Организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за Гешев?

Едно е сигурно - главният прокурор е във Вашингтон

по статията работи: iNews | 01.02.2023 | 20:00
Организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за Гешев?
пресцентър - прокуратура

Той казва, че ще участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон, но организаторите не знаят да са го канили. Появи се на събитие в Конгреса, редом до опозиционните политически лидери на Косово. Въпросите за посещението на главния прокурор Иван Гешев стават повече от отговорите.

"Не е поканен". Това е краткият отговор, който Свободна Европа получи от организатора на Националната молитвена закуска по повод съобщението, че българският главен прокурор ще присъства на събитието.

Прокуратурата съобщи, че Иван Гешев е в Съединените щати "за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън".

Националната молитвена закуска е традиционно събитие, организирано от консервативни американски политически кръгове, което от десетилетия събира на едно място лидери от САЩ и света, а действащият американски президент ги приветства.

Тази година закуската се организира по нов начин - тя няма да се проведе в хотелска зала, а в посетителския център на Конгреса на САЩ; ще присъстват само конгресмени, които имат право на един придружител; няма да има сервирана закуска, а кетъринг на крак. Очаква се президентът Джо Байдън да се обърне към присъстващите.

Иван Гешев не е поканен за това събитие, каза пред "Свободна Европа" неговият организатор. Това е бившият сенатор Марк Прайър, който от тази година е начело на нова фондация, която отговаря за традиционните закуски. Те се провеждат всеки първи четвъртък на февруари от 1953 г. насам.

Българският главен прокурор ще има "поредица от срещи" и ще участва в "международни форуми", съобщиха от неговия офис. Прокуратурата разпространи съобщение и снимки от дискусия с конгресмени, на която присъстват няколко десетки политици от различни държави, сред които и българският главен прокурор.

Така сигурно е само едно - Иван Гешев е във Вашингтон. Не е известна програмата му, нито в кои институции ще има срещи. Посолството на САЩ в България се разграничи от това посещение, а организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за него и на практика опроверга обявената цел на пътуването.

Държавният департамент във Вашингтон каза, че няма да отговори на въпросите за посещението на Гешев, а Министерството на правосъдието във Вашингтон - чийто ръководител е и главен прокурор в САЩ - не отговориха на питането на "Свободна Европа". Не отговори и пресцентърът на българското държавно обвинение.

Колко закуски има във Вашингтон

В съобщението на българската прокуратура се казва, че Гешев ще участва в закуската, "която се дава от американския президент Джо Байдън". Държавният глава на САЩ всъщност не дава закуска и не е организатор на събитието. Това е новосъздадената фондация "Национална молитвена закуска", оглавявана от бившия сенатор демократ от Арканзас Марк Прайър, който днес е сред водещите адвокати във Вашингтон.

"Благодаря ви за питането. Той [Гешев] не е поканен на Националната молитвена закуска в Капитолия. Не знаем нищо за случая", отговори сенатор Прайър по имейл на въпрос на "Свободна Европа".

По същото време във Вашингтон е планирано друго събитие, организирано от бивши и настоящи сенатори и конгресмени, които са имали роля в провеждането на закуските досега. Това е т.нар. Международна фондация, популярна и като "Семейството". Сред нейните активисти са и конгресмените републиканци Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Прокуратурата съобщи, че Гешев е във Вашингтон по тяхна покана.

Иван Гешев не е поканен за това събитие, каза пред Свободна Европа неговият организатор. Това е бившият сенатор Марк Прайър, който от тази година е начело на нова фондация, която отговаря за традиционните закуски. Те се провеждат всеки първи четвъртък на февруари от 1953 г. насам.

Българският главен прокурор ще има "поредица от срещи" и ще участва в "международни форуми", съобщиха от неговия офис. Прокуратурата разпространи съобщение и снимки от дискусия с конгресмени, на която присъстват няколко десетки политици от различни държави, сред които и българският главен прокурор.

Така сигурно е само едно - Иван Гешев е във Вашингтон. Не е известна програмата му, нито в кои институции ще има срещи. Посолството на САЩ в България се разграничи от това посещение, а организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за него и на практика опроверга обявената цел на пътуването.

Държавният департамент във Вашингтон каза, че няма да отговори на въпросите за посещението на Гешев, а Министерството на правосъдието във Вашингтон - чийто ръководител е и главен прокурор в САЩ - не отговориха на питането на Свободна Европа. Не отговори и пресцентърът на българското държавно обвинение.

Колко закуски има във Вашингтон

В съобщението на българската прокуратура се казва, че Гешев ще участва в закуската, "която се дава от американския президент Джо Байдън". Държавният глава на САЩ всъщност не дава закуска и не е организатор на събитието. Това е новосъздадената фондация "Национална молитвена закуска", оглавявана от бившия сенатор демократ от Арканзас Марк Прайър, който днес е сред водещите адвокати във Вашингтон.

"Благодаря ви за питането. Той [Гешев] не е поканен на Националната молитвена закуска в Капитолия. Не знаем нищо за случая", отговори сенатор Прайър по имейл на въпрос на Свободна Европа.

По същото време във Вашингтон е планирано друго събитие, организирано от бивши и настоящи сенатори и конгресмени, които са имали роля в провеждането на закуските досега. Това е т.нар. Международна фондация, популярна и като "Семейството". Сред нейните активисти са и конгресмените републиканци Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Прокуратурата съобщи, че Гешев е във Вашингтон по тяхна покана.

