Гешев трябва да бъде отстранен, смята лобистът от САЩ Маршал Харис

Той уточни, че обявяването на санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков не е краят на действията по Закона "Магнитски" и процесът продължав

по статията работи: iNews | 25.07.2021 | 16:00
Главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде отстранен. България трябва да реформира законите си, за да не се появи поредното чудовище на негово място.
Това коментира в интервю за Дневник Маршал Харис, лобист от САЩ.

 "Доволен съм да чуя от хора тук, че с Борисов политически е свършено. Следващата стъпка е да бъде изправен пред съд. Българският народ трябва да си разчисти сметките с него заради това, за което лично той е отговорен, участието му в корупция. Политическото му движение трябва да бъде държано извън властта, за да се завърне България на правилния път, по който смятахме, че е поела", коментира още той.

"Ако мога да си позволя да цитирам починал човек, който вече не може да се защити - бившият посланик Джеймс Пардю, с когото се познавах от години и много ценях мнението му - той ми каза, че това не е достатъчно. Борисов трябва да бъде спрян, отстранен от власт и той и ГЕРБ трябва не бъдат допускани до властта години наред, за да се възстанови България от щетите, които Борисов нанесе на страната, на върховенството на правото и на демокрацията", обясни лобистът.

Маршал Харис - бивш служител в американското посолство в София, а в момента управляващ съдружник в лобистка компания "Александрия груп интернешънъл", представлява от около една година в САЩ интересите на Атанас, Пламен и Христина Бобокови, както и на Миню и Рени Стайкови. Действията на българската прокуратура срещу двамата братя започнаха преди година, а Стайков бе пуснат в края на юни под гаранция след повече от 2 години в ареста, след задържането му през септември 2018 г. в края на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор.

"Братя Бобокови са жертви на една държава, пленена с престъпление. Миналия юли се заех с техния случай, но след първите телефонни разговори не осъзнавах по-големите въпроси, които са заложени на карта. Знаех за несправедливо обвинени бизнесмени, но не знаех до каква степен това е станало част от системно поведение на режима, копиращ случващото се в путинова Русия. Чувах, че Борисов е направил обратен завой през последните 3 години, но не знаех още, че режимът е съсипал до такава степен независимостта на медиите. Знаех, че сте най-зле в ЕС по свобода на медиите, но не знаех, че сте и във втората половина от африканските държави. Всичко това особено силно ме нарани. Преди 30 години смятахме за необратимо поемането на България по пътя на демокрацията. Вярвахме, че нещата непрекъснато ще се подобряват, особено след приемането в ЕС. БСП дори прие членството в НАТО и ЕС – един странен поврат към Запада, но нещо, което ни накара да си кажем, че всичко ще е наред. Но никога не съм допускал, че ще се стигне дотук", коментира той.

По думите му във Вашингтон по казуса Бобокови в момента не се случва нищо.

"Все още празнуваме две важни събития. Първото е съвместното писмо от сенатската комисия за външни отношения. Второто са санкциите срещу Пеевски. Това са повратни моменти, които отнеха доста време, за да се случат. На първо място работя за интересите на моите клиенти, но ще помагам всячески да се разширят санкциите срещу български граждани. Искам да се уверя, че са снети всички обвинения срещу Бобокови, а над главите им все още има мрачни облаци. Но лично аз смятам, че следващата цел на санкциите трябва да е главният прокурор Иван Гешев. Разчитам да работя на първо място с Конгреса на САЩ, защото той е в позиция да оказва пряк натиск над администрацията на президента Джо Байдън и не е задължително да се съобразява с геостратегически съображения и подобни неща, което прави президентската администрация. Но също така смятам да работя с европейските институции така, както го правя в САЩ. Венецианската комисия, Европейския съд за правата на човека и Европейския парламент вече ясно заявиха, че позицията на Гешев противоречи на Конституцията и не е демократична. Смятам, че лично той трябва да бъде отстранен. Но също така и че България трябва да реформира законите си, за да не се появи поредното чудовище на негово място", убеден е той.

Харис уточни, че обявяването на санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков не е краят на действията по Закона "Магнитски" и процесът продължава. Той е убеден, че санкциите са били наложени и защото Доналд Тръмп вече не е президент.

Според информация на Харис Пеевски е имал само обща представа, че се задава нещо, но не и подробности какво ще бъде предприето по Закона "Магнитски". Той е знаел, че е престъпник и благодарение на своите "очи и уши" е знаел, че американското правителство го разследва от 2018 г.

"Той нае лобисти във Вашингтон - кантората "Барбър, Грифит и Роджърс" (BGR Group), много голяма и влиятелна фирма. Знам много добри хора, за които те са работили, но такива кантори приемат пари от всякакви клиенти, а Пеевски плаща добре според стандартите на Вашингтон. Хейли Барбър е бивш (2004-2012 г.) губернатор на щата Мисисипи, голяма фигура в ръководството на Републиканската партия и фигура с национално влияние. Можеше да се очаква Пеевски да отиде при тях и смятам, че е получил много добро представяне на интересите му от тяхна страна. Извади и късмет с администрацията на Тръмп, която си падаше по президента Владимир Путин и не беше особено критична към Русия. Това в голяма степен е и причината Борисов да се отървава толкова дълго с това, което вършеше. Защото нагласата на екипа на Тръмп беше в стила на "Правете, каквото трябва в НАТО, гласувайте с нас, а България си е ваша". Надявам се, че с това е приключено. Имаше и ефект от санкциите - видяхте как за броени дни падна популярността на ГЕРБ и това само по себе си е забележително. Но за по-видими резултати ще трябва да почакаме малко. Въпросът е, че първоначалните щети са нанесени от САЩ на тези хора и сега Вашингтон разширява и задълбочава разследването. Не знам защо администрацията на Байдън реши първо да действа в България. Но ми се струва добър избор, времето да се действа беше подходящо заради политическия сезон в България", добави той.

Според Харис ако Борисов беше спечелил изборите, натискът щеше да се пренесе върху правителството и вероятно щеше да има охлаждане в българо-американските отношения. Въпреки, че Трифонов е пълна неизвестна, във Вашингтон си отдъхнаха, макар да се налага да следят внимателно случващото се. Но лично аз не виждам някакви ответни действия от Пеевски. Разбирам усещането ви, че Трифонов връща България във времената на Симеон с предложението си за правителство. Първата ми мисъл, когато научих, беше "Защо България прави това? Нали вече веднъж пробваха?" Бях разочарован. Освен това след всичко, което Борисов стори на страната, имате нов лидер, който не действа демократично. Със сигурност спечели мандат да състави правителство, но при 25% от гласувалите, които реално са десетина процента от всички с право на глас, е напълно недемократично да претендираш самостоятелно да съставяш кабинет. Това е погрешно.

Източник: Frognews

 

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.