Ето защо трябва да откажете пържолите завинаги

Консумацията на червено месо води до редица здравословни проблеми

по статията работи: Мартина Панайотова | 08.04.2013 | 20:00

Благодарение на химикал, открит в червеното месо, става ясно защо прекаляването с пържолите или бекона може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система.

Това съобщиха американски учени, цитирани от BBC. Изследването е публикувано в журнала Nature Medicine.

Оказва се, че L-карнитинът в месото се разгражда от чревни бактерии. Процес, който отключва редица други реакции, които повишават нивата на холестерола и именно така се създава риск от сърдечни заболявания.

В тази връзка, екипът от учени набляга и на опасността, която съществува за хората, приемащи добавки с активно съдържание на L-карнитин.

Това не е първото научно изследване, което разкрива подобни резултати. В Обединеното кралство например специалистите съветват хората да не приемат повече от 70 грама червено или преработено месо на ден. Точно толкова тежат и две тънки парчета бекон.

Наситените мазнини, както и начинът, по който месото се консервира, допринасят за сърдечните проблеми. Но не това е пълната картинка.

Оказва се, след няколко лабораторни експеримента, че чревни бактерии буквално се хранят с L-карнитин.

Вследствие на този процес, аминокиселината се превръща в газ, който в черния дроб се преобразува в химикал, наречен TMAO. Последният е свързан с натрупването на мастни отлагания в кръвоносните съдове.

Диетолозите напомнят, че консумирането на истинско пробиотично кисело мляко може да възстанови стомашно-чревния баланс.

Още любопитни новини за здравето може да научите от Kulinar.bg:

Пилешкото месо е храната, която е най-вероятно да ви убие

5 любими детоксикиращи практики


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Ангел Григоров 09.04.2013 | 19:12
Който си обича пържоли,не вярвам да спре да ги яде заради тази статия ..
7 северозападнала мома 09.04.2013 | 13:40
Аз пък четох, че не самото месо води до натрупването на лош холестерол, а комбинарането му с въглехидрати.
6 Kremena kremi 09.04.2013 | 11:41
Да и аз не обичам много месарлаци, предпочитам постните манджички:)
5 Kremena kremi 09.04.2013 | 11:40
Чак пък завинаги, малко ще е трудно :))
4 Галена Богданка 09.04.2013 | 11:39
Повечко зеленчуци и по-малко месо, това трябва да е съотношението.
3 Lana Rey 09.04.2013 | 11:37
"Диетолозите напомнят, че консумирането на истинско пробиотично кисело мляко може да възстанови стомашно-чревния баланс." - Аз като цяло не обичам кисело мляко и си оправям тракта с повече зеленчуци и плодове и храни богати на фибри;)
2 Галена Богданка 09.04.2013 | 11:36
Аз почти не ям месо, камо ли толкова много червено месо и дори пилешко, и смятам че всичко трябва да е в някаква нормални граници като приемане.,
1 Мартин Киров 09.04.2013 | 10:34
то така ама аз не мога без пържоли

ТВ програма

Кино

  • Сега Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • Сега "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • Сега "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.