Концепцията на Макрон за Нова Европа ще излезе скъпо на Германия

Прекрасен план на френския президент, който Меркел би харесала, ако не беше толкова ангажирана с тежки преговори за правителство, се посочва в анализ на "Ди Велт"

по статията работи: iNews.bg | 28.09.2017 | 11:50
Концепцията на Макрон за Нова Европа ще излезе скъпо на Германия

Измисленият от Еманюел Макрон и неговите съветници план беше прекрасен. Малко след изборите за Бундестаг френският президент представя своите идеи за реформирането на Европа. А новото правителство на Германия под ръководството на Ангела Меркел може веднага да включи тези идеи в програмата на коалицията. Това е плюс за Европа и което за Париж е още по-важно - плюс и за Макрон. Само че този прекрасен план не мина. Поради сложните резултати от изборите немският му партньор Меркел засега е заета с формирането на ново правителство.

Колко малко Берлин беше вдъхновен в действителност от подобни планове стана ясно във вторник сутринта. Именно в деня на голямата изява на Макрон в парижкия университет Сорбоната в Берлин беше разпространен документ, в който се излагаше позицията на отиващото си правителство на Германия. В него се говори за ясен отказ от каквото и да било форма на обща отговорност. "Трябва да бъдем в състояние да създадем истинска стабилност с помощта на реформи, а не чрез сложни и скъпи финансови конструкции", цитира информационната агенция Блумбърг документът на министерство на финансите.

Едва тогава в Париж вече можеха да почувстват, че с очакваното с такова вълнение изявление на президента съвсем няма да бъде толкова успешно. Обявените цели от френския президент за ново обединение в ЕС и ново измерение на евроинтеграцията, са изправени пред още по-големи трудности в бъдеще, отколкото сега.

"Брюксел, ето ни и нас"

Мястото на неговото изявление беше оформено дотолкова европейски, доколкото това беше възможно. Заобиколен от флаговете на европейските страни членки на ЕС и звездния флаг на Евросъюза, Макрон насочи думите си в Сорбоната към сънародниците си и към европейската общественост."Ние забравихме да защитаваме Европа. Брюксел, ето ни и нас", започна Макрон своята реч в защита на Европа. Единна Европа. Която именно и поради това трябва да затегне редиците си.

Сред основните изисквания на френския президент вече отдавна се споменава въвеждането на министър на финансите за страните от еврозоната, който да управлява съвместен бюджет на 19-те страни членки на еврозоната. В това число Макрон вижда свой собствен бюджет, за който страните от валутния съюз ще плащат между 3-4% от своя БВП. Веднага се получава сума в размер 428 млрд. евро.

Германия като най-големия член на евроклуба би трябвало да внася в общия кюп почти 30%. Немските критици особено се опасяват от влизането в трансферен съюз, в който парите ще се превеждат от силните страни към слабите. Всъщност такива фискални ползи биха могли да унищожат привлекателността на реформите или да доведат до неправилната посока на тяхното развитие.

Германското изравняване на финансовите възможности на федералните провинции е прекрасен пример за това. Някои провинции дори са готови по-бавно да събират данъците, за да плащат по-малко на другите провинции. Немските икономисти смятат тази идея за фатална. Те подкрепят нов старт на еврозоната, който обаче трябва да предлага истинска привлекателност и система от глоби, за да може системата Евро 2.0 да работи стабилно.

Насрещен проект: Тотална централизация

При трезва преценка съществуват само два стабилни модела на бъдещето. Или националните правителства да съхранят свои собствени национални свободи, т.е. да могат сами да определят своите бюджети без голямата намеса на Брюксел. Тогава съответните правителства ще трябва да поемат върху себе си и отговорността за своите действия, т.е. в случай на прекомерно задлъжняване ще могат и да банкрутират. Този проект първоначално предхождаше създаването на валутния съюз и беше отразен, например, в Маастрихтския договор.

Към този модел – и към спазването на правилата, иска завръщане например, лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер. В понеделник той отново потвърди критичната си позиция към еврото. "Политиката на еврорегиона, която се основава на решаването на икономическите проблеми с помощта на пари от централната банка, беше неуспешна", каза той. По неговите думи СвДП не е готова да поддържа "автоматичен" трансфер между най-мощните и по-слабите членове на валутния съюз. Ако Линднер и либералите влязат в "Ямайска коалиция", то това ще стане проблем за Макрон.

Насрещен проект се явява пълната централизация. Тук решенията и отговорностите стават общи. Засега еврозоната използва в някаква степен и двата проекта – със съответните скромни резултати. Министрите на финансите, както и преди, имат право на свои бюджети. В случай на финансови проблеми се задейства европейският спасителен механизъм (ESM) и по такъв начин се предотвратява банкрута на държава. Едновременно Европейската централна банка (ЕЦБ) изкупува държавни ценни книжа и никой от министрите на финансите не се сблъсква с неприятности на пазара. Т.е. действията и отговорностите са отделени едни от други, което създава драматично невярна мотивация и най-вече погребва всички усилия за провеждане на реформи.

Идеята на Макрон за европейски валутен фонд - своеобразен Международен валутен фонд (МВФ) за еврозоната, според германските икономисти само би стабилизирала тази неправилна система, макар такава институция и да би могла да предложи първа помощ в случай на банков крах или финансови кризи. Само че в Европа съществува тенденция, при която такива институции биват унищожавани политически, а парите за помощ се използват за по-малко важни цели.

Може да се въведе данък върху финансовите трансакции с Германия

Идеята на Макрон за създаване на обща армия и съвместен военен бюджет може и да имат повече принципни привърженици, само че и това предложение би излязло твърде скъпо на Германия. Засега Германия плаща едва 1,2% от своя БВП за отбрана. В други държави от еврозоната този дял е значително по-висок. Например във Франция става дума за 2,3% - почти два пъти повече. При общ бюджет страните членки ще бъдат длъжни да плащат еднакъв дял. За Германия това неизбежно ще доведе до по-високи военни разходи.

С къде по-голям интерес в Германия може да посрещнат предложението на Макрон за въвеждане на данък върху финансовите трансакции. Доходът от тях трябва да постъпва в общия фонд за развитие на ЕС. За Великобритания, която едва ли би се заинтересовала от такива действия, такава мярка би била добре дошла, за да повиши отново финансовата си промишленост след Брекзит. Вътре в ЕС такъв модел отдавна се обсъжда, но засега без успех. Това че подобни действия биха променили нещо в сегашната ситуация, се подлага на съмнение.

Също така предложението на френския президент за увеличаване на данъка за въглероден диоксид, за да бъдат принудени големите замърсители на въздуха да плащат, би могло да бъде подкрепено от Германия. На пазарите цената на правото на емисии на въглероден диоксид вече се повиши – от 4,5 евро през май до седем евро в момента.

 

Анализът на Аня Етел и Холгер Шчепиц в германския вестник "Ди Велт" е публикуван и в БГНЕС.




Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.