Комисията по ревизия: Има куп нередности в "Топлофикация" - София и газовата връзка с Гърция

На изслушването не дойде изп. директор на строителя на интерконектора Ай Си Джи Би Теодора Георгиева

по статията работи: iNews | 14.09.2021 | 17:14
Комисията по ревизия: Има куп нередности в "Топлофикация" - София и газовата връзка с Гърция
МС

Газовата връзка с Гърция, по която България очаква да получава предполагаемо по-евтин природен газ от Азербайджан, няма да бъде завършена преди пролетта на идната година. Това се разбра от изслушване в комисията по ревизията в Народното събрание. На него не дойде изп. директор на строителя на интерконектора Ай Си Джи Би Теодора Георгиева. Председателят на комисията Мая Манолова остро я критикува и обяви, че заплатата й е над 10 хил. лв. месечно, или от назначаването си преди 9 години е взела заплата от 1 млн. лв.

Манолова обяви, че Георгиева отказала да се яви в комисията с мотива, че ръководи дружество, в което българската държава (чрез Българския енергиен холдинг) има 50% дял, а не мажоритарен и няма задължение да идва, когато парламентът я вика. Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов разказа, че са правени много проверки по трасето от специалисти, които им споделили, че видели много малко работници в частта от трасето, където са минали. Обяви, че е трудно да се каже какъв процент от трасето е готово, защото за различните елементи процентът е различен, като се позова на представители на строителя. Посочи, че до края на декември се очаква да бъде доставено оборудване от Италия, което също много се бави, но дори и да пристигне в този срок, монтажът ще отнеме много време. Посочи, че са водени разговори с Италия за доставките и с Гърция за строителството, за да се ускори то.

Изпълнителният директор на холдинга (БЕХ), който държи 50% в "Ай Си Джи Би" АД, Валентин Николов каза, че не е знаел за решението на Георгиева да не идва, и обяви, че изпитва голямо неудобство пред депутатите. Напомни, че преди 4 години, когато отново е било на власт служебно правителство, е правен опит Георгиева да бъде отстранена, но другите акционери - "Посейдон", в което по 25% притежават Италия чрез "Едисон" и Гърция чрез ДЕПА, не са били съгласни и са поискали това да стане при редовно правителство. От думите му не се разбра дали има процедура и кой трябва да я изпълни, за да бъде сменена от поста Георгиева.

Манолова обяви още, че Георгиева е пропуснала да поиска в срок от строителя неустойка от 22.5 млн. евро.

Депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че ако информацията за заплатата на Георгиева е вярна и също, че не е поискала от гръцкия строител дължимите неустойки за забава, то тя трябва да бъде отстранена и да бъде пратена "да си копае на село", защото очевидно не е подходяща за поста си.

Междувременно при посещението си на Кърстова гора днес бившият премиер Бойко Борисов, който често обикаляше с джипа през уикендите трасето на строящата се газова връзка и се хвалеше с него, заяви, че и доставчикът на тръбите, и строителят са избрани от гръцката страна. "Като идвах насам, чух по радиото, че била направила разкритие за газовата връзка с Гърция, но няма кой да провери, че компанията и всичко е от страна на гръцката държава. Ако не се справят - си плащат неустойки. Търгът беше спечелен от две гръцки компании", посочи той.

На 18 февруари при инспекция на изграждането на интерконектора с Гърция тогавашният премиер Бойко Борисов поиска той да започне да функционира до края на тази година. "Можем да спорим много по забавянето, но тази година искам да стане газопроводът. Защото това ни е стратегически проект, от който ни зависи диверсификацията", обяви тогава той.

Обект на гняв от страна на Мая Манолова стана и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която в това си качество е принципал на "Топлофикация" - София, но също не дойде на заседанието. Представители на общината обясниха, че получените документи в общината за заседанието с искане за информация за дружеството и за присъствие не били подписани и не било ясно от кого идват и какво точно ще бъде обсъдено.