Попитахме пресцентъра на прокуратурата на кое точно събитие ще участва Гешев, но не получихме отговор. Не получихме отговор и на въпроса в какви други събития ще участва главният прокурор в американската столица.

Какво събитие посети Гешев

На сайта на прокуратурата в сряда се появи съобщение за участие на Гешев в дискусия в една от сградите на Конгреса, където присъстват политици от Югоизточна и Източна Европа.

На снимките Гешев седи редом до лидерите на опозицията в Косово. До него са Мемли Красничи, лидер на опозиционната Демократическа партия на Косово, основана от Хашим Тачи. В публикация във Фейсбук Красничи казва, че организираната от двамата конгресмени дискусия е била модерирана от Фатмир Медиу, лидер на опозиционната Републиканска партия в Албания.

Това се потвърждава и от туит на Пийт Сешънс, който е публикувал снимки от събитието. На председателското място редом до него е Фатмир Медиу. Сешънс пише, че целта на събитието е да се създаде "общ фронт от съюзници срещу Китай и Русия".

На публикувани от Сешънс снимки Гешев не се вижда. На изпратените от прокуратурата в София снимки се вижда, че в съседство на Гешев седи и Рамуш Харадинай, бивш премиер на Косово, който беше разпитван и оправдан от трибунала в Хага за престъпленията в бивша Югославия. Той е бивш командир от Армията за освобождение на Косово и съратник на бившия президент на страната Хашим Тачи, който беше обвинен в Хага за военни престъпления.

Според българската прокуратура Гешев е запознал "американските конгресмени и техните гости от Югоизточна Европа с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските разузнавателни служби на територията на Република България и на Балканите".

След събитието Гешев се е снимал с двамата конгресмени, които организират събитието - Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс, като им е подарил плакети на прокуратурата.

В съобщението на прокуратурата се казва, че темата на дискусията е "последиците от руската агресия в Украйна", а в съобщения на самите организатори става дума не само за руската агресия, но и за "зловредното влияние на Китай в Европа".

Сайтът Bird.bg публикува писмото покана за събитието, подписано от двамата конгресмени. В него пише, че "който проявява интерес да присъства на събитието", трябва да изпрати имейл до сътрудник на организаторите.

Според публикации в албански и косовски медии, политиците от тези държави също казват, че са във Вашингтон за участие в Националната молитвена закуска. Съобщението на прокуратурата отново казва, че Гешев е там "за участие в 71-та годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент". Това вече беше опровергано от организатора.

Робърт Адерхолд е традиционен домакин на чуждестранни лидери, които посещават Вашингтон. Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също е бил по негова покана там и е публикувал снимки с него.

През 2017 г. тогавашният кмет на Пловдив Иван Тотев и Цветан Цветанов организират в града "Балканска молитвена закуска", на която присъства и конгресмен Адерхолд.

Според Вашингтон поуст този кръг американски конгресмени организира и тази година събитие, за което използва етикета "Национална молитвена закуска". То се казва официално "Събиране за Националната молитвена закуска", ще се проведе в хотел Вашингтон Хилтън на Кънектикът авеню, където се очакват стотици гости. В програмата е предвидено участниците да проследят на екран обръщението на президента Джо Байдън от истинската Национална молитвена закуска.

Не получихме отговор от прокуратурата дали това е събитието, на което участва Гешев.

Отношенията между Гешев и САЩ

Гешев посети САЩ още през есента на 2019 г., докато беше заместник на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Двамата бяха във Вашингтон заедно с тогавашните ръководители на ДАНС, външното и военното разузнаване малко преди избора на Гешев за главен прокурор.

Според дипломатически източници на Свободна Европа онази визита е била част от "рутинни консултации между правоохранителните органи" на двете страни, а не "някакво послание, независимо в каква посока".

Непосредствено преди Нова година Гешев пък стана обект на директни критики от американския конгресмен Уорън Дейвидсън. Той призова финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън за санкции срещу българския главен прокурор заради "крещящо пренебрежение" спрямо вече наложените американски санкции по глобалния закон "Магнитски".

През юли 2021 г. САЩ санкционираха за корупция депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия по редица обвинения в България бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Прокуратурата обаче разследва единствено Божков.

През миналата седмица от американското посолство в София коментира пред "Сега", че Вашингтон не е изпращал официална покана на Гешев. Дипломатическото представителство на САЩ заави , че "американското правителство не участва в организацията на това посещение" в отговор на запитване на изданието.

Американската посланичка Херо Мустафа призова пред бТВ българският парламент най-накрая да приеме механизъм за независимо разследване на главния прокурор. Това е европейска препоръка на 13 години, която е и сред условията в Плана за възстановяване на България. Предложеният от служебния кабинет механизъм обаче беше едва ли ще бъде подложен на окончателно гласуване в този парламент, който се очаква всеки момент да бъде разпуснат.

Попитахме пресцентъра на прокуратурата на кое точно събитие ще участва Гешев, но не получихме отговор. Не получихме отговор и на въпроса в какви други събития ще участва главният прокурор в американската столица.

 

Автор: Тод Принс

Източник: Свободна Европа


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.