Честито Рождество!

Къде децата оставят чорапи за подаръци и къде се целуват под имела?

по статията работи: iNews.bg | 25.12.2011 | 09:57

Коледа е един от най-важните празници в християнския календар. Коледните празници, които носят толкова уют и приятни емоции, се празнуват по различен начин по целия свят. Общите елементи са много – украсяване на елхата и на дома, окичването на венци, размяната на подаръци, пеенето на коледни песни. Любопитно е обаче какви са спецификите в отбелязването на празника в различните региони. Събрали сме едни от най-интересните коледни традиции:

Англия

Класическият английски декор за Коледа включва ярко червени коледни звезди около камината и клонки имел, висящи от тавана, като според традицията всеки, който мине или стои под такава клонка, трябва да се целуне с любимите хора. За англичаните не може да има празнична коледна маса без пуйка, пай и коледен пудинг.

Австрия

В Австрия, както и в някои други страни, празничният период започва от последната неделя на ноември или от 1 декември. В традиционните венци, които се изработват през тези дни, се поставят четири свещички. Всяка неделя до 24 декември се пали по една свещичка, докато накрая не бъдат запалени всички. Традицията с венците със свещички я спазват и в Германия, Дания и другаде. Именно в Австрия в началото на 19 век за първи път се пее известната на цял свят днес коледна песен "Тиха нощ, свята нощ".

Германия

В Германия, за разлика от Франция, периодът преди Коледа е особено важен. Приготвянето на коледни бисквити и сладкиши е традиционен обичай. Характерни са коледните пазари в центъра на всеки град, които се появяват още през първия уикенд на декември и остават до навечерието на Коледа. На тях се предлагат сладки, украса и горещо червено вино със сладки подправки.

Друг обичай в Германия в деня преди Коледа е коледният календар. Той е с 24 позиции, които символизират дните през декември преди Коледа и са затворени с вратички. Всеки ден се отваря вратичката със съответното номерче, а зад нея се крият различни приятни изненади – бонбони, играчки и др.

Коледната елха се украсява на Бъдни вечер. В повечето домове под дървото се поставят традиционните ясли. Самото коледно дръвче пък е украсено с фигурки (на ангели и др.), или с топки и е осветено от свещи или лампички.

Подаръците се крият под дървото до яслата, за да ги намерят децата като се върнат от църквата. Традиционна коледна трапеза включва печена гъска с червено зеле, топки от картофи, пъстърва и шаран.

Дания

В Дания в периода преди Коледа по традиция се изработват ръчно накити за украса на дома. Повечето семейства сами правят своите традиционни венци с четири свещи, които представляват четирите недели преди Коледа.

Датчаните имат и един коледен обичай, който е особено забавен за децата и им служи като календар, по който отброяват дните до Коледа и до момента, в който ще получат подаръците.

Всяко дете получава свещ, която е разграфена от хоризонтални линии и цифри, които съответстват на дните до Коледа. Всеки ден се пали, докато изгори един ред и така – до Коледа.

На коледната трапеза се слага датски сладкиши с бадем вместо паричка.

Италия

В Италия периодът на коледните празници е най-дългият сред всички християнски страни. Започва на 8 декември и приключва на 6 януари, в Деня на Богоявление. През този период къщите са украсяват с коледни звезди, с елхи, с традиционните ясли (в които бебето Исус се поставя след полунощ на 24 декември) и с най-различни цветни декоративни орнаменти.

След традиционния обяд на 25 декември децата обикновено рецитират стихове на семейството и близките и биват възнаградени с малки парични награди.

Полша

В Полша периодът преди Коледа е особено важен, тъй като тогава и млади, и възрастни съзнателно се въздържат от изкушения (най-вече сладки) в опита си да постигнат вътрешен мир и хармония.

На 24 декември се гладува, за да седне цялото семейство на масата гладно. Празничната трапеза е богато украсена и задължително е постлана с бяла покривка.

Празникът може да започне, след като в небето се появи първата звезда. Началото на празника се поставя със споделянето на коледна бисквита в знак на любов и помирение.

На масата винаги се оставя една празна чиния, в случай че се появи неочакван гост. Подаръците се оставят под елхата и за разлика от англо-саксонската традиция, не са насочени към конкретни лица, а са избрани така, че да бъдат от общ интерес и да могат да паснат на всеки.

Чили

Както в повечето страни от Латинска Америка, църквата и семейството са в основата на Коледата в Чили. Католиците спазват традициите и в продължение на девет дни преди Коледа постят и се молят.

На Бъдни вечер вечерята се сервира късно през нощта, обикновено след полунощ и включва пуйка и разнообразие от салати, морски дарове и маслини, придружени от местни вина.

Бразилия

В Бразилия Коледа е един от най-важните празнични дни и се отбелязва на 25 декември.

Като бивша португалска колония Бразилия е запазила някои от коледните обичаи на Португалия. Един от тях е пресъздаването в домове, магазини и църкви на сцената на Рождество Христово, наречена "Presepio".

Америка

Коледа се празнува масово в САЩ и Канада, без значение от религията. Коледните традиции в Америка са сходни с тези в Англия. Домът се украсява по традиция отвътре и отвън в седмиците преди Бъдни вечер. Елхата са поставя в центъра на дома, украсена с играчки, гирлянди и светлини, а на върха й се слага ангел или звезда, която символизира Витлеемската звезда.

От филмите ни е позната традицията децата да окачват на полицата над камината чорапи, които Дядо Коледа да запълни с дребни подаръци. В Съединените щати и Канада има и традиция децата да оставят чаша мляко и чиния с коледни бисквитки за Дядо Коледа и моркови или овес за уморените елени.

Традиционна вечеря на Коледа обикновено включва печена пуйка с плънка, шунка, или печено говеждо месо, йоркширски пудинг, тиква, печени зеленчуци и сос от червени боровинки, пудинг със стафиди и разнообразие от сладки, поръсени с канела и индийско орехче.

Русия

Както и в другите източноправославни страни, в Русия Коледа се празнува на 7 януари. Бъдни вечер се пада на 6 януари и денят е свързан с няколко дълги литургии. Семейството се прибира у дома за традиционната вечеря, която се състои от 12 ястия - в чест на всеки един от дванадесетте апостоли. Традицията за честване на Коледа е възродена в Русия след 1992 г., след комунистическия режим. Коледа вече е национален празник в страната, макар че много руснаци продължават да дават повече тежест на честването на Нова година.

Япония

Окуражено от търговията, светското честване на Коледа е много популярно в Япония, макар че Коледа не е национален празник. Понякога се разменят и подаръци и се организират коледни тържества. Японската коледна торта обикновено е бяла, покрита със сметана и украсена с ягоди. Коледни светлини украсяват градовете, а коледни елхи красят жилищата и търговски центрове.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.