Има ли терористична заплаха за България, или да?

МВР се притеснява от терористи сред афганистанските мигранти, а ЦРУ твърди, че вече са предотвратили атаки в няколко страни

по статията работи: iNews | 21.09.2021 | 20:00
Има ли терористична заплаха за България, или да?
ДАНС

"Не сме сигурни дали при този мигрантски поток няма да проникнат и някои терористични елементи". Това притеснение обяви преди няколко дни служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков в едно от дузината си изслушвания в парламента, посветени на подготовката на правителството и службите за посрещане на мигрантската вълна. Всъщност тази изпусната реплика определено показа две неща: едното - че службите и МВР на практика

изобщо нямат представа кой влиза в България

с мигрантската вълна, а второто - че и за структурите е безспорно как с тези потоци идва не някаква имагинерна терористична заплаха, а нещо съвсем реално. 

Още няколко неща допълнително драматизират ситуацията. Самият Рашков разкри, че "преди мигрантите разчитаха на съдействие, което им оказват български граждани, и се формираше един канал – Турция - България". "Сега оперативната ни информация е, че ползват съдействието на чуждите граждани, които вече са намерили статут в нашата страна. Така те по-лесно комуникират помежду си. Имаме по-малко от 200 досъдебни наказателни дела срещу такива лица", обяви Рашков. Така той даде да се разбере, че имат още по-малко информация за хората, които влизат в страната. 

Отгоре на всичко

всекидневно идваха хвалби от МВР, отблъснало 200, 400,

500 мигранти на границата. Докато други 200 са заловени, вече влезли в България - в ловно стопанство, в софийско село, в центъра на София ... Изобщо да не говорим за тези, които не са дори подушени от българските специални служби и си влизат в страната. Те нямат никакви документи, никаква история, никакво минало, които да могат да бъдат проверени по някакъв начин.

Познайте от първи път колко от тях може да са терористи?

Само преди няколко седмици ДАНС обяви в доклад, че получава около 60 сигнала на месец за възможни терористични заплахи – от граждани и държавни институции. Това означава, че са получавани над 700 терористични сигнала, което си е стряскаща цифра. Според контраразузнавателната служба в голямата си част сигналите съдържали непотвърдена информация без конкретика, но въпреки това всеки от тях е станал обект на подробна проверка. Така и не става ясно обаче какво се е случило с по-малката част конкретни и истински информации. 

От Агенцията отчитат, че съществуващата потенциална опасност от терористичната дейност у нас се предопределя предимно от продължаващите миграционни процеси и възможността сред мигрантите да се инфилтрират терористични елементи, които да се установят в страната или да използват преминаването си за разпространение на джихадистка пропаганда.  Изрично е посочено, че за противодействие на възможността от проникване у нас на терористи

ДАНС е извършвала проверки в денонощен режим

Това е ставало по сигнали на граничните власти за съвпадение със създадените профили в разработената система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци. Само за година са направени 7356 такива проверки. В резултат не е допуснато преминаване през наша територия на няколко лица от тази рискова категория, твърдят от Агенцията. Отчита се, че поради съпричастност към терористична дейност със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки "отнемане право на пребиваване”, "експулсиране”, "забрана за влизане в България” и "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите – членки на ЕС” на 8 чужди граждани, а в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 13 лица.

Очевидно за ДАНС проблемът е с мигрантите, тъй като не могат нито да хванат всички, нито дори да ги установят. 

Затова пък

ЦРУ вкара паралелно и директно иранската "Кудс"

в терористичните заплахи за България. В обновения доклад на ЦРУ   за терористичните организации по света се твърди, че "през последните години са открити и предотвратени терористични атаки на елитните ирански части "Кудс" в много страни по света, включително Албания, Бахрейн, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Дания, Франция, Германия, Кения, Турция и САЩ".

Силите ''Кудс'' са част от 125-хилядния Корпус на Ислямската революционна гвардия (IRGC), създаден през май 1979 г. от Хосеин Саламин, се посочва още в доклада на американското разузнаване. Твърди се, че тази организация е включена в списъка на терористичните групи от правителството на САЩ през 2019 г. и че наброява 150 000 души, способни да атакуват, когато иранското правителство сметне за разумно.

В същото време обаче посолството на Иран в София

категорично отхвърли като неоснователен доклада на ЦРУ. Той не е нищо ново и всяка година се повтаря по един и същи начин, а твърденията в него са резултат от фалшификация и конспирация, целяща психологическа война, унищожаване на имиджа на Иран и иранците, налагане на натиск и смесица от фантазия и фалшиви обвинения, които никога не са документирани и българските власти не са потвърдили тези твърдения, добавят от мисията.

"Съединените щати са най-големият спонсор на държавния тероризъм в света, подкрепяйки най-малко осем известни терористични групи с тежко и кърваво минало в Западна Азия, Европа и Латинска Америка от 60-те години на миналия век, включително можем да споменем и за цялостната подкрепа на тази страна от терористичната организация "Моджахедин-e Халк", която е отговорна за убийството на 17 000 ирански граждани през последните четиринадесет години", контраатакува Техеран и добавя: "Създаването и подкрепата на дивата и кръвожадна групировка ИДИЛ е друго историческо престъпление на САЩ през последните години". Веднага след това се посочва, че се почита генерал Солеймани, който е наречен "истинския герой в борбата с тероризма, който изигра важна роля в разпадането на кървавата групировка ИДИЛ и за стабилността и сигурността в региона и света и който в резултат на терористичния акт на правителството на САЩ бе мъченически убит".

Всъщност в началото на миналата година по заповед на тогавашния президент Доналд Тръмп 

бе убит иранският генерал и главнокомандващ на ''Кудс'' 

Касем Солеймани. Според резолюция, внесена още тогава в американския Сенат, Солеймани е планирал атаки в България, Германия, Босна и Херцеговина, Кения, Бахрейн и Турция. Твърди се, че той е бил замесен и в организирането на атентата в Сарафово през 2012 г. Макар че групировката ''Хизбула'' се смята за отговорна за атентата, то според САЩ "Кудс" е основният ирански механизъм, който обучава групировките в Близкия изток като ливанската ''Хизбула'' и палестинската ''Ислямски джихад''. В американския документ в прав текст бе записано и че "в отговор на убийството на техерански ядрен химик през 2012 г., за което иранските власти считат, че вина носи Израел, атентатор самоубиец нападна автобус с израелски туристи в България. Петима израелски граждани бяха убити при нападението на 18 юли 2012 г. в Бургас, а 42-ма бяха ранени".

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за този

безпрецедентен за новата българска история терористичен атентат

бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени, че са били помагачи на загиналия атентатор Мохамед Хасан ел Хюсейни. Двамата са обявени за международно издирване по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество, а през септември 2020 г. бяха произнесени и две доживотни присъди без право на замяна, но задочно. И до момента и независимо от възможностите на западните служби и от двамата подсъдими няма никаква следа. Нещо, което обезсмисля както наказанието, така и частта от присъдата, в която на близките на загиналите и ранените бяха определени над 100 млн.лв. обезщетения.

Както и да се погледне трагедията от Сарафово, тя ясно показа едно - че България вече не е територия, свободна от тероризъм. Нещо повече - тя е една от малкото държави, в която той успя да пробие с кървав атентат. И това определено трябва да е обеца на ухото, особено в тези времена, в които въпросът дали има терористична заплаха за България звучи все по-притеснително.

Автор: Александър Александров

Източник: "Сега"


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Следите остават
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "В ръкавиците на Пулеви" - спортна...
  • 00:00 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.5
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.