Каним потомците на бежанци от Османската империя да се върнат в земите на дедите си

Историческа първа среща се състоя между наши кметове и техни колеги от български селища в Украйна

по статията работи: Ивайло Ангелов | 02.05.2017 | 16:46  8 Виж всички снимки
Каним потомците на бежанци от Османската империя да се върнат в земите на дедите си
Ивайло Ангелов

Историческа първа среща се състоя между представителите на местната власт от област Силистра и тези от Кировоградска област (Украйна ), където живеят много българи – потомци на бежанците от 18 век. Това се слуи по идея и инициатива на фондация " Бъдеще 2008 " от град Силистра. Целта на посещението беше обмяна на опит между кметствата на селата от Силистренска област и техните колеги от Кировоградска област, както и да се представят възможностите на силистренските села пред хората, евентуално желаещи да се завърнат да живеят и работят в прародината си. От българска страна присъстваха кмета на община Кайнарджа - Любен Сивев, кметовете на селата Сребърна - Георги Иванов, Ветрен - Иванка Славова, Смилец - Павлина Романова, Бабук - Костадин Иванов – всички част от община Силистра, на село Войново - Добри Малчев (част от община Кайнарджа ), както и главния секретар на община Алфатар - Стефка Желева.

Българската общност в Кировоградска област живее в селата Олшанка, Доброе, Станковатое и Малая Олшанка. Тя се смята за най-старото българско население в Украйнар, заселило се там през 1774 г. след подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Русия и Турция. По исторически данни основната част от това население е с произход от Силистренска област или по-точно гребенските села в Силистренско.

От фондация "Бъдеще 2008" решиха да инