„Росатом“: Никой инвеститор не налива пари в АЕЦ без някакви гаранции

Всеки би поискал някакви. Какви точно могат да бъдат е въпрос на преговори, казва Комаров

по статията работи: Кристиан Костурков | 16.05.2018 | 10:12

На България няма да й бъде лесно да намери стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", ако не му даде поне някакви гаранции по отношение на проекта. Това стана ясно от думите на първия заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров пред български журналисти по време на традиционната си пресконференция по време на международния форум "Атомекспо 2018". Според думите му никъде по света не е реализиран подобен проект без държавата да е предоставила на инвеститора поне някакви гаранции. Или поне той не е чувал за изграждането на АЕЦ при такива обстоятелства.

"За момента не знам за нито един инвеститор от нито една държава в света, който е бил готов да реализира проект, за който да няма някакви гаранции. Погледнете Англия - там има т.нар. договор Contract for difference. Днес ние виждаме нагледно как протече дискусията по отношение на атомната централа Hinkley Point – Electricite de France получи гарантирана цена за произведената електроенергия, под която правителството се ангажира да компенсира инвеститора. Сега тече дискусия по отношение на проекта Horizon, който ще се реализира отново в Англия и там нещата стоят по същия начин. В съседната на България Турция ние )"Росатом" - бел.ред.) реализираме проекта АЕЦ "Аккую". Който също се основава на независими от правителството инвестиции за реализацията му. Но ние имаме гаранция от турското правителство, имаме твърда фиксирана цена. И тя вече е записана не само в междуправителственото споразумение, но и в договора, който подписахме в края на м.г. с местната компания, отговаряща за изкупуването на цялата електроенергия в страната - "Титаш". Затова смятам, че всеки инвеститор винаги ще иска някакви гаранции. Какви – това, разбира се, е въпрос на преговори", обясни Комаров.

От думите му обаче се разбра ясно, че в "Росатом" гледат много добре на намерението на България да рестартира проекта "Белене". "Основното в тази история е новината, че преди няколко дни премиерът Борисов обяви, че правителството възнамерява да внесе в парламента предложение, което да отмени приетото по-рано решение за спиране на строителството на АЕЦ "Белене". Най-важното в това, поне както аз го разбирам, е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ "Белене". Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина", коментира още Комаров.Той обаче не се ангажира с мнение как точно трябва да бъде изградена централата и при какви условия. "За това как това ще се случи, какво съответства на интересите на България, какво не съответства, аз не мога да коментирам. А и все още е рано. Ние, както и всички останали, засега видяхме доклада на БАН, видяхме голямата дискусия, която се разгърна по българските медии. Смятам, че това е много добре (рестарта на проекта – бел.ред.), тъй като правителството, след няколко години отново се завръща към "Белене" и отново иска да строи атомна централа. Смятам, че тази новина е позитивна от всички гледни точки", заяви Комаров.

 

По отношение на това при какви условия би участвал "Росатом" в изграждането на българската втора атомна централа, в компанията смятат, че могат, а и искат да участват. Под каква форма – това ще е решение на българското правителство. "От гледна точка на модела на реализация на проекта, а както разбрахме БАН в доклада си разглежда няколко – да се появи стратегически инвеститор, да не се появи, да се реализира като държавен проект на базата на EPC договор, доколкото разбирам това е решение, което правителството все още предстои да изработи и вземе, сравнявайки различни икономически модели. И да реши какво е готово да прави, какво – не, какво биха искали инвеститорите", отбеляза Комаров. Като подчерта отново, че "Росатом" е готов да подкрепи проекта и да се включи в него. Под каква форма – зависи от условията. Но това би могло да бъде като изпълнител, като подизпълнител, просто като доставчик на част от оборудването, като технически консултант... "Както бъде удобно на България. Ние се отнасяме много позитивно към възможността да участваме в проекта. И както и преди, като най-важно и най-добро, гледаме на новината, че България се връща към проекта "Белене". За което я поздравяваме", каза Комаров.

 

По отношение на сътрудничеството на руската компания с българските в ядрената сфера, независимо дали то се отнася до АЕЦ "Белене" или АЕЦ "Козлодуй", той заяви: "Неизменимата позиция на "Росатом" се изразява в това, много пъти сме го казвали и аз в това число, потвърждавали сме и пред министър Петкова, и пред българското правителство, че ние винаги ще бъдем готови да помогнем за реализацията на този проект. Смятаме, че между нас в момента няма никакви конфликтни точки, отношенията ни се развиват прекрасно. Ние, както знаете, осигурихме "втори живот" на блок 5 на АЕЦ "Козлодуй", чийто живот успешно удължихме. Сега приключваме със същата работа по 6-и блок. Виждаме, че това са много важни за България решения, защото това е много голяма част от електроенергията за страната и работата, която днес вършим, дава възможност още 30 години тези блокове да бъдат експлоатирани. След тези 30, които вече са работили. Това на практика наистина е втори живот за тази централа и то без някакви кой знае колко големи инвестиции. Затова ние винаги ще бъдем готови да подкрепим всяко решение, което вземе българското правителство, да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега История.bg Цар Петър I...
 • 01:20 100% будни /най-доброто/ предаване...
 • 02:20 Госпожо Държавен секретар 2 тв филм...
 • 03:05 Дойче Веле: Шифт
 • 03:20 Скритият език на парите...
 • 03:40 Анна Герман тв филм /7 епизод/п/
 • 04:30 Брат за брата 3 тв филм /19...
 • 05:15 Още от деня коментарно предаване/п/
 • Сега "Вечно твоя" - сериал, еп.227, 228
 • 02:10 bTV Новините /п./
 • 02:40 "Преди обед" /п./
 • 04:50 "Опасни улици" /п./ - сериал
 • 05:40 "НепознатиТЕ" /п./
 • 06:00 "Трансформърс: Рескю Ботс" -...
 • 06:30 "Богатствата на България" -...
 • 07:00 "Тази сутрин" - информационно...
 • Сега "Костюмари" - сериен филм, сезон 7
 • 01:30 "Завинаги свързани" - сериен филм
 • 02:30 "Ритъмът на мечтите" - сериен филм
 • 05:00 "Добрата съпруга" - сериен филм /п/
 • 06:00 "Кобра 11: Обади се!" - сериен...
 • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
 • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета