Българинът ще изяде пържолата на руснака!

Добрата новина за любителите на свинското е, че ще купуват по-евтино месо по Коледа. Какво обаче наистина се съдържа в опаковката?

по статията работи: Филипа Тодева | 18.11.2014 | 13:35

Българинът ще изяде европейската пържола на руснака и това далеч не е пресилено. Родните производители отчитат, че 30 на сто от месото, произвеждано в Западна Европа, беше предназначено за Русия, а сега се търси пазар на тази стока по другите държави на Стария континент.

Това е и причината за спада в цената на свинското у нас. Обезкостен бут може да се намери по 6,50 лева за килограм, на подобна цена вървят дори вратни пържоли, които се предлагат на промоция. "В момента цените на свинското имат нисходящ тренд и това се дължи на ембаргото”, обяснява д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България, цитиран от в. "Монитор".

Производителите от Западна Европа насочват продукцията си към източните пазари и това натиска нашите цени.

В понеделник свинското месо живо тегло беше 2,40-2,50 лева за кило без ДДС, а трупното е около 4,50 лева също без данък добавена стойност.

Какво обаче наистина има в опаковката?

"Евтиното свинско месо по магазините при всички положения е обработено”, категоричен е д-р Караманов, който е бивш зам. генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба и шеф на асоциацията на индустриалните свиневъди.

"Няма начин в магазинната мрежа 100% месо да струва 6,50 лв./кг, както се продава все по-често в супермаркетите. Тази цена се постига само чрез физическа намеса, като се увеличава рандеманът на месото с добавяне на вода и различни хранителни добавки. Коректно е обаче в този случай на етикета на витрината да пише какво съдържа месото. Другият проблем е, че продуктите, произведени за българската търговска мрежа, се подготвят по заявка на нашите търговци, които определят предварително колко добавки да има в продукта", коментира експертът.

По думите му между 20 и 30% от съдържанието е допълнително добавена вода и различни химически съставки. Заради този натиск и нашите производители са принудени да заготвят месо с аналогично качество.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.