Д-р Ангел Кунчев за COVID-19: Без паника!

Вземат се превантивни мерки, а тестове – само при симтоми и съмнение за коронавируса

по статията работи: iNews | 25.02.2020 | 11:42
Д-р Ангел Кунчев за COVID-19: Без паника!
pixabay

В коментар пред "Хоризонт" на БНР по повод разпространението на новия коронавирус Covid-19 в Италия националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е и заместник-председател на Националния кризисен щаб, сформиран вчера, посочи, че има много хора, които, особено по време на грипния сезон, проявяват симптоми на заболяване, но това не бива да бъде повод за паника.

"Имайте предвид, че докато наблюдавахме континента само от Китай, ставаше въпрос за 15 души дневно. Сега, когато вирусът вече е в Италия, броят на хората, които влизат и се връщат от там, е много по-голям. Така че винаги ще има и случаи на хора  - ние сме в края на грипна епидемия, които имат някакви признаци. Разбира се, това не значи, че 100% става въпрос за коронавирус, но сме длъжни да проверим".

Д-р Кунчев обясни, че на летищата има устройства за бърз скрининг на болни, но не всички пътници ги забелязват. Затова не са аргументирани мненията, че системата за контрол не работи - защото някои завръщащи се от Италия не са видели термокамери или не са били викани за измерване на температурата и проверка за симптоми. Има достатъчно устройства, каза д-р Кунчев. Ако има съмнение за заболяване, тогава се вземат допълнителни мерки, посочи той:

"От днес екипите разполагат с тях. Тяхната чувствителност е достатъчно голяма. Те са за бърз скрининг. Ако имаме съмнения, ако човекът е със симптоми, ако не може да се прецени на място, разбира се, тогава вече той се изолира, измерва се температурата с друга техника и ако необходимо, се хоспитализира".

Системата е в действие от днес, поясни Ангел Кунчев. Той съобщи, че се очаква да заработят още две лаборатории, където може да се правят изследвания и диагностика:

"Ще направим всички усилия да увеличим малко възможностите за диагностика, откривайки вероятно още на две места  - във Варна и Стара Загора вероятно, допълнителни лаборатория. Така че и там да може да бъде правена диагностиката".

Д-р Ангел Кунчев обясни, че не всички райони в Италия са рискови и не е необходимо всички хора, които са били в страната, да си правят тестове. В България има достатъчно тестове, посочи той. (Напомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов цитира цефрата от 3000 теста!.

Националният здравен инспектор обясни, че няма специфично лечение за коронавируса, но лекарите знаят как да реагират и самолечението не е решение, нито има смисъл да се запасяваме с медикаменти.

Той посочи още, че смъртността при новия вирус е сравнително ниска.

Малко по-рано днес пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) изброй предпазните мерки срещу новия коронавирус, като подчерта неколкократно, че у нас няма регистриран случай на коронавирус:

"При завръщане от страни, в които има болни, обадете се на личния си лекар и останете 14 дни вкъщи”, съветва епидемиологът. "Завърналият се от чужбина трябва да ограничи и контактите си с близките – да спи в отделна стая и да не се храни с тях.”

Той поясни, че вирусът не оцелява дълго във външна среда затова е препоръчително да се мият често ръцете и да се използват дезинфектанти на хлорна основа, както и предпазни маски. Предпазните мерки са същите като при грипна епидемия, уточни проф. Канатрджиев.

В същото време по Нова тв д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС разкри в какъв случай ще се издават болнични заради коронавируса.

Всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е разпространен, трябва да спазват 14-дневен карантинен срок. Задължително ще им бъде издаден болничен за карантина, заяви тя.

По думите ѝ дори да нямаме симпотми, трябва да се отделим от останалите живеещи в дома, ако сме пътували в опасни райони. Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. "Подчертавам - да се обадим. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните", категорична бе Николова.

Тя допълни, че вирусът ще удари най-вече хората със слаба имунна система. Затова е хубаво е да пием лекарство, което повишава имунната защита. До момента няма специфично средство, което да се бори с коронавируса, подчерта още лекарят. 

Д-р Гергана Николова поясни и кои са лечебните заведения, в които ще се правят изследвания за COVID-19. Такива проби ще се взимат в Инфекциозните отделения на Военна болница, на Медицинска академия и в "Пирогов". Ако тестът е назначен от лекар, то той ще бъзе безплатен за пациента. В понеделник десетки хора, които са се прибрали от Милано, не са спазили карантинния срок и са обикаляли болниците, за да си направят тест. Абсолютно безсмислено е да се прави проба, ако нямаме дадени симптоми. Резултатите в този случай ще са отрицателни, дори да сме носител на коронавирус, каза още тя. 

Стана ясно, че термометрите у нас са почти изчерпани в аптеките. По складовете вече има недостиг. Маските постепенно също изчезват. Количеството, което доставяме, не е достатъчно. Очакваме пратка от 250 кутии за цяла София, които обаче няма да стигнат. Те могат да бъдат продадени за един ден, каза Николай Костов от Българския фармацевтичен съюз. Николова пък поясни, че маските трябва да се сменят на час и половина.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /18 епизод/
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.