Победители в Хакатон за София направиха мобилен сензор за качеството на въздуха и

Сред отличените проекти са още 3D модел на сенките в града, анализ на мненията на туристи и др.

по статията работи: iNews.bg | 06.12.2018 | 12:48
Победители в Хакатон за София направиха мобилен сензор за качеството на въздуха и
Визия за София

14 отбора показаха как можем да използваме данните, събрани от Визия за София, за креативни технологични решения на градски проблеми и подобряване на средата в града. София, 6 декември 2018 – Само за две денонощия участниците в Хакатон за София, организиран от Визия за София в края на миналата седмица в Бизнес инкубатора на София тех парк, разработиха 15 проекта, които търсят креативно използване на данните, събрани от инициативата, за подобряване на средата в града. Сред представените проекти бяха: краудсорсинг платформа за описание на фасадите и елементите от градската среда; културна визитка, която представя различните културни събития в София и генерира индивидуален план; както и решение на проблема с паркирането чрез динамична цена, която се изчислява на пазарен принцип. Три от отборите работиха по различни анализи на ефективността на градския транспорт, наслагвайки различните данни за капацитет на линиите, натовареност на спирките, брой жители на кварталите и отдалеченост. Много от отборите избраха да комбинират различни данни, предоставени от Визия за София, за да изготвят анализи, като например кой е най-добрият квартал за живеене, достатъчно ли са социалните услуги и лекарите в различните части на София, каква е достъпността до спортни обекти, как се отразява регулирането на паркирането върху броя на сигналите за нарушения.

Първо място в хакатона спечели отбор "Тъмни субекти” със своя впечатляващ 3D модел на София, позволяващ анализ на осветеност и сенки по всяко време на деня и годината, и влиянието им върху градската среда. Второ място и награда от Astea Solutions спечелиха "Peper Analysis” - най-младият отбор в хакатона от ученици от ТУЕС – Технологично училище "Електронни системи" към ТУ – София, които създадоха приложение, улесняващо туристите да се ориентират в столицата, като обработиха и анализираха огромен обем от данни от Визия за София и над 25 хиляди коментари на потребители в AirBNB. Третото място беше отредено на хардуерното решение BREATHE на отборa "Day Off”. Само за две денонощия те създадоха мобилен датчик, който отчита качеството на въздуха при движението ни из града и дава възможност на потребителите за избор на най-чист маршрут на база на събрани данни. Трите победители бяха отличени с парични награди - 2000 лв. за първо, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място. Победителите бяха избрани от жури в състав: Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, Серги Сергиев, основател на Data Science Society, Николай Костов, преподавател в Software University, Светослав Димов, CEO на DEV.BG, Божидар Божанов, софтуерен инженер и експерт по електронно управление, Елица Панайотова, координатор на инициативата Зелена София, Владимир Данаилов от Sofia Investment Agency, Вероника Манова, експерт към Столичен общински съвет, Любо Георгиев, ръководител на екипа на Визия за София.

Хакатонът беше важна част от етапа на допълване, консолидиране и анализ на събраните данни в oбщинската инициатива, която работи по изследване и анализ на наличните знания за града и до момента разполага с над 3500 бази данни и източника на информация от местната и национална администрация, институции, НПО, бизнес, браншови организации, академични институции и др. Събитието беше отворено за всички тех експерти и ентусиасти, които се интересуват от подобряването на качеството на живот чрез технологии и искат да се включат в стратегическото планиране на града.

По време на хакатона, участниците можеха да черпят от опита и на ментори с богати познания в технологиите или различните аспекти на градското планиране, като Радослав Георгиев от HackSoft, Стоян Митов от Гражданите, Магдалена Кирчева, урбанист и ГИС експерт, Ангел Георгиев, ръководител Технически обучения в Musala Soft, Васил Люнчев от Homeheed, Деян Спасов от Оцениме.бг, Боян Бонев от Gaida.ai, Димитър Симов от UX Sofia / UX Events by Lucrat, Васил Василев, съосновател на GEO Polymorphic Cloud, Цветомир Крумов, Тech&Electronics в Resonator, Захари Караджов, софтуерен инженерв Status.im, Калоян Карамитов, координатор на направленията Транспорт и Градска среда, Жоро Пенчев, координатор на Технологии и Икономика в екипа на Визия за София, и други. 

Данните, които послужиха за основа на заданията в хакатона, бяха предоставени на Визия за София от партньори на събитието като PROGRAMATA, MultiSport, Център За Градска Мобилност, Гражданите и Направление Архитектура и градоустройство на Столична община. Своята подкрепа за провеждането на Хакатон за София oсигуриха foodpanda и Витошко лале, които се погрижиха за кетъринга и крафт напитките. Спонсор на събитието беше българската софтуерна компания Astea Solutions, която осигури специалната втора награда.

Всички проекти на участниците в хакатона ще бъдат представени на сайта на инициативата за дългосрочно развитие на София https://vizia.sofia.bg/, а екип Визия ще продължи контакт с участниците, за да подпомага бъдещото развитие на проектите им.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.