Хилядна „армия“ от полицаи скандира "Оставка!" на правителството (обновена)

„Под прицела“ на недоволните сили на реда, управляващите оттеглиха социалните рестрикции в сектор "Сигурност", синдиактите в МВР обаче не вярват, готвят протест на 12 ноември

по статията работи: Ростислава Иванова | 08.11.2015 | 14:01

Хиляди служители в сектор "Сигурност” от цялата страна са се събрали на пл. "Народно събрание” в столицата в Деня на своя професионален празник. С призиви "Оставка!" към правителството те протестират на жълтите павета срещу опита на властта и по-конкретно на финансовото министерство, да ореже социалните придобивки на полицаи, пожарникари и военни, с цел икономии и провеждане на реформи в МВР и отбраната. Движението по бул. "Цар Освободител” бе блокирано до около 15.30 часа днес, съобщи Фокус.

Началото на протеста бе дадено с националния химн в изпълнение на затворническа надзирателка. Протестиращите служители отдадоха почит на загиналите си колеги с минута мълчание и поклон.

Преди началото на протеста беше обявено, че той е срещу политиката съсипала и съсипваща националната сигурност в България през последните десетилетия и като отговор на атаките срещу служителите на МВР, чиито авторитет е бил свален до минимум. Протестиращите освиркаха финансовия министър Владислав Горанов.

Протестиращите полицаи: Не сме тарикати! Първо реформирайте Народното събрание!

1594099

"Служим на народа на Република България и ще го правим, въпреки нашите управници. Срам ме е, че се подиграват с нас така. Ние не сме тарикати. Не можем да си ползваме отпуските, защото работим непрекъснато поради недостиг на хора в системата. Ако ще се правят реформи, трябва да се започне от Народното събрание", заяви пред митинга председателят на ССЗБ Иван Петров.

По време на демонстрацията бе обявено, че 16 полицейски синдиката от Европа, сред които от Холандия, Австрия и Германия, подкрепят протеста на българските служители от сектор "Сигурност”. Пред събралите се протестиращи бе прочетено писмо от полицейския синдикат в Сърбия, който подкрепя техния протест, тъй като общата им задача е да опазят сигурността в Европа.

Полицаите, които са на работа и следят за реда, носят ленти с цветовете на българското знаме, на които е написано, че са солидарни с протеста на техните колеги.

1594097

Иначе протестът преминава в спокойна обстановка, с четене на декларации от различни институции и организации, които подкрепят недоволството, а също и с изказвания на председателите на националните синдикати на служителите от сектор "Сигурност”.

Протестното мероприятие приключи в 15.30 часа – в законовия график, съгласуван със Столична община. Събитието премина мирно и приключи с голямо хоро.

Следващият национален протест на служителие в сектор "Сигурност" ще бъде свикан на 12 ноември. Тогава се очаква парламентът да гледа на първо четене законопроекта на бюджета за 2016 г., който съдържа спорните поправки, изкарали униформените на улицата. Той ще се проведе от 13 до 20 часа отново пред сградата на Народното събрание.

Управляващите свириха "отбой", ще реформират сектор "Сигурност" в съгласие със синдикатите

Предложенията за законодателни промени, касаещи орязване на социалния пакет на служителите от полицията и пожарната, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица. Същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор "Сигурност". Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след проведената тази сутрин по нейна инициатива извънредна среща със синдикатите на служителите от МВР.

В същото време в Народното събрание е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР, в който при съгласуване със синдикатите ще бъдат включени определени текстове, полагащи началото на реформата в МВР, обяви председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

"Постигнахме като съгласие, че приемаме като достатъчно даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта на Закона за държавния бюджет за 2016 г.", обяви Бъчварова, цитирана от Фокус.

Бъчварова: Оттегляме предложенията, но не под уличен натиск

Вицепремиерът увери, че днешният разговор е сближил позициите на управляващи и синдикати в МВР "в много голяма степен". Тя отрече да е свикала извънредната среща на Социалния съвет на служителите в МВР под натиск на полицейските протести и по точно заради общонационална протестна демонстрация на работещите в сектор "Сигурност", която започна в 13.00 часа пред Народното събрание в столицата.

"Свикахме срещата за днес, защото не разполагахме с конкретните текстове предварително, за да можем да ги проведем. В нито един момент не сме се отказвали диалога. Дори когато беше приеман от Министерски съвет този проект, течаха разговори и заседания на Съвета за социално партньорство", обясни вицепремиерът.

Тя отрече и да упражнява натиск върху полицейските служители, които протестират. "Няма натиск към служителите на МВР, които участват в протеста. Ние сме длъжни да направим проверка за това кой е участвал, дали поведението, което възмути голяма част от гражданите е от наши служители или не. Ако има такива, е разписано в правилата на МВР и в Етичния кодекс, да получат съответните административни или дисциплинарни наказания", каза МВР шефът. И допълни, че срокът на проверките е до един месец, което "по никакъв начин не е натиск върху определени хора".

1594098

Според вицепремиера постигнатата договорка на Социалния съвет обезсмисля днешния общонационален протест. Тя призова служителите на МВР да не излизат на улицата в защита на своите права и да създават безредици, което е против правилата и Кдекса на честта на полицията. Тя обаче уточни, че на срещата със синдикатите не е обсъждана в детайли реформата в МВР.

"Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР, да се съобразим с техните искания и интереси. Детайлите ще бъдат уточнени от техните представители - синдикалните организации на МВР оттук нататък в разговорите", каза върешният министър.

Тя призна, че протестът на служителите на МВР е организиран по законовия ред. "Участието в него не е проблем и се надявам нашите служители да проявят отговорност, изразявайки своите основателни искания", уточни тя. И обеща: "Ще се говори по всички важни теми със синдикалните организации. Ще търсим по-дългата перспектива на реформата в МВР".

На въпрос как гледа финансовият министър Владислав Горанов на тази отстъпки и как гледа той на тях, Бъчварова посочи: "Министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет направи изявление, което беше в този дух и ние уточняваме процедурата, по която те ще се случат", коментира Бъчварова.

Във връзка с това дали има конкретна бройка на хората, които са подали молби за пенсиониране, вътрешният министър посочи: "Имаме около 1000 души, които преди да бъдат внесени тези промени са подали рапорти за напускане. След внасянето им са около 500. Колегите казаха, че бройката е по-малка отколкото в предишните години са напускали МВР”, твърди вътрешният министър.

В понеделник управляващите започват разговори с представители на синдикалните организации на МВР, съобщи след извънредния съвет председателят на финансовата комисия Менда Стоянова, цитирана от Фокус. "Това, което се разбрахме, е да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник с представители на синдикалните организации и работна група, формирана от комисии в парламента”, обясни тя.

В Народното събрание е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР, който "би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която при съгласуване със синдикатите, да се включат определени текстове, полагащи началото на реформата в МВР, подчерта депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси.

1594084


Синдикатите: Оставаме в протестна готовност, митингът в София не се отменя

Въпреки това протестът ще се състои, автобусите на протестиращите полицаи от цялата страна пристигнаха. Във връзка с мероприятието се въвежда временна организация на движението, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 08.00 часа сутринта до приключване на митинга днес се забранява престоят и паркирането на пътни превозни, както следва: на пл. "Народно събрание”; около Националния стадион "Васил Левски”, с изключение на автобусите превозващи участниците в мероприятието; на пл. "Кн. Александър І”, с изключение на автобусите превозващи участниците в мероприятието, уточняват от общината.

"Оставаме в протестна готовност. Националният протест на сектор "Сигурност” ще се проведе. Подкрепят го всичките шест синдиката в МВР", обяви пък Галентин Грозев, председател на Синдикален алианс "Сигурност", пред журналисти след среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова, която го информира за оттеглянето на законопроекта.

"Надяваме се, че това е максималното, което може да даде държавата в момента и след като го е дала, се надяваме, че ще го спази", коментира Грозев.

Синдикалният лидер благодари на протестиращите полицаи. По думите му след поетия ангажимент от страна на част от депутатите да оттеглят спорните предложения, служителите в сектора ще отменят засега обявените протести за следващата седмица. "Ще останем обаче в протестна готовност, за да видим какво ще се случи в реалността, защото служителите на МВР много пъти са били лъгани. Надявам се този път държавата да спази обещанията, които е дала", заяви Грозев.

Междувременно синдикатите в МВР внасят днес жалба във Върховния административен съд срещу параграфите от 9 до 16 от Закона за държавния бюджет за 2016 г. Тя ще бъде оттеглена, ако действително опаднат текстовете, заради които служителите на МВР протестират.
"Предполагам, че на ръководството на МВР и на държавата много им се иска този протест да не се случи, но ние считаме, че той трябва да бъде проведен. Колегите трябва да излязат на площада да изразят своите чувства и да демонстрират единството си", подчерта синдикалистът.

За голямото протестно мероприятие в столицата междувременно пристигнаха автобуси с полицейски служители от цялата страна - около 600 полицаи от Пловдив; около 100 от Сливен, подкрепяни от около 30 техни колеги от Котел, Твърдица и Нова Загора; около 30 надзиратели в Сливенския затвор; над 100 служители на МВР в Шумен.

220 служители от МВР в Бургаска област са се присъединили към националния протест в София. В столицата са пристигнали и полицейски служители от Смолянска област с 5 големи автобуса и 35 леки коли, както и колегите им от Пазарджишка област, предаде Фокус. 

В мирния протест участват и полицаи от Велико Търново, Русе, Силистра и други областни дирекции на МВР в страната.

В същото време в сградата на Народното събрание се провежда среща между представители на парламентарната група на Патриотичния фронт със синдикатите на служителите от системата на МВР, стана ясно още. На въпросната среща синдикатите са поканили всички парламентарни групи, но е откликнал само Патриотичният фронт, посочва Фокус.

Опити за провокации на мирния протест, 10 задържани

Във връзка с постъпила информация от ДАНС в Главна дирекция "Национална полиция” за подготвяни провокации по време на националния протест на служителите от МВР, се провеждат съвместни мероприятия от двете структури на територията на София, Варна, Бургас и Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Задържани са 10 лица, за които има данни, че са съпричастни към подготовката на провокативни действия. Сред задържаните няма служители на вътрешното министерство. Работата по изясняване и документиране на случая продължава под надзора на Върховна касационна прокуратура.

МВР призовава служителите към отговорно, професионално поведение и бдителност, с цел недопускане на провокации при провеждането на днешния протест.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.