На интервю за работа - езикът на тялото казва повече

Първото впечатление се формира на 55% от езика на тялото

по статията работи: Валентина Кожухарова | 21.01.2011 | 07:24

Интервюто за работа може да е точно онзи трамплин, от който се нуждаете, за да се реализирате като добър професионалист. Проучванията показват, че първото впечатление, което оставяме у интервюиращия, се формира, както следва: 7% от това, което казваме, 38% от тона на гласа и 55% от езика на тялото.

Затова е много важно да знаете какви сигнали изпращате на невербално ниво.

Положение на тялото

В началото на интервюто, когато ви предложат да седнете, седнете така, че гърбът да е максимално изправен. Така показвате, че сте уверени в себе си и че ви е удобно.

Не се прегърбвайте назад и не се извивайте настрани. Нека раменете ви бъдат изправени - в противен случай тялото "говори" за умора или апатия. Стоенето на ръба на стола, потропването и поклащането с крака пък "казват" - напрежение и нервност.

Не използвайте облегалката на стола за опора, би било добре тялото ви да е леко изнесено напред към интервюиращия, защото така ще покажете интерес към случващото се.

Положението на главата също е важно. Ако я наклоните леко настрани, това се тълкува, че сте отворена и приятелски разположена личност. Ако държите главата си изправена, показвате авторитет и самочувствие.

Ако трябва да изчакате интервюиращия да дойде, не ходете нервно напред-назад из стаята.

Ръцете

В никакъв случай не поставяйте лактите на масата! Тази поза е забранена както на интервю, така и при всякакви бизнес срещи. Ръцете под масата също не са добро решение, защото създават асоциации, че не сте искрени и криете нещо.

Дръжте ръцете далеч и от лицето. Психолозите обясняват, че докосването на носа или устните по време на интервю, означава, че кандидатът лъже. Кръстосаните ръце през гърдите пък говорят, че не сте предразположени към откритост и не искате да допуснете говорещия до вас. За липса на професионализъм говори и оживеното жестикулиране. Колкото по-малко движите ръцете си, толкова по-добре.

Най-добре дръжте ръцете отпуснати в скута или на масата – не забравяйте само какво казахме за лактите.

Погледът

Зрителният контакт е задължителен за всяко интервю. Ако погледът ви не се среща с този на интервюиращия, той може да не усети, че проявявате интерес към длъжността и към това, за което си говорите.

Експертите съветват, докато говорите, да търсите очен контакт с интервюиращия на всеки 10 секунди, след това за кратко може да насочвате погледа си настрани. В старанието си обаче не забравяйте да мигате от време на време и не поклащайте глава в знак на съгласие като механизирана кукла.

Не гледайте надолу, това е знак, че не сте искрени или че нямате достатъчно самочувствие за това, което казвате. Покажете ентусиазма си и интереса към позицията ще се изпише на лицето ви.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Малки истории
  • 15:00 Уча, зная и играя детско шоу
  • 15:30 И Бог създаде жената игрален филм...
  • 17:00 Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • Сега "Вероника Марс" - криминален,...
  • 15:00 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 "Гласът на България" - музикално...
  • 22:30 "Хотел Мумбай" - исторически,...
  • Сега "Коледни двойки" (премиера) - с уч....
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 "King's Man: Първа...
  • 00:40 "Хищникът" - с уч. на Кийгън-Майкъл...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.