Цените на тока ясни в петък

БСП притеснени от удар върху държавната енергетика

по статията работи: Кристиан Костурков | 22.06.2015 | 12:19
Цените на тока ясни в петък
Thinkstock

Новите цени на тока ще станат ясни до петък. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той изрази задоволство от това, че на вчерашното заседание в Министерски съвет не е имало упрек за изкривяване на на ценовия модел. Трябва да се види какви ще са точно мерките, които правителството ще предложи, каза Иванов в отговор на въпрос възможно ли е да се стигне до увеличение на цената за бита със 17%. "Свалянето на прага винаги изисква допълнителни средства. С други думи намаляването на добавката задължение към обществото, тази разлика трябва да се покрие от мерки, които правителството трябва да предложи", каза председателят на КЕВР. Той припомни и че в сегашния ценови модел на регулатора е предвиден буфер единствено за производството на електроенергия от двете американски централи в комплекса "Марица Изток", който е в размер ба 90 млн. лв. "Твърдя, че моделът е балансиран и нарушението му ще доведе или до влошаване на състоянието на НЕК, или за бита. А аз не желая нито едно от двете", заяви Иванов. И допълни, че КЕВР ще се съобрази с предложените от правителството мерки. По отношение на идеята за изчакване на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за ВЕИ-сектора и намаляване на разходите с 10 на сто за държавните дружества от енергетиката, Иванов заяви, че първо трябва да се изчака докладът на АДФИ и не би искал да се произнесе преди него. В отговор на въпрос на 3еNews дали този модел ще трае до пускането на електроенергийната борса, Иванов заяви, че ценовият модел на КЕВР е разработен в подпомагане на тази борса, която трябва да заработи на 2 ноември. "Не говоря за цени, а за параметри", допълни той. Иванов оцени като положително и предложението на ЕК енергийната борса да премине от БЕХ към министерство на финансите. По думите му така тя ще бъде освободена от корпоративно влияние.

За предотвратяването на поскъпването на тока както за бита, така и за бизнеса, ще помогнат мерките, които са предприети по отношение на ВЕИ-тата, стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Пред Нова ТВ той обясни, че от февруари догодина вече няма да има преференциални цени за производството на т.нар. "зелена енергия". От този момент нататък всеки, който иска да си построи ВЕИ-централа, ще трябва да се състезава с останалите производители и да продава тока си на пазарни цени, което е регламентирано с промените в Закона за енергетиката, обясни Добрев.

Възможно е някои ВЕИ-централи да изгубят лицензите си. Това ще стане, ако проеверката на АДФИ установи нарушения, стана ясно от думите на Добрев. Той допълни, че до месец-два на страницата на Агенцията ще бъдат публикувани всички договори за преференциално изкупуване на енергия от ВЕИ. От документите ще стане ясно и дали в политиката има свързани със зелените централи лица от времената на бума на строителство на ВЕИ. Паралелно с работата на АДФИ, комисията по енергетика в парламента ще разследва всички договори с електроцентралите на възобновяеми източници. Ако се окаже, че комисията няма достатъчно капацитет за това, ще бъде поискано съставянето на извънредна такава по примера с КТБ, обясни Доберев.

Не толкова добре обаче изглежда бъдещето в енергийния сектор в редиците на БСП. В партията са силно притеснени от готвените мерки за орязване на разходите на държавните енергийни компании, стана ясно от думите на червения депутат Таско Ерменков пред бТВ. "Това, което силно ни притеснява е ударът, който се готви от правителството върху държавната енергетика с псевдо намаляванията на работни места и заплати", каза той. Според думите му 10-те процента от разходите, които ще се намаляват ежегодно през следващите 3 години, ще донесе на тези дружества 1% по-голям дивидент. "Този

1% ли е проблемът на българската енергетика, че да оставим хората без работа и доходи?",

запита Ерменков.

Той разкритикува правителството и по отношение на реакцията му на готвените протести от големите работодателски организации. "В държавата се получава парадоксът едрите работодатели да стачкуват и не мога да си представя формата, под която ще го направят - с ниско летящи частни самолети или скъпи коли по улиците на София", каза Ерменков. И допълни, че при заплаха от такъв протест, правителството веднага се събира и бърза да реши този проблем. "Ако по същия начин се беше събрало, когато имаше протести за цената на млякото, когато протестираха учителите, пчеларите, ловците, щях да разбера, че членовете на правителството се вслушват в протестите. Но те се вслушаха само в един", коментира Ерменков.

По думите му проблемът не е в това как се разпределя едно голямо количество пари, които се натрупват като задължение към обществото, а как се формират трите основни компонента - ВЕИ-та, американските ТЕЦ-ове и заводските централи. "Ние не се притесняваме от проверка, защото всички предварителни договори, които са подписани през 2007 – 2008 г. са били за около 12 хил. мегавата мощности. Тези договори бяха с 2-годишен срок за извършване на дейност", каза още той. Ерменков обясни и че дори те да са били подписани през последния ден на правителството през 2009 г., до 2011 г. са щели за приключат. "Бумът на ВЕИ-та стана през 2012 г. Когато голямата част от тези централи бяха вкарани в действие, имаше случаи по 60 ВЕИ-та да бъдат включени в системата за един ден. "Това е не само теоретически, но и практически невъзможно да се случи", смята Ерменков.

 

 

Движение на цената на тока, по която НЕК продава

1523911

 

Признати разходи и норма на възвръщаемост на ЕРП-тата

1523910

 

Цени на тока за битови абонати

1523909


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.