Какво има в телешките колбаси - всичко друго, но не и телешко

Една от стандартните им съставки, както и на кренвиршите, е машинно обезкостеното месо, установила проверка

по статията работи: Кремена Бедерева | 17.10.2013 | 10:45
Какво има в телешките колбаси - всичко друго, но не и телешко
iNews/ Радила Радилова

Производители масово мамят потребителите, като им пробутват ментета за телешки колбаси, е установила проверка на в. "Марица”.

На голяма част на етикетите на уж телешките салами обикновено е посочен следния състав: свинска мазнина, пилешки кожи, свинско месо, оцветители, консерванти и химикали от Менделеевата таблица - дифосфати, мононатриев глутамат, натриев дифосфат и полифосфат.

На етикетите са отразени и поредица от Е-та: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252 и др. На друг телешки колбас пише, че има свинско и птиче месо, емулсия от свински кожички, картофено нишесте, соев протеин, и няколко Е-та.

На друга марка под името телешки е отбелязан състав: птиче, свинско и говеждо месо, желиращ агент, оцветител кармин и др.

В тип "Хамбургски" пък има птиче и свинско месо и задължителните Е-та 450,452, 316, 250 и др. В кренвирши - механично отделено пилешко месо, емулсия от свински кожички, вода, стабилизатор, натриев нитрит, картофено нишесте, соев протеин и следи от глутен. На нито един от етикетите не е посочено съотношението на отделните съставки, което е задължително според изискванията за етикетиране на хранителните продукти. Един от производителите на ментета прави агресивни реклами по телевизията на своите продукти.

Специалисти от Университета по хранителни технологии обясниха, че една от стандартните съставки на тези колбаси, както и на кренвиршите, е машинно обезкостеното месо. То се нарича още прат (месокостен хомогенат) и "баадер” (едро изцедено месо на късове.

Месокостните хомогенати се добиват от предварително ръчно изчистени от месото кости от птици или топлокръвни кланични животни. Те съдържат основно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан. В тази фракция попада и значително количество фино раздробена костна тъкан. Технолозите са категорични, че месокостните хомогенати не са подходящи за производство на една широка гама месни продукти, тъй като тяхната консистенция няма изискваното качество за влагане в по-качествени месни продукти.

Освен това проблем при ползването им се оказва възможността за развитие на синдрома Кройцфелд-Якобс, по-известен като болестта Луда крава.

В кренвиршите се влага и механично сепарирано месо - MSM. MSM се определя като богато на мазнини, когато е произведено от свинско месо и богато на сухожилия, когато е произведено от птиче и говеждо месо. При неговото производство силно се нарушава целостта на месото (тъкани и клетки) и качеството на продукцията силно се понижава. Добрата практика препоръчва ползването на MSM да не е повече от 20% в крайния продукт, но това нито един производител не се отбелязва на опаковките.

Както всяко друго месо, така и пилешкото, свинското и говеждото, което се влага в колбасите и кренвиршите, са обект на гнилостни процеси, ако не са спазени санитарно-хигиенните изисквания за производство и съхранение на продукцията. Ако на някакъв етап от производството има неизпълнение на добрите практики в нея могат да се установят патогенни микроорганизми - салмонела, листерия, стафилококи и др.

От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че започват поетапно проверки в производствените бази на няколко месопреработватели, а след това и в търговската мрежа.

От контролния орган обясниха, че нямало проблем в телешки колбас да има свинско и птиче месо, но трябвало задължително да се отбележи процентното съдържание на етикета.

Някои производители използвали вратичка в Закона за храните и влагали различни от рецептите суровини в колбасите, но за сметка на това пишели, че те са тип от определен вид.

Е250 или натриев нитрит е консервант, който се влага при всички колбаси. Целта на тази добавка е да подтисне евентуално развитие на опасния микроорганизъм Clostridium botulinum.

От друга страна, Е250 е потенциален канцероген, забранен за употреба в много страни. Той може да се комбинира с други химични съединения в стомаха на хората и да формира нитрозамин - субстанция, която предизвиква рак при лабораторно изпитвани животни.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


48 София Павлова 18.10.2013 | 10:27
Аз не ям такива неща и вече ми е много по-добре.
47 Миро Т 17.10.2013 | 16:39
Защото и те са в играта бе хора. Получават всичките "бонуси" и си затварят очичките.
46 Niki Lauda 17.10.2013 | 16:39
Ще ги видим какво ще решат в крайна сметка. Имат още много работа и закони да приемат, така че до тогава контрола да се засили.
45 Нюрбургринг Нордшлайфе 17.10.2013 | 16:37
Има специализирани магазини за месо, така че в тях наистина можете да намерите каквото търсите според мен :).
44 david copperfield 17.10.2013 | 16:37
Който работи в цех нека да каже какво се слага вътре. Истинско месо е да отидете и да си го направите вие :).
43 Миро Т 17.10.2013 | 16:35
Луда работа. В България се продават всякакви боклуци, които са и на цената на европейските продукти.
42 Niki Lauda 17.10.2013 | 16:34
"Някои производители използвали вратичка в Закона за храните и влагали различни от рецептите суровини в колбасите, но за сметка на това пишели, че те са тип от определен вид." - Само заблуждават хората с определени лъжи.
41 Нюрбургринг Нордшлайфе 17.10.2013 | 16:34
От край време това е просто някакъв хранителен продукт, но не и месо. Аз знам какъв телешки салам да си купувам и той е в голямо черво.
40 david copperfield 17.10.2013 | 16:30
Заради това най-добре да ви го режат, а не да си купувате от онези измислени салами в опаковка.
39 Dimana Dimova 17.10.2013 | 16:23
Не мисля, че има изненадани.
38 otec natanail 17.10.2013 | 16:12
Като чета какви неща слагат в тези колбаси вече ми се отяде като цяло.. Тези неща трябва да се контролират от някъде. Недопустимо е да се храним с буклуци..
37 meden rudnik 17.10.2013 | 15:54
Е, аз ако искам да си купя телепки колбас, има ли шанс изобщ да си намеря такъв някъде. Или всички са некачествени и нямат грам телешко месо в съставът си ?
36 Vanya Black 17.10.2013 | 15:30
Само като видя цялата менделеева таблица в тези храни и ми става ясно за какво иде реч.
35 suzie muzie 17.10.2013 | 15:21
За това не мога да се съглася, защото понякога ми се е случвало да си купя нещо евтино, но много хубаво.
34 emanoil momchev 17.10.2013 | 15:10
Как да има месо в телешкият колбас, като малката пръчка е два лева, много ясно че според цената се разбира и качеството на продукта.
33 Христея Бакалова 17.10.2013 | 14:29
И още повече, че има хора, които и такова месо не могат да си купят, а си купуват други боклуци, в които не се знае изобщо какво има.
32 шимпанзето райчо 17.10.2013 | 13:44
искам да го направя на пластелин. може ли?
31 Poli Geerhart 17.10.2013 | 13:44
Телешкото си е доста скъпо, къде по-лесно е да се наблъска с разни останки, сланини и какво ли още не химии, колбасите никак не са добра идея за покупка.
30 dancho danchev 17.10.2013 | 13:00
Тъй като работя в цех за производство на колбаси, знам че има всичко друго освен месо, както искате така ме разбирайте.
29 Батко Реджеп 17.10.2013 | 12:55
Махнете ги тези колбаси, най - добре ако искате да получите телешко меси, си го купете от магазина и после го правете каквото искате.
28 нова надежда 17.10.2013 | 12:49
Администрацията на президента не само е раздута, но е и некомпетентна - да режат!
27 София Павлова 17.10.2013 | 12:39
Бива ли такава наглост. Аз разбирам, че е криза, но все пак трябва да се спазват някакви стандарти!
26 Христея Бакалова 17.10.2013 | 12:28
И говорим за БДС, вече спрях да си купувам доста неща, защото не знам какво има в тях.
25 pushit realgood 17.10.2013 | 12:23
Това е много притеснително. Агенцията по храните трябва да са много по стриктни. Все пак става дума за здравето ни.
24 Nina Simeonova 17.10.2013 | 12:13
Трябва да има стандарт за саламите и да се спазва. Само по вида на телешкия колбас може да се съди,че няма телешко, което е по-скъпо от свинското и пилешкото.Друг знак е цената на колбаса. Контрол, контрол, му у майката. У нас той явно липсва.
23 Margо Filipova 17.10.2013 | 12:04
Това просто ужасно!
