Орязват листите на ДБ в общо 8 избирателни района?

Причината е, че документите, с които ДБ е извършила регистрацията в тези райони, са подписани с електронен подпис

по статията работи: iNews | 14.10.2021 | 18:28
Орязват листите на ДБ в общо 8 избирателни района?

Казусът с неуспешния опит на "Демократична България” да регистрира кандидат-депутатите си в Стара Загора изведнъж застраши участието на коалицията в общо 8 избирателни района от 31 в страната. Причината е, че документите, с които ДБ е извършила регистрацията в тези райони, са подписани с електронен подпис. А точно това беше основанието, на което районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора отказа да регистрира листата на десните в нейния район.

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) избра да потвърди решението на старозагорската комисия и реши да направи проверка дали и другаде има такива случаи. Оказа се, че има - в още 7 избирателни района, освен Стара Загора. Това са данни на самата ДБ, която вдигна тревога, че ЦИК ще "осакати участието" й във вота за Народно събрание на 14 ноември. Коалицията обяви, че ще търси правата си в съда.

Малко по-късно съпредседателят на ДБ Христо Иванов се включи на живо по Фейсбук, за да обяви позицията на коалицията. Той обвини "ретроградното мнозинство" на ГЕРБ и ДПС в ЦИК, че се опитва "служебно да елиминира" ДБ в много от избирателните райони. Но всъщност решението за проверката беше подкрепено и от останалите членове на комисията, които са избраници на БСП, ИТН и ИБГНИ. Само представителите на ДБ не се съгласиха.

Засегнати от обвиненията на Христо Иванов, бившите управляващи от ГЕРБ също се обадиха. "ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК. Напомняме, че този състав на ЦИК беше назначен от президента Румен Радев и в него доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство", заявява се в позиция, разпространена от партийния пресцентър.

Какъв е казусът

Проблемът възниква заради документите на коалицията. Историята, както се разказва от изборната администрация, е следната. Приносителите на книжата Атанас Славов и Магдалена Овчарова ги занасят в РИК-Стара Загора в 16.15 часа на 12 октомври - малко пред крайния срок, който беше 17 часа на същия ден. От комисията отказват да приемат документите, тъй като не са били подписани собственоръчно от Христо Иванов и Атанас Атанасов – двамата представляващи ДБ, а вместо това е била поставена сигнатура, обозначаваща електронен подпис. Изборните чиновници са поискали от приносителите ръчно подписани книжа. Такива са били получени след 17 часа от електронна поща на Надежда Йорданова – юрист на ДБ и кандидат-депутат. От коалицията са представили и флаш памет с качени документи.

От РИК обаче отново им отказват – този път с мотива, че електронният адрес, от който пристигат документите, не е сред официално посочените от коалицията. Преминат е и крайният срок. Славов отказва да завери предоставените книжа като верни с оригинала. Накрая чиновниците отсъждат, че ДБ няма валидно подписано предложение за регистрация и отказват такава.

Реакцията на ДБ

Десните веднага внесоха жалба в ЦИК, която служи като по-горна инстанция за обжалване на решения на районните комисии. От коалицията твърдят, че са представили преди изтичането на крайния срок за регистрация всички необходими документи на хартия и на флаш памет. Разполагат и с видеозапис, според който членове на РИК са отворили паметта и са свалили качените на нея файлове. Според десните изборните чиновници са направили нарушения, докато са боравили с електронните документи и С техническия носител. И смятат, че РИК-Стара Загора не спазва законовите изисквания за боравене с електронен подпис.

Спорът в ЦИК

Случаят беше докладван в ЦИК от члена й Елка Стоянова, която подкрепи решението на РИК-Стара Загора. По думите й самата жалба потвърждава, че документите не са били подписани в оригинал. А дадените от РИК указания са били изпълнени след изтичането на крайния срок.

Противопостави се говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който е от квотата на десните в ЦИК. Той започна да коментира преписката по случая, но беше прекъснат от Стоянова. "Не виждам причина да подлагаме на дебат. Предполага се, че вече сте се запознали с документа”, каза тя. "Очевидно нямате елементарно възпитание”, отвърна й Томов

Той посочи, че по документите на ДБ са били направени писмени забележки, подписани от различни членове на РИК, с някои от които представителят на коалицията Атанас Славов вероятно не е бил запознат. "За мен остават сериозни съмнения, че забележката, за която се твърди, че е осведомена насрещната страна, е дописана по-късно, след приемането на документите, а освен това е очевидно, че самата РИК е приела, че са представени документите, около които се води спорът, и това е записано в регистъра”, обобщи той мнението си.

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза, че комисията "няма специални познания да изследва чии са подписите и да коментираме, и да предполагаме, че колегите от РИК едва ли не не са дали указания”.

А заместникът й Росица Матева посочи, че пълномощното на Атанас Славов, с което е занесъл книжата в РИК, е било подписано с електронен подпис от представляващите коалицията - също като предложението за листата, след което всичко е разпечатано на хартия, за да бъде занесено и подадено в Стара Загора. По думите на Матева нито на РИК, нито на ЦИК, е възложено по закон да бъдат адресат на електронно подписани документи. Единственият вариант да се ползва електронен подпис, който Изборният кодекс позволява към момента, е когато избирател се включва в подписка, подкрепяща участието на дадена политическа формация на избори.

Накрая изборните комисари гласуваха и отхвърлиха жалбата на ДБ. Така потвърдиха решението на районната комисия в Стара Загора. Против бяха Томов и колегата му Любомир Георгиев, който също е от квотата на ДБ.

Всеобща проверка

Нещата обаче се усложниха, когато членът на ЦИК Красимир Ципов, който беше номиниран от ГЕРБ, обяви, че случаят дава основание да се поиска от всички районни комисии да проверят дали е извършена по сходен начин регистрация на кандидатски листи. "Повдигат много въпроси едни подобни действия по отношение на това спазват ли се стриктно изискванията на Изборния кодекс", каза той. Предложението му получи подкрепата на ЦИК - отново с изключението на Томов и Георгиев.

Намеси се Стоянова, която съобщи, че от няколко комисии вече сами са потърсили ЦИК, за да информират, че нямат листи, регистрирани по този начин.

ДБ: Посегателство над демокрацията!

От коалицията реагираха почти моментално и разпространиха декларация, в която обвиниха ЦИК, че се "готви да осакати участието на "Демократична България – Обединение" в изборите за 47-о Народно събрание”. Според десните проверката, която комисарите ще извършат по идея на Ципов, може да доведе до това да бъде преразгледана регистрацията на листите на ДБ в още 7 избирателни района. Там документите също са подадени с електронен подпис.

"Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу "Демократична България". Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. "Демократична България" ще търси възстановяването на справедливостта в съда”, заявява се в декларацията.

А накрая се отправя апел: "Призоваваме всички демократи в България да не допуснат опорочаването на парламентарните избори! Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията!”

По-късно последваха и гореспоменатите реакции на Христо Иванов и на ГЕРБ. Сега се очаква резултатът от проверката на ЦИК, както и от предстоящата жалба на ДБ в съда.

 
 Людмил Илиев, "Сега"

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Следите остават
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "В ръкавиците на Пулеви" - спортна...
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.