За българските сериали с надежда

Първите стъпки вече са направени, очакваме още по-силни продукции

по статията работи: Неда Ковачева | 07.10.2011 | 12:18

Материалът е предоставен от Div.bg

Преди три години българските национални телевизии преоткриха телевизионния сериал. И така го преоткриха, че започнаха да се надпреварват в производството му. Всичко започна от турските сериали. Те разделиха българските зрители на две части - онези, които не ги гледат, и онези, които не спират да ги гледат. Така стана ясно, че родният зрител обича телевизионни поредици, близки до българския светоглед.

През 2008 г. Нова телевизия "повлече крак" със "Забранена любов". Качествата на драмата още от самото начало бяха спорни, но обсъждането им остана на заден план, защото самият факт, че съществува съвременен български сериал, с български актьори и роден сюжет, беше много по-значим. bTV отговори на предизвикателството с амбициозната продукция "Стъклен дом". Сериалът се хареса със завързан сюжет, (най-после) качество в операторската работа и значително по-добро актьорско изпълнение от това в "Забранена любов". "Стъклен дом" предизвика фурор и с право, защото беше далеч по-изпипан и обмислен продукт.

Аз и много мои колеги чакахме да видим какво ще направи Българската национална телевизия, защото, въпреки че славата ѝ не е от най-добрите, тя е основна медия у нас. Определено реакцията на БНТ1 беше изненадваща. Вероятно това се дължи и на присъствието на Димитър Митовски, който се зае с реализирането на сериала "Под прикритие". Освен че предизвика жив интерес с обещанието за интересна кримка, представяща реални събития и лица от България, Митовски създаде илюзията, че ще се конкурира със себе си като продуцент на "Стъклен дом".

Тези съмнения обаче се разсеяха още след първия епизод на "Под прикритие" през април тази година. Продукцията е абсолютно нова като жанр за българските телевизии и смело мога да кажа - доста сполучлива. Визуално сериалът също е постигнал нужното ниво и определено спомага за по-високата гледаемост на БНТ1, особено от младото поколение. И не на последно място е коренно различен от това, което сме свикнали да излиза с етикет "Произведено в България".

След появата на тези три сериала, медиите и експертите направиха логичния извод - у нас има почва за подобни продукции. Актьори също има достатъчно и с талант, въпреки налаганите постоянно физиономии. Нещо обаче продължаваше да липсва на българския телевизионен екран. И това бе Царица Комедия. От няколко години насам, независимо дали на кино или по телевизията, комедиите нещо не се получаваха. Смехът беше насила, скечовете - скучни, а актьорите - повече от безпомощни. Единствено на театралната сцена се случваха тук-таме успешни комедии, но знаем, че в театрите стъпват малко зрители поради ред причини.

През пролетта на тази година най-сетне започна излъчването на "Столичани в повече". Определян като комедийна драма, продуктът на Любомир Нейков, Евтим Милошев и Иван Спасов заложи на дълбоко познати физиономии - споменатия Нейков, Стоянка Мутафова, Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов, Руслан Мъйнов и др. Очакванията за "Столичани в повече" се оправдаха.

Зрителите, които по принцип харесват предаването "Комиците", в което повечето лица от сериала се изявяват, прегърнаха радушно продукцията. Онези, които никога не са били особено очаровани от предишните тв роли на актьорите, и сега не бяха спечелени за каузата. Усещането беше сякаш едни и същи персонажи са пренасяни от едно предаване в друго и накрая - в сериал.

Последва втори опит, този път от страна на Нова телевизия. Продуктът беше представен съвсем скоро - в края на месец септември. Става дума за "Етажна собственост", където се изявяват част от звездите на комедийното предаване "Аламинут", както и други актьори. За съжаление, и тук, поне досега, няма нещо грабващо, което да спечели всички зрители, а не само определена част от тях. Нека не подминаваме факта, че саундтракът на "Етажна собственост" е своеобразен кавър на фолк песен. Таргет аудиторията е ясна.

Очевидно комедията като най-труден жанр продължава да бъде пречка пред българските режисьори. Неуспешните опити за забавни филми обаче култивират едно нездраво чувство за смешно, което е опасно бъдеще. Българският зрител може да се смее и на по-интелигентни неща, стига да му ги предлагат, а не изборът да е един и същ - клиширани скечове и битови лафчета. Докато не се появи качествена българска комедия, слава Богу ще има какво родно да гледаме, макар да е драма и крими.

Дано този така чакан смешен български сериал се появи преди да съм изхвърлила телевизора си - нещо, което сериозно обмислям от известно време.

