Цветан Василев: КТБ АД може да бъде стабилизирана на минимална цена

Много по-скъпо би струвала ликвидацията на банката, смята той

по статията работи: iNews.bg | 08.10.2014 | 13:22
Цветан Василев: КТБ АД може да бъде стабилизирана на минимална цена
bTV
Повече за:

Корпоративна търговска банка АД (КТБ) може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Това заявява мажоритарният собственик на КТБ АД Цветан Василев в декларация, публикувана на официалния му сайт.

По думите му много по-скъпо би струвала ликвидацията на банката, тъй като при подобна хипотеза цената би била нарастваща и много по-висока.

В декларацията си Василев пише, че напоследък са зачестили "сигналите" срещу хора, защитаващи каузата на КТБ АД и работещи по неговата правна защита, относно "злоупотреби" с активи, финансирани от банката. Връх на тези тенденции били отворените писма от КТБalive, вложители на КТБ АД и Комитета за финансова и банкова стабилност, съпроводени със сигнали до българската прокуратура.

По думите му хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следвали максимата "Крадецът вика дръжте крадеца". Той припомня, че преди да започнат атаките срещу него и банката, е бил изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от "Виваком", "Петрол" и "Дунарит" на определени фирми, зад които стоят определени хора.

В декларацията си Василев изразява съмнения, че правната кантора, обслужваща съответните изнудвачи, които се превърнали и в своеобразни ликвидатори на КТБ АД, сега стояла зад всички сигнали, схеми и подбудителства срещу банката и нейните акционери. По ирония на съдбата въпросните изнудвачи, които стояли зад атаката срещу КТБ АД, удобно заблуждавали обществото в противното.

Цветанов подчертава, че през целия период от поставянето на КТБ АД под особен надзор до сега основните му усилия са насочени в две главни направления: защита на активите КТБ АД от посегателствата на онези, които изготвили плана за унищожение на банката и нейното възстановяване.

Публикуваме декларацията на Цветан Василев без редакторска намеса:

 

Уважаеми дами и господа,

Уважаеми клиенти на КТБ АД,

Уважаеми членове на групи и движения, съпричастни към съдбата на КТБ АД,

 

Напоследък зачестиха "сигналите" срещу хора, защитаващи каузата на КТБ АД и работещи по моята правна защита, относно "злоупотреби" с активи, финансирани от КТБ АД.

Връх на тази тенденция са отворените писма от КТБalive, вложители на КТБ АД и Комитета за финансова и банкова стабилност, съпроводени със сигнали до българската прокуратура.

В тази връзка бих искал да подчертая, че през целия период от поставянето на КТБ АД под особен надзор до сега основните ми усилия са насочени в две главни направления:

I. Защита на активите КТБ АД от посегателствата на онези, които изготвиха плана за унищожение на банката.

Като доказателства за моята теза ще приведа няколко примера:

А. Основните свидетели срещу мен и моите колеги от КТБ АД представляват няколко дружества, които разполагат със значими активи, финансирани напълно или частично от банката. Освен това огромната част от фирмените книжа на тези дружества "изненадващо" липсват — факт, относно който са информирани компетентните български органи преди време. От тези органи до момента няма никаква реакция. Могат да бъдат зададени въпроси дали това е случайно съвпадение, или не.

Б. Хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следват максимата "Крадецът вика дръжте крадеца". В предишното си обръщение обясних, че преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от Виваком, Петрол и Дунарит на определени фирми, зад които стоят определени хора.

Имам сериозни съмнения, че правната кантора, обслужваща съответните изнудвачи, които се превърнаха и в своеобразни ликвидатори на КТБ АД, сега стои зад всички сигнали, схеми и подбудителства срещу банката и нейните акционери. По ирония на съдбата въпросните изнудвачи, които стоят зад атаката срещу КТБ АД, удобно заблуждават обществото в противното.

По повод на разпространените информации за продажба на СФ Парачин, Сърбия, искам да разясня, че търся най-доброто решение за завода, но в никакъв случай това решение няма да бъде в ущърб на КТБ АД. Нещо повече – независимо от трудностите, свързани с неизпълнението на поети ангажименти от КТБ АД по този проект, в резултат на поставянето ѝ под специален надзор, проектът ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите ѝ.

Интерес за продажбата (покупката) на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ АД и личното си облагодетелстване. В конкретния случай същите тези "морално чисти" хора не се посвениха да предложат срамна сделка на заинтересован от покупка на подценени активи – срещу свидетелстване срещу мене. Подход, който, разбира се, се насърчава услужливо от онези, които работят по съшиването на доказателствата за моята и на моите колеги вина.

Аналогичен е и случаят и с Виваком. Ако не беше нашата съпротива, досега акциите на Виваком щяха да лежат (а може би вече лежат) в някое дебело чекмедже. Представяте ли си, че в България е възможно изпълнителен директор на компания да укрива книга на акционери и временни удостоверения с една-единствена цел – да услужи за постигане на целите на своите покровители. По едно стечение на обстоятелствата този изпълнителен директор е един от "достойните" свидетели на обективното следствие и прокуратура. Същият доказано е фалшифицирал документи заедно с други лица, от т.нар. група на 7-те (вече 6-те), което също не значи нищо за компетентните органи.

За да завърша този пасаж и като доказателство за сценария на ликвидаторите, ще Ви кажа, че същият този правен център на атаката поиска несъстоятелност на въпросната компания още през май с една цел – да присвои едни 14,5 млн. евро и да се добере до акциите на Виваком.

Това е моята гледна точка по този въпрос, дами и господа!

II. Възстановяване на КТБ АД

Въпреки унизителното отношение към мене и колегите ми, подклаждано главно от въпросния ликвидационен център, аз работя непрестанно по тази трудна задача – трудна не защото е невъзможна, а защото има няколко центъра, които непрекъснато работят за възпрепятстването на възстановяването на КТБ АД.

Нямайте съмнение, че възстановяване на КТБ АД може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по моя оценка е над 2,5 млрд евро.

Естествено, това би могло да бъде възможно единствено с цената на мои лични загуби — участието ми в КТБ АД, както и в други компании – на които съм готов и които съм декларирал на консорциума от частни инвеститори. Успях да привлека тези инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято. Концепцията, която не е все още предложена поради редица причини, се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност. Това автоматично изключва продажбата на основните активи на подценени цени.

Цялата тази концепция на акционерите и на новите потенциални инвеститори е в рязък контраст с поведението на квесторите и на БНБ, които вече подготвят почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши. Това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев–Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД. "Добрите" кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в "добри" ръце, за да могат да покрият частично разхода на ФГВГ при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ АД.

А така наречените лоши кредити, идентифицирани като лоши по неконвенционална и вероятно неслучайна методология, обслужваща интересите на организаторите на атентата срещу КТБ АД, са предназначени за "доказателствен материал" за обвинението срещу мене и моите колеги. В резултат, губещи ще сте Вие, дами и господа!

С настоящото още веднъж искам да заявя, че КТБ АД може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Минимална в сравнение с цената, която би се платила при нейната ликвидация. Защото при такава хипотеза цената ще е кумулативна! И много по-висока!

Благодаря на всички, които ми вярват и ме подкрепят! Убеден съм, че времето ще докаже правотата ни!

Цветан Василев


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Todor Rusev 08.10.2014 | 22:28
Каква концепция, какви пет лева? Избяга с парите на хората и сега само хвърля прах в очите на обществото с разни безумни изявления.
2 Марина Канина 08.10.2014 | 20:42
Любопитен подход: колкото повече взема, толкова повече търси и за всеки случай стои далеко от ограбените и близко до интересните на деня.
1 Иван Мирчев 08.10.2014 | 16:36
Долен крадец!

ТВ програма

Кино

 • Сега Българска киновечер представя:...
 • 22:40 БГ версия
 • 23:40 Студио Х: Невидимият гост игрален...
 • 01:25 БНТ на 60 /п/
 • 02:25 Арена спорт /п/
 • 03:40 Отблизо /п/
 • 04:40 Религията днес /п/
 • 05:40 Телепазарен прозорец
 • Сега "Папараци - ново 20!" -...
 • 22:30 "Заложник" - екшън, криминален...
 • 01:00 "На всяка цена" - криминален, драма...
 • 02:50 "Търси се" /п./
 • 03:40 "120 минути" /п./
 • 05:30 "Ловци на храна" /п./
 • 06:00 "Трансформърс: Рескю Ботс" -...
 • 06:30 "Лице в лице" /п./
 • Сега "Отмъстителите: Война без край"...
 • 23:00 "22-ра миля" - с уч. на Марк...
 • 01:00 "Враг номер едно" - с уч. на Крис...
 • 03:30 "Теория за големия взрив" - сериен...
 • 04:10 "Вълшебна Коледа" - с уч. Джош...
 • 05:30 "Истината за случая "Хари Куебърт"...
 • 06:30 "Здравей, България" - сутрешен блок
 • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета