Символите на войната вплетени в коледната украса на Москва

Докато Русия изстрелва ракети, чрез които да потопи Украйна в мрак, когато зимата настъпи, оставяйки мнозина да се борят за оцеляването си, Кремъл все още търси символи и кауза да обедини руснаците около конфликта

по статията работи: iNews.bg | 24.12.2022 | 13:50
Символите на войната вплетени в коледната украса на Москва

Коледното селище в московския парк Горки е украсено както всяка друга година – старинни дървени колиби с ледени висулки и заснежени ели, украсени с дрънкулки и бели светлини. Но тази година има нови орнаменти. Светещи във флуоресцентни светлини три букви: Z, V и O - всички символи на войната, която Русия води срещу Украйна и която надвисва над страната с наближаването на края на годината

Докато Русия изстрелва ракети, чрез които да потопи Украйна в мрак, когато зимата настъпи, оставяйки мнозина да се борят за оцеляването си, Кремъл все още търси символи и кауза да обедини руснаците около конфликта. И все пак малцина са останали.

"Общината ги донесе и ги постави тук", казва касиерка в близкия магазин за сувенири, която търгува с хипстърски тениски и платнени чанти, които Горки парк продава като символ на градския стил. Попитана от The Guardian какво мисли, тя отговаря: "Иска ми се да не го бяха направили".

Има още. До входа на парка Z е украсено в цветовете на георгиевската лента, друг символ, който обикновено се използва за подкрепа на войната, както и ярък знак в руския трикольор, който гласи: "Ние сме заедно".

Украсата прилича много на тази в Берлин по време на Третия райх, където върху огромно V пише: "Германия е победител на всички фронтове".

Със забрана на публичните протести и критици, изправени пред години затвор, опитите за интегриране на войната в празнуването на Нова година в Русия се превърнаха в очевидна цел за противопоставяне на конфликта.

В навечерието на празниците в Санкт Петербург властите откриха нова инсталация в чест на обявяването на Мариупол, украинския град, превзет от Русия в кървава офанзива, която унищожи голяма част от града, за град-побратим. Но скоро се появиха графити върху инсталацията, които гласяха : "Убийци, вие го бомбардирахте. Юда". Няколко дни по-късно надписът беше премахнат. Руската полиция твърди, че в отговор е задържала 17-годишна. Местните медии я идентифицираха като гимназистка.

Повече от 10 месеца след началото на "специалната операция" няма "допълнителен ентусиазъм", а "умората от войната" е очевидна, казва Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир. Неотдавнашната вълна от мобилизация и възможността за нови вълни, които биха могли да върнат войната у дома за руснаците, които са успели да се изолират, доведе до "високо ниво на тревожност, което все още е значително".

Все по-често се наблюдава разделение между поколенията, при което по-възрастните руснаци продължават да подкрепят войната в по-голям брой от техните деца и особено внуците.

"Основният проблем е, че по-старите кохорти от електората и елита решават вместо по-младите поколения как да живеят и дори как да умрат", казва Колесников, който живее в Москва.

Тъй като наближава първата годишнина от войната, новогодишните празници в Русия се превърнаха в нещо като лакмусов тест, разсейвайки идеята, че в Русия има нещо близко до еуфория около война, която някои критици нарекоха престъпна, а други неподходяща.

Счетоводителка в една московска фирма споделя за отменените планове за корпоративно парти на фона на напрегнати вътрешни спорове за празненства след загубата на близо 10% от нейните колеги поради икономическите последици от войната.

"Дори тези, които приветстваха войната, се държат тихо, смирено", казва човек, който работи на управленска позиция в държавна медийна агенция. "Те знаят, че няма какво да празнуват."

Повечето от техните колеги вероятно биха изпили едно спокойно питие в офиса и след това ще "изчезнат" в тежко пиянство до средата на 2023 г., казва той, донякъде на шега.

От началото на войната Русия се опитва да поддържа чувството за нормалност у дома, за да намали страха и възможната обратна реакция заради дългосрочен конфликт с Украйна и по-голяма изолация от Запада. Но опитите да се преструва, че всичко е обичайно, докато руските войски са били принудени да се оттеглят, разгневиха десните и накараха местните власти да се откажат и да отменят празненствата за местни събития.

Докато руските войски бягаха от успешната украинска контраатака в района на Харков през септември, фойерверки озариха небето в Москва, за да отбележат 875-ата годишнина на града. Тържеството предизвика скандал, което накара други градове да отменят подобни празненства.

През следващите месеци Русия промени стратегията си: обяви масова мобилизация, назначи твърд генерал да ръководи военните удари и изстреля стотици ракети по украински електроцентрали и други инфраструктурни обекти, за да потопи страната в мрак и студ на ръба на зимата.

Въпреки че причинява смърт и трудности, усилията не са довели Украйна до капитулация, а Русия продължава да отстъпва земя оттогава, изоставяйки Херсон при драматично поражение през октомври. Този месец десетки градове обявиха, че ще намалят новогодишните си празненства от страх да не предизвикат гняв.

Василий Голубев, губернаторът на Ростовска област, обяви, че "нито копейка" няма да бъде похарчена за закупуване на нова празнична украса, но увери, че регионът няма да отмени тържествата директно.

"Всеки, който предлага напълно да се откаже от новогодишните тържества, напомням, че новогодишните елхи за деца са били организирани дори по време на Великата отечествена война", пише той. "Мисля, че е погрешно да отменим новогодишните празници, но определено ще откажем мащабни масови събития."

Кремъл също изглежда необичайно внимателен. Владимир Путин пропуска повечето от своите големи събития, включително традиционен хокеен мач, който играе на Червения площад, както и маратонска пресконференция, която най-вероятно щеше да бъде помрачена от неудобни въпроси за неуспехите във войната.

А малко преди Нова година остана неясно дали Москва планира да организира празненство с фойерверки. Местните медии съобщиха във вторник, че градските служби за спешна помощ са препоръчали да не се провежда ежегодно празненство с фойерверки, само за да отрекат тази информация само няколко часа по-късно.

Често това са импровизирани местни тържества, които са били най-ентусиазирани да включат темата за войната в празниците. В Белгород, на няколко мили от украинската граница, популярно видео показва мъж, облечен като Дядо Коледа, който пристига на детско парти на гърба на бронетранспортьор.

"Какъв позор", написа един активист в Белгород, когато го попитаха какво мисли за видеото. "Някои хора... напълно са загубили чувството си за реалност."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /18 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.