Част от клиничните пътеки - с по-ниски цени, по-леките случаи - при джипито

Най-лесно е да се режат цените на всички здравни услуги за всички болници с 18,7%, но това не е интелигентно, а на математик, заяви шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов

по статията работи: Ростислава Иванова | 02.06.2015 | 14:30

75% от клиничните пътеки, по които Здравната каса плаща на болниците за извършено лечение, могат или да бъдат коригирани, или извадени от парите за болниците. Това заяви за Дарик управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов, като предложи среден "златен" вариант за преодоляване на дефицита в касата до края на годината.

След като стана ясно, че дефицитът на касата ще надхвърли 200 млн. лв. до края на годината, ръкововодството й предложи два варианта за намаляване на разходите за клиничните пътеки на болниците. Единият предвижда да бъдат намалени цените на всички извършени медицински услуги, а другият – изкарване на някои клинични пътеки от болничната помощ, като лечение на заболявания на кожата, очите, ушите, носа и гърлото и преминаването им в доболничната помощ.

На вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС), съсловната организация не подкрепи нито един от двата варианта. Преговорите по темата между двете страни ще продължат през следващата седмица.

Вчера шефът на Здравната каса заяви, че е против намаляването на цените на клиничните пътеки и увери, че ще се прибегне до тази мярка само в краен случай. Според него по-добрият вариант е отпадането на някои клинични пътеки за лечение и финансиране от болницата, при които има надплащане за извършени медицински процедури от страна на касата. Здравният министър д-р Петър Москов изказа по-крайно мнение - че трябва да се орежат клинични пътеки на болниците, които са си позволили голям преразход на средства, извън договорените с касата в началото на годината.

Индивидуален подход към клиничните пътеки и болниците

Вижданията на д-р Комитов вече търпят развитие и той препоръчва да се подходи индивидуално и частично по отношение и на двата вида мерки. От една страна да се спре финансирането на болниците за лечение на по-лекизаболявания, с които домашните лекари и специалистите в здравните центрове могат успешно да се справят. От друга страна е нужда корекция на множество други клинични пътеки извън посочените – очни, кожни и УНГ, за да се даде възможност на касата да плаща само по отделни процедури, по които действително е извършено лечение, а не цялата сума, каквато е практиката в момента.

Въпреки, че е скептично настроен към резултата от намаляването на цените на клиничните пътеки, шефът на касата вече смята, че това трябва да се обсъди, защото то е заложено в подписания на 29 декември рамков договор между НЗОК и БЛС. В него двете страни са договорили обеми и цени в медицинската помощ, но с уговорката, че ако се установи преразход, в едномесечен срок трябва да се премине към договаряне на промяна на цените. "Не пише за увеличение или намаление, но щом говорим за преразход, явно става въпрос за намаляване", подчерта Комитов.

"Прогноза и цел са две различни неща. Нашата цел не съвпада с прогнозата. Целта е да не преразходваме повече от 30 млн. лв. в бюджета на НЗОК. Дори ми се иска да са по-малко, но това вече е въпрос на действията, които ще предприемем. Освен Лекарския съюз и Здравната каса, имам предвид и законовите промени, които предстоят. Болниците трябва предварително да знаят, ако законодателят реши, че от следващата година касата няма да сключва договори с тях и пациентите ще преминават на фрагментирано лечение, както беше досега", коментира д-р Комитов.

Той обаче е убеден, че от догодина касата ще заплаща само за комплексно лечение на болните и повече няма да се допусне т. нар. "футболизиране на пациентите" между различните лечебни заведения.

Сваляне на цените на клиничните пътеки не е уместно на този етап, смята той. Първо, защото има достатъчно други инструменти за компенсиране на дефицита, и второ, защото не е ясно дали да се намаляват всички или някои цени и дали да се приложи във всички или в някои болници.

Според шефа на касата има болници, в които няма преразход и парите не могат да им бъдат намалявани. В други пък има 400% надвишаване на обемите, като например болниците, които провеждат лъчетерапия на онкоболни, годишната прогноза е за 17 пациента, а до момента се лекуват по тази пътека 342. Финансирането им не може да бъде намалено, защото те по-рано откриват онкологични заболявания и провеждат лечението, посочва управителят на касата.

Актуализация на рамковия договор между Касата и Лекарския съюз

Затова той предлага актуализиране на Националния рамков договор, в който вместо намаляване цените на всички клинични пътеки, значителна част от тях да бъдат извадени в извънболничната медицинска помощ, където разходите за изпълнението им са по-ниски. Това са пътеки, които предвиждат еднодневна хирургия, без да изискват болничен престой. Комитов предлага още цните на клиничните пътеки да бъдат различни от сегашните, като най-накрая се остойностят и в тях има поне три, четири компонента - преки, непреки разходи и труд, коментира експертът.

Освен това е важно най-накрая да се оцени труда във всяка клинична пътека. Трябва да се отчете и възрастна на пациента, защото лечението на възрастен човек излиза с 85% по-скъпо, отколкото на 25-годишен младеж. Част от дейностите в клиничните пътеки да се извършват в болници, но да не се плаща цялата цена на клиничната пътека, защото има много по-евтини диагностични процедури, предлага още той. И посочва като пример пътеката за диабетно стъпало, по която от 2014 г. до април 2015 г. са отчетен и изцяло заплатени 9580 случая, а при 86% от случаите е била отчетена само една, при това евтина процедура, а касата е платила по 1200 лв. на пациент.

Цени на пътеки все пак ще се режат, но не на всички

Комитов ще предложи намаляване на цените именно по такива клинични пътеки, а не по всички. Той не приема предложението на председателя на Надзорния съвет на касата цените на всички клинични пътеки да се свалят с 18,7%. "Това е най-лесно. Това обаче не е интелигентно мислене. Това е мислене на математик", заяви той по повод искането на зам.-министъра на финансите и председател на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев.

Комитов е категоричен, че контролът на Здравната каса в момента не е ефективен и правомощията й трябва да се разширят, "защото е факт, че има надписване и лъжене от страна на лекарите". По негово мнение лекарие са изключително честни хора, но за съжаление има и изключения, които лъсват по телевизиите и от скритите камери.

Огромни санкции за болници, които злоупотребяват с парите на касата и живота на пациента

 

Идеята му е да не се санкционират болниците "за нещо минимално, за неволни грешки, точки и запетайки", а само за изключително сериозни нарушения, като например, за източване на пари от касата чрез отчитане на дейности, които не са извършили, или когато действията им са застрашили здравето и живота на пациента, без да са били наложителни. Санкцията при тези обстоятелства да бъде много високи, настоява д-р Глинка Комитов. И допълва, че сегашните глоби за такива престъпления са много ниски и нямат дисциплиниращ ефект. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.