"Всички са разбрали какво ще се обсъжда днес, само Фандъкова не е разбрала", обяви Манолова. Заяви, че това не е единичен случай в поведението на кмета.

Представителите на дружеството бяха засипани с гневни упреци и въпроси както от депутати, така и от представители на потребителски организации, заради което многократно призоваха да не се правят внушения от типа на това, че задължително се извършват нередности в дружеството или че рекетират абонатите си, каквито реплики се чуха в залата, а също и намеци за нередности, каквито бяха открити при предишно ръководство, заради което бившият директор Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, бе съден.

При изслушването Мая Манолова обяви, че дружеството е на практика във фалит, като продължава да трупа дългове, които тази година ще отбележат рекорд. Само за шестте месеца те са 92 млн. лв., а общо към края на юни са малко над 1 млрд. лв. Те са към газовия доставчик "Булгаргаз", към БЕХ, а също и заем към Българската банка за развитие, който обаче редовно се обслужва, твърди ръководството. Той е взет, за да се върнат пари на клиентите на дружеството, когато преди година бе намалена цената на газа от Русия.

Междувременно обаче газът поскъпна многократно и това е линията, по която дружеството очаква да продължи да трупа загуби, обяви Иванка Попова, зам. изпълнителен директор на дружеството. На "Булгаргаз" столичното дружество дължи вече 97 млн. лв. от началото на годината. Тя посочи, че Комисията за енергийно и водно регулиране не е признала част от заявените разходи и само от това се чакат загуби за годината от 167 млн. лв. Общо 22 млн. лв. от тях са непризнати разходи за заплати, макар че през последните години по това перо разходите били оптимизирани, а ръководството не ползвало никакви социални придобивки. За загуби по трасето не са признати разходи от 35 млн. лв. Отделно от продължаващия да поскъпва газ се очаква загубите на топлофикацията да достигнат 84 млн. лв. за годината.

Манолова конкретно отправи упреци защо дружеството е плащало комисиона на посредник, който е трябвало да купува емисии парникови газове и го е правел на цени над пазарните. От ръководството на "Топлофикация" обявиха, че нямат право на такива сделки, защото не са инвестиционен посредник, а освен това ставало дума за форуърдни сделки с отложено плащане с цел да се гарантира покупката на емисии при цени, които се очаква, че в бъдещ период ще се повишат и така е бил защитен интересът на дружеството. Манолова постави въпроса и защо посредникът по тези сделки "Гранд Енерджи Дистрибюшън" е прехвърлил дейността на "Гранд Кепитал" и посочи, че те са свързани с бизнесмена Христо Ковачки. По думите на Манолова "Топлофикация" - София, сключила договор за търговия с 800 хил. т вредни емисии, който бил с 4.6 млн. евро по-скъп спрямо пазарни цени на въглеродни емисии, т.е. топлофикационното дружество е платило 4.6 млн. евро повече от необходимото, но тя сравни цени от 2016, 2019 и 2020 г. (28.50 евро на тон, 23 евро на тон и 25 евро на тон). Сделката за въглероден диоксид е скандална от пръв поглед, обяви депутатът Румен Гечев. Даже и децата знаят, че комисиона се плаща, когато посредникът постигне по-ниска цена от пазарната. Тук е трябвало да има незабавни арести. Значи една стока на пазара струва 1 лев, той я купува за 1.50 лв. Това е изумително. Тук е трябвало да влязат и да ги арестуват, обяви той. Посочи, че през цялото заседание са станали известни нередности, които и в Албания не биха просъществували повече от 3 часа

Обяви, че в дружеството се работи по схемата на партията БРП - близки, роднини и приятели. Призова ръководството на дружеството да лъсне обувките и да чака представители на съответните институции, които ще проверят всичко.

Докладът на комисията по ревизията ще бъде внесен тази вечер в деловодството на Народното събрание, което ще приключи дейността си в четвъртък.

Изтончник: Дневник


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.