Позор! Демократична България не закриля, а предава тайно критиците на диктатора Ердоган

Избягалите у нас след метежа членове на акаунта „Фуат Авни“ са върнати тайно на границата

по статията работи: iNews.bg | 19.10.2016 | 16:32
Позор! Демократична България не закриля, а предава тайно критиците на диктатора Ердоган

Тихомълком България е предала на турските власти двама противници на диктатурата на

Реджеп Ердоган, избягали у нас след неуспешния преврат на 15 юли. Мъжете са членове на групата, поддържало акаунта на интернет феномена "Фуат Авни" в "Туитър", който преди две години провокира редица скандалис разкритията си за корупцията сред управляващите, включително и за президента Ердоган и неговото семейство.

Това е станало ясно при разпита на уволнения бивш министър на вътрешните работи Ефкан Ала пред парламентарната комисия за разследването на преврата. "Туитър" феноменът под името Фуат Авни не е един човек, част от групата е зад решетките, другите ще бъдат заловени", е казал Ала.

"Тази група се е занимавала с проучване на правителствени документи, събирала е и огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството. После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата ПСР. Така се е превърнала в огромна организация. Средно годишно подслушваните от нея са между 250 000 и половин милион души. Ако един от тях говори с 10 човека, смятайте за какво мащабно подслушване става дума" , посочва бившият вътрешен министър пред разследващата комисия. Скандалните разкрития на групата "Фуат Авни" в социалната мрежа започват от аферата 17-25 декември 2014 г., когато в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90% от управляващите. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване.

Според екс министъра 99% от служителите в разузнаването са сменени, 35 хиляди са преназначени на други места, 5-6 хиляди са уволнени, но много от тях в съюз с магистратите са върнати на постовете им. Голяма част от разузнавачите са пенсионирани, близо 40 000 души са се простили с работата си в сектора, пише в."Джумхуриет".

Турските власти все още не са наясно колко са онези, които захранват с конкретни данни профила на "Фуат Авни" и клатят държавата. Известно е обаче, че двама от тях са успели да се прехвърлят в България след метежа през юли и са предадени обратно на Анкара.

Кога са преминали границата, кога българските власти са ги върнали на Турция - не се съобщава нито в турските медии, нито пък българските са били известени официално, което напоследък се наложи като традиция.

В Турция пишат, че "Фуат Авни е избягал в България", но всички там са наясно, че става дума за група, контролираща и огласяваща данни, които компрометират правителството в Анкара, посочва БГНЕС.

Според бившия вътрешен министър Ефкан Ала със сигурност има и други, свързани с мистериозния акаунт в "Туитър", които обикалят Европа, но още не са разкрити. Пишещите под това име са хора от управляващата Партия на справедливостта и развитието, имат над 3 милиона последователи в социалната мрежа, след като се регистрираха на 18 февруари 2014 г. в нея.

Името Фуат Авни стана широко популярно, след като огласи данни от грандиозната афера за корупция и подкупи в космически размери от декември 2014 г., за редица нередности в изборите и тайните операции на кабинета.

На 20 юли - 5 дни след опита за военен преврат, бе арестуван Акиф Мустафа Кочийт, нарочен за главатар на "Фуат Авни". Той бе директор на финансовото разузнаване в правителството. Кои обаче са двамата служители във въпросната дирекция, задържани в България и при какви обстоятелства са, предадени на турските власти, кога и защо, искали ли са политическо убежище, имало ли е някаква съдебна процедура - не се посочва в десетките публикации.

По същия начин на 10 август бе предаден на турските власти и бизнесменът Абдуллах Бююк, нарочен за спонсор на организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, въпреки и в противоречие със съдебното решение у нас. На 14 август пак на ГКПП "Капитан Андреево" - "Капъ куле" българските власти върнаха двама мъже, обвинени, че членуват в партията на кюрдските сепаратисти ПКК. Още един последва съдбата им на 30 август.

На 17 октомври стана ясно, че два дни преди това властите в София буквално са дали на тепсия на южната ни съседка седем мъже, заподозрени за членство в организацията на Гюлен ФЕТО. Седмината били открити между товарите за експорт в каросерията на турски тир, пътуващ за Румъния, а веднага на следващия ден българското МВР изпадна в обяснителен режим за това, че действията на нашите власти се научават от турските медии.

Принудени да говорят, българските власти съобщиха, че бегълците са били разкрити при митническия контрол на Дунав мост - нещо, което на турските журналисти им беше спестено пък от техните официални източници.

Сред екстрадираните са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в. "Заман", преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур, както и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин.

Всички те са обявени за издирване от регионалните полицейски дирекции заради подозрения за връзки с организацията на проповедника в Пенсилвания Гюлен, нарочен за организатор и ръководител на преврата.

Предаването на издирваните в Турция лица става пред камерите на журналистите в Одрин. За българските медии обаче това остават тайни операции, за които МВР и съотвентите институции пазят пълно мълчание. Дано да е от срам!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.