. Не бива също така да се изпуска от предвид, че някои граждани в Босилеградска община живеят в много по-трудни хуманитарни условия от тия, които се предлагат на бежанците от арабските държави. Още повече, че икономически много по-развити и с по-голямо население общини в Р Сърбия, изхождайки от собствените си интереси, не искат да поемат бремето с настаняване и обгрижване на многолюдните маси бежанци с неизяснен статут. Дори и когато ги настаняват, държат сметка за етническото равновесие, мира и сигурността на своите граждани. Демократичният съюз на българите в Босилеград припомня на кмета и на цялото общинско ръководство, че те са избрани от гражданите, за да отстояват преди всичко техните права и интереси гарантирани с Конституцията и законите на Р Сърбия като им осигурят работни места, пътна мрежа, образование на майчин език, здравеопазване, мир и сигурност, редовно снабдяване с енергия, храна, чиста питейна вода, екологично чиста среда и битови услуги. Посрещане и настаняване на бежанци може да се провежда само в рамките на икономическите възможности на общината, но това в никакъв случай не може да се превръща в икономическа политика. Босилеград принадлежи преди всичко на босилеградските граждани. В условия когато младите са принудени да напускат родния си град, търсейки по-добри условия за живот, общинското ръководство трябва най-напред да мисли за бъдещето на децата на Босилеград и след това за бежанците.

Вместо да създава предпоставки за развитие на общината, задържайки и привличайки високообразовани специалисти, да предлага проекти за развитие по линията на европейските и държавните програми за развитие, да привлича външни инвестиции, да развива трансграничното сътрудничество, да създава делови контакти с цел привличане на външни инвестиции за развитие на инфраструктурата и другите отрасли в общината, кметът Владимир Захариев и неговите приближени симулират дейности като незаконно се занимават с кандидат-студентски кампании в Р България, кандидатстване за българско гражданство, превоз на нуждаещи се до ВМА в София и – настаняване на бежанци с неизвестен статут!

Същевременно, на местна почва в Босилеград водят безмилостна компроматна война от позициите на великосръбския национализъм срещу набелязаните "врагове" сред национално осъзнатите и проевропейски ориентирани организации и граждани. Демократичният съюз на българите категорично заявява, че ще образува наказателно производство срещу Владимир Захариев като отговорно лице за застрашаване на етническата структура на Босилеградска община с безразборно призоваване и настаняване на бежанци от арабските държави в Босилеград", се казва в декларацията на ДСБ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.