Цацата и попчетата ни излизат "златни"

По рибните пазари все по-трудно се намира прясна риба

по статията работи: Георги Велев | 02.09.2014 | 13:13
Цацата и попчетата ни излизат "златни"
Повече за:

Черноморката риба е поскъпнала двойно през тази година по магазините. Причината за това е, че няма улов на риба, а тази, която е на щандовете и рибните борси е предимно средиземноморска. Това обясниха продавачите на Варненската рибна борса, информира в. "Монитор". При тях най-евтината риба остава цацата (трицона). Цената й през последните три месеца обаче се е вдигнала двойно и тя вече струва по 2 лв. за килограм. Хамсията е с 50 стотинки по-скъпа от цацата. В същото време попчетата (кая) също са се увеличили с левче и вече се предлагат за 5 лв./кг. По-едрите екземпляри (лихнуси) пък струват по 6-7 лева килото.

Пасажите със сафрид все още липсват тази година, обясняват Емил Милев-Лаврака от рибарското сдружение "Черноморски изгрев” във Варна. Засега рибарските корабчета вадят барбуна и чернокоп, които вървят по 6 лева на дребно. На рибния пазар сафридът е 12 лева килото, което кара доста от местните хора сами да идат да си наловят. След като сафрид кълве вече на въдичарите по брега, скоро ще се появят и пасажите, като започва сезонът и за нас, коментира още Милев.

Рибните филета не са променили цената си през последните месеци. Филето от черноморска акула струва 12 лв., колкото е филето и от бяла риба. Филе от скумрия е 8 лева, а от пангасиус – 4 лв.

От черноморските пресни риби най-скъп е лавракът, който удря 32 лева за килограм. Той се среща и по-рядко, също като калкана, който дори и замразен, липсва, а цената му вече стигна 35 лв./кг. Скумрията, която се внася замразена от Норвегия, според размерите си се харчи между 5 и 7 лв. Пресният толстолоб е 4-5 лева за килограм, а прясната пъстърва е по 10 лева килото. Миди от ферма се предлагат по 4 лв./кг, раците вървят по 7-8 лв./кг, калмарите – 12 лв./кг. Килограм белените скариди пък струва 10 лева. Няма стара риба, казват продавачките, когато клиенти питат дали стоката е прясна. Некоректни търговци обаче опитват да пробутват охладена за прясна риба и замразената – за охладена, за да се отърват от стоката по-бързо и преди да изтече срокът й за годност, който е до 2-3 месеца за тлъстата риба и до 4 месеца за другата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Влакът на динозаврите анимационен...
  • 15:30 Мили Бате!...Писма на един дакел...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Парламентарни избори 2021: Диспут
  • 16:45 Светът и ние
  • 17:00 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:15 УЕФА Евро 2020: Трето полувреме
  • Сега Премиера: "Обещание"
  • 16:00 Премиера: "Малки убийства"
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:30 "Лице в лице"
  • 18:00 "Двама мъже и половина"
  • 19:00 bTV Новините
  • 20:00 Премиера: "Безмилостен град"
  • 21:00 "Скъпи наследници"
  • Сега Не ме оставяй (премиера)
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 Пресечна точка
  • 17:00 Намери ме (премиера)
  • 18:00 Семейни войни
  • 19:00 Новините на NOVA
  • 20:00 Черешката на тортата (нов сезон)
  • 21:00 Хавай (премиера)
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета