Раздор в инициативния комитет за „Младост“ още преди първия тур

Част от създателите му се оттеглили, след намесата на политици в гражданската инициатива

по статията работи: iNews.bg | 09.11.2016 | 12:59

Ситуацията около избирането на нов кмет на столичния район "Младост" става все по-интересна. Макар в началото обществото да оставаше с впечатление, че местните хора са единни и защитават единна кауза, се оказва, че намесата на политици е довела до разделение на мненията, а в крайна сметка и до създадения преди 2 месеца Инициативен комитет "За зелен Младост", става ясно от разпространена от недоволните от развитието на нещата хронология на събитията. И до появата на Граждански съвет "Общество" 10 дни преди първия тур. Покрай всичко това се оказва, че явно тази неделя единно мнение между избирателите там няма да има, а независимият кандидат, стигнал до балотажа след първия тур на 6 ноември, реално се ползва със сериозната подкрепа на една от партиите. В тази връзка от създадения на 27 септември Граждански съвет "Общество" припомнят цялата хронология на събитията в "Младост", в която членовете му са участвали от първия ден. Ето я и нея:


Благодарение на активната позиция на граждани на "Младост" през тази година в публичното пространство беше поставен изключително важният въпрос за строителството в жилищните комплекси. Живущите в блокове 401, 409 и 411 бяхме сред първите, които сигнализирахме за продажбата на терен до блоковете ни и потърсихме отговори от кмета на район "Младост".

Предоставяме цялата хронология на нашите действия. Резултатите, до които доведоха са ясни – оставката на кмета на "Младост" д-р Авджиева и подписка за провеждане на местен референдум. В навечерието на балотажа, на който ние трябва да изберем следващия кмет на "Младост" смятаме, че нашите съграждани трябва да имат пълната информация за това, което се случи.

На 19.07.2016 г. На среща с г-жа Цвета Авджиева, кмет на Община "Младост" и г-жа Весела Тасева, главен архитект на районна, живущите в блокове 401, 409 и 411 поискахме да ни бъде предоставена информация за продажбата на терена, да се изясни защо е придадена част от улицата към частния имот. Да се обясни защо общината е поддържала тези зелени площи, след като те са частна собственост и други. Отговорът на нашите въпроси бе, че няма нарушения, че всичко е законно, че те не могат да направят нищо и ако искаме можем да обжалваме в съда.

На 21.07.2016 г., проведохме среща на живущите в блокове 401, 409 и 411, избрахме инициативен комитет и събрахме подписи от живущите.

На 01.08.2016 г. присъствахме на срещата на съгражданите ни от "Младост" 1, г-н Георги Кадиев и г-н Войслав Тодоров с г-жа Цвета Авджиева, за да ги подкрепим и да обединим усилията си за постигане на общата ни цел. Отговорите на администрацията бяха същите – имало е обсъждане на ПУП-а, ние сме присъствали или ако не сме, не сме и обжалвали, ако не сме били "спали" сме щели да имаме градинки и т.н. Единствен г-н Валентин Николов, които присъства, каза "явно има проблем, да видим как да го решим".

На 08.08.2016 г. отидохме на протеста на съгражданите ни от "Младост" 1, за да ги подкрепим и да обединим усилия. След протеста се събрахме и взехме решение да проведем голям протест на 15.08.2016 г. пред общината.

На 15.08.2016 г. бяхме поканени на среща с г-жа Лилия Енчева-Христова, обществен посредник на гр. София, която предварително се бе запознала с казуса и разполагаше с документи предоставени и́ от общината, с които тя се опита да ни убеди, че всичко е законно и няма пречки да се осъществи строителство на този терен. За съжаление, тя не успя да отговори на въпросите ни и обеща да направи допълнително проучване.

На 15.08.2016 г. проведохме първият протест. От ГЕРБ поискаха оставката на г-жа Цвета Авджиева.

На 18.08.2016 г. бяхме поканени на среща с г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на СО, на която присъстваха г-н Николай Стойнев, заместник-председател на СОС и г-н Здравко Здравков, главен архитект на СО. Те също не успяха да отговорят на част от въпросите ни, но г-жа Фандъкова разпореди да се направи пълна проверка на имота, както и ново замерване на терена.

Относно завишената площ на имота със 125 кв.м. ни увериха, че е станала грешка при нанасяне на данните в кадастъра и вече са направени постъпки за отстраняването и́.

Ангажираха се до края на м. август да представят становище и решение относно имота.

Ние от своя страна ги уверихме, че няма да се откажем и да отстъпим, докато не получим трайно решение за запазване на терена като защитена зелена площ. Разговаряхме и затова, че презастрояването е проблем за цяла София, не само за ж.к. "Младост". Споменахме за парк "Въртопо" и за съгражданите ни от "Младост" 3. Те ни увериха, че засегнатите терени ще бъдат разглеждани един по един, тъй като Младост през последните години с построяването на "Бизнес парк София", изграждането на метрото, трилентовият бул. "Александър Малинов" и т.н. е станал много атрактивен, и инвеститорският интерес е много голям.

На 18.08.2016 г. на среща в "Младост" 1, на която присъстваха и г-н Кадиев, и г-н Тодоров, г-н Кадиев предложи да направим инициативен комитет и да проведем референдум. Г-н Кадиев каза, че ИК трябва да се състои от 3-7 души и държи Войслав Тодоров да е в него. Затова, ние предложихме по един човек от всички части на "Младост" и Войслав Тодоров. Тъй като остава едно място свободно, предложихме да бъде още един човек от "Младост" 1. Г-н Кадиев заяви, че не е задължително да има хора от всички части на "Младост" и съответно хората от "Младост" 1 го подкрепиха. Дори заявиха, че те трябва да бъдат най-много, защото от тях било тръгнало всичко и освен това откъде накъде хора, които не са участвали в организацията и провеждането на протеста сега ще дойдат и на чужд гръб ще натрупат активи. Г-н Кадиев, каза, че сега е момента да използваме ситуацията и да издигнем кандидат от нас за кмет. Тъй като изборите щели да се проведат едновременно с тези за президент, никой нямало да обърне внимание на тези за кмет и ще минем между капките. Предложи този, който изберем за председател на ИК да бъде и кандидат. Остана да се доуточнят точните членове на ИК и да помислим върху варианта за кандидат за кмет. Взе се решение да се проведе и втори мащабен протест, за да покажем, че не спим.

Взехме участие и в протестите проведени на 22.08.2016 г. и 29.08.2016 г.

На 31.08.2016 г. бяхме поканени на среща с г-жа Петя Караджова, началник отдел "Право на собственост" към Омбудсмана на Република България, на която получихме много полезни съвети и насоки. Ангажираха се в най-кратки срокове да получим отговор.

На 07.09.2016 г. на среща в заведение в "Младост" 1 се взе решение да се обяви на пресконференция в БТА създаването на ИК "За зелен Младост", който да постави въпросите за референдум и да събере необходимите подписи.

На 11.09.2016 г. в БТА бе дадена официална пресконференция, на която бе обявено създаването на ИК.

На 12.09.2016 г. бе проведен втори протест пред община "Младост", на който се обяви създаването на ИК, обявиха се въпросите за референдума и се събра немалка част от подписите.

На 15.09.2016 г. на среща с г-н Кадиев и г-н Тодоров в заведение Olive`s в "Младост" 1 ни бе заявено от г-н Кадиев, че кандидатът ни за кмет ще бъде г-жа Десислава Иванчева. Тя ще се яви като независим кандидат, но държат навсякъде да бъде написано "независим кандидат с подкрепата на ПП "Нормална държава"". Те ще поемат разходите за кампанията и т.н., ние нямаме грижата за нищо. Освен това, ни казаха, че сега може всеки от нас да заяви какво ще иска от бъдещата кметица, но да сме наясно, че постовете на зам. кмет, главен юрист, главен архитект и секретар на общината не са за нас. Ние се обявихме против това, т.е. съгласни сме да се яви кандидат от нас за кмет, но на по-късен етап, когато вече нещо сме направили и създали, хората ни припознават и т.н. Освен това се притеснявахме да не провалим и референдума, тъй като събирайки подписи за него, хората преди да се подпишат ни питаха, "нали няма нищо политическо в това?" Дадохме си време да помислим.

На 19.09.2016 г. на среща в заведение "Севън Сенс" в "Младост" 1, открито заявихме нашата позиция, че сме съгласни да продължим за референдума, но за издигането на кандидат за кмет не сме. В хода на нещата, слушайки коментари на архитекти, общинари, общински съветници, юристи и други, че въпросите за референдума не са формулирани правилно и няма да минат, ние се поинтересувахме и прочетохме закони и правилници, и видяхме някои нередни неща. Затова помолихме за среща с юриста, който е написал тези въпроси.

На 27.09.2016 г. на нова среща бе доведен и юрист, на който зададохме конкретни въпроси и той не успя да отговори конкретно на нито един от тях. Открито ни бе заявено, че те ще предприемат и стъпка втора, т.е. ще издигнат кандидат за кмет от тях, и че ние просто завиждаме, затова не сме съгласни.

Виждайки неправилно формулираните въпроси и неясните отговори, които получихме на въпросите си, ни стана ясно, че просто подвеждаме хората и им даваме напразна надежда. Освен това ги и подвеждахме като казвахме, че няма нищо политическо в това, а всъщност ...

Поради тази причина на 02.10.2016 г. двама от членовете на ИК "За зелен Младост", които са от "Младост" 4 си подадоха официално заявление за напускане до председателката на ИК г-жа Десислава Иванчева.

На 27.10.2016 г. на официална пресконференция в БТА обявихме създаването на Граждански съвет "Общество", който е неправителствена, неполитическа и независима инициатива на граждани, имаща за цел осигуряване на двустранен диалог между изпълнителната и общинска администрация, и гражданското общество. Граждански съвет "Общество" е социално ангажиран с проблеми от всякакво естество, касаещи гражданите и широката общественост. Организацията не подкрепя и не работи в интерес на политически партии или движения, осъществява дейността си изцяло в интерес на обществото, като за целта се финансира със собствени средства набрани от членовете или от дарения и участия по различни програми за финансиране. Изхождайки от своята политическа неангажираност, организацията се обявява в подкрепа на всяка инициатива за отворен диалог с представители на различните власти, независимо от тяхната политическа принадлежност. За нас, всяка форма на конструктивен диалог по отношение на конкретни проблеми, касаещи градската среда и инфраструктурата, качественото и достъпно здравеопазване, безопасност, социално осигурително дело, прозрачността и контрола на държавната, общинската администрация и регулаторните органи в обществени поръчки и проекти, свързани с използването на обществено имущество, публични средства и природни ресурси, и други е израз на директна форма на пряко участие на гражданите в управлението и е основна цел на организацията.

Граждански съвет "Общество" успя да проведе срещи с почти всички кандидати за кмет на район "Младост".

На 02.11 2016 г. в читалище "Младост", Граждански съвет "Общество", организира и проведе среща-дебат на кандидатите за кмет с гражданите на район "Младост".

Граждански съвет "ОБЩЕСТВО"

Таня Петрова

Евгения Мартинова

Кристин Илиева

Радослав Илиев

Ивайло Христов

Георги Михайлов


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.