22 Старата Госпожа 17.10.2013 | 12:01
Мисля, че трябва да се направи държавен стандарт и за телешките колбаси. Като четя съставът им, не ми става много хубаво.
21 Petya Valentinova 17.10.2013 | 11:56
"Един от производителите на ментета прави агресивни реклами по телевизията на своите продукти". Кажете кои са тези производители, какво ги криете. Да може потребителя да си направи сметка.
20 Софи Марсо 17.10.2013 | 11:56
Ами да, ще видим какво ще стане с тази идея. Не вярвам много, нали същото имаше и за българския хляб, така и не го видяхме тоя хляб с държавно гарантирано българско качество....
19 La Bicha 17.10.2013 | 11:55
Особено, ако бегло знаеш за какви подобрители иде реч и какво може да причинят на здравето ти.
18 Лили Добромирова 17.10.2013 | 11:55
Ахаха, о да. Чист протеин си беше там! :))
17 Софи Марсо 17.10.2013 | 11:54
Знаем, знаем. Но регулатора не прави нищо по въпроса това да се промени!?
16 La Bicha 17.10.2013 | 11:54
Изобщо не си купувам никакви колбаси и деликатеси. Всички знаем, че в тях има всичко друго, но не и месо. По-добре си купете от месарница чисто мляно или немляно месо.
15 Лили Добромирова 17.10.2013 | 11:54
Това много добре го знаем!! Но нали сега излизаше наредба за прозивдоството на чисто мляно месо, което ще се продава с такъв етикет за качество, така че ще имаме избор.
14 vasko vasilev 17.10.2013 | 11:44
Ще ме откажете за винаги от колбасите.
13 Georgi Hristov 17.10.2013 | 11:44
Това вече никак не ме изненадва.
12 чичо съби 17.10.2013 | 11:30
Е как така в състава на телешкте колбаси има всичко друго, но не и телешко месо. Това е подигравка с клиентите. Няма ли органи, които да следят за тези неща ?
11 Димитър Минчев 17.10.2013 | 11:23
Не ми се иска повече и да докосвам купешки салам, отвратително е, чиста отрова, луди сме,че ги ядем тези неща, съвсем сериозно,а и цената им не отговаря на качеството-трябва да ги подаряват, не да ги купуваме.
10 Кристина Минкова 17.10.2013 | 11:22
Преди време даваха едно предаване "Страх",участниците знаеха какво ядат и то вероятно е било по-здравословно от един кренвирш.
9 Кристина Минкова 17.10.2013 | 11:21
Да четеш етикета на колбас е равностойно на книга на ужасите.
8 нелепо съвпадение 17.10.2013 | 11:14
За жалост в нашата страна доста неща се правят некачествено и от това страда българският потребител. Дано нещата се оправят в скоро време.
7 Emily Reed 17.10.2013 | 11:12
"машинно обезкостеното месо, установила проверка" - това е месото, което остава по костите и се извлича в тях пускайки се в едни машини подобни на перални и там с разни химии се смъква всичко, барабар с хрущялите, пълни боклуци.
6 Emily Reed 17.10.2013 | 11:12
"машинно обезкостеното месо, установила проверка" - това е месото, което остава по костите и се извлича в тях пускайки се в едни машини подобни на перални и там с разни химии се смъква всичко, барабар с хрущялите, пълни боклуци.
5 Krist Novoselic 17.10.2013 | 11:04
В България е много трудно, дори да искаш да си платиш за хубави колбаси, да ги получиш. Няма гаранция какво ядем и това е най - страшното.
4 Анита Кралева 17.10.2013 | 11:02
Просто не ми се иска да си представям какви боклуци има в храната ни. Проверките трябва да се правят постоянно, за да не се допуска ниско качество.
3 Даная Михайлова 17.10.2013 | 10:57
Всичко има , но не и месо .
2 Thomas Gyirov 17.10.2013 | 10:56
Отяде ми се за 1 година напред! Гнусотия са тея колбаси!
1 Viktor Ivanov 17.10.2013 | 10:56
Телешки колбаси без телешко съдържание, наистина е нелепо, трябва да се сезира комисията за защита на потребителите.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:15 Концерт на Гънс енд Роузис
  • 01:25 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:55 Вечната музика /п/
  • 02:25 И Бог създаде жената игрален филм...
  • 03:55 Зала на славата /п/
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • Сега "Хотел Мумбай" - исторически,...
  • 01:10 "Всичко започва с теб" -...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "King's Man: Първа...
  • 00:40 "Хищникът" - с уч. на Кийгън-Майкъл...
  • 02:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 03:40 "Коледно вдъхновение" - с уч. на...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.