Неда Ковачева е автор в лайфстайл проекта за мъжка аудитория
Div.bg, в който сред основните ѝ отговорности е отразяване на случващото се в съвременното кино- и телевизионно изкуство


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 Цвете Жекова 07.10.2011 | 16:00
Повечето българи сме си любители на сериалите от дълги години. Аз от малка съм ги обикнала, помня когато навремето даваха бразилския "От обич" и после БНТ купиха американския "Докато свят светува", с който изгря Мег Райън. Хубавото е, че САЩ дотолкова се развиха в правенето на тв поредици, че гореизброените бяха изместени на минутата от "Досиетата Х", "Спешно отделение", "Лоис и Кларк" и др. А за днешните тв заглавия просто няма достойна база за сравнение. Много горда се чувствам, че и родното кино се събуди и показа,че и ние имаме какво да покажем на света.
11 Стамена Георгиева Георгиева 07.10.2011 | 16:00
Честно казано аз не очаквах, че у нас ще се правят филми и сериали, които толкова много да се харесват и в чужбина. Само можем да се гордеем с режисьорите и да им пожелаем да правят още по-хубави и успешни продукции, а съвсем скоро и американците ще се радват на "Под прикритие" като нас. :)
10 Криси Митева 07.10.2011 | 14:27
Неда, не изхвърляй телевизора:) Мисля, че трябва да дадем шанс на българските режисьори, та те тепърва започват да възраждат киното ни! Определено има потенциал, но все още е недоразвит. Виж пък филма "Тилт" е номиниран И за Оскар за чуждоезичен филм и за Златен глобус!? Значи все пак има надежда и не мисля, че и сега трябва да сме същите песимисти, какви по принцип сме си българите!
9 Станимира Георгиева 07.10.2011 | 14:27
Прекрасен анализ. Мисля, че доста добре и стегнато обобщава случващото се в българското кино и телевизия. "Стъклен дом" и "Под прикритие" и "Столичани в повече" все си заслужават..всичко останало, въпреки добрите актьори, обаче нещо не ни се получи. Има време, ще се научат:)
8 Ани Г. 07.10.2011 | 14:27
"Българският зрител може да се смее и на по-интелигентни неща, стига да му ги предлагат, а не изборът да е един и същ - клиширани скечове и битови лафчета. " Много, ама много точно казано. Защо българските режисьори подценяват толкова много българският зрител? Да, има и такива, които ще се посмеят на сериал като "Етажна собственост", но повярвайте ни, това са много малко! Прекалено е просто и елементарно. Явно наиситна, комедията се оказва най-трудния жанр за българските кино-творци.
7 Свежка . 07.10.2011 | 12:53
Хем сме добре, хем пак нещо ни куца! Аз съм млад човек и с нескрит интерес следя какво се случва с българското кино, театри и тв продукции. Обожавам нашите си актьори, колкото и неубедително на моменти да се държат пред камерата. Но за това не са виновни те. Бумът в българските сериали е ново явление и трябва да сме по-толерантни, защото нямаме традицията на държавите, които са градили тази индустрия с десетки години. Нормално е в началото да има гафове и повечко простотия, но това няма да продължи дълго:)))
6 Силвия Димитрова 07.10.2011 | 12:38
Комедията със сигурност е най-трудния жанр и българските сценаристи напълно потвърждават този неоспорим факт. Изключително трудно се прави стойностен комедиен сериал, за това са нужни здрави гащи. Нито "Столичани в повече", камо ли "Етажна собственост", могат да претендират, че са стойностни сериали. Стойностен сериал за мен беше „Клиника на третия етаж“ и си признавам, че когато пропуснех някой епизод се чувствах кофти. Беше си пристрастяващ и много свеж.
5 Мариана . 07.10.2011 | 12:37
Преди този бум на българските сериали имаше няколко проблясъка в жанра комедия - „Клиника на третия етаж“ по БНТ, „Морска сол“ по Нова и „Тя и той“ вече не си спомням коя телевизия, които според мен бяха класи над преекспонираната и бутафорна игра в гореспоменатите комедийни сериали.
4 d.krumova _ 07.10.2011 | 12:30
Напълно споделям мнението на автора. БНТ тотално разби всички, които по дефолт я възприемаха за „пенсионерска телевизия“. БТВ също държи впечатляващи позиции по излъчване на качествени български продукции, а разочарованието идва от Нова тв, която заложи на един много плосък и разочароващ сериал, "Етажна собственост":(
3 Георги Петров 07.10.2011 | 12:29
Българските сериали нашумяха доста добре в началото на 2010 година и успешно поизместиха от ефир турските боклуци, които ни пробутваха предимно от БТВ. Вижда се, че народа иска да гледа сериали всяка вечер и не бива да допускаме турските да бъдат в ефира ни. В България има достатъчно талантливи хора, които да направят по-успешен сериал от всеки един турски.
2 Borislav Bonev 07.10.2011 | 12:25
Страхотна статия! Само искам да добавя, че за съжаление - по-силните продукции струват повече пари, чиито намиране и осигуряване продължава да е проблем за българските условия. Само телевизии като БНТ, БТВ и НОВА, имат ресурса да правя сериали като: "Под прикритие", "Стъклен дом", "Столичани в повече", "Седем часа разлика", "Етажна собственост".
1 Илиян Илиев 07.10.2011 | 12:22
Подготвя се и българска адаптация на Женени с деца! http://www.avtora.com/news/2011/10/07/nova_tv_adaptaciya_kultov_serial_jeneni_s_deca

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /32 епизод/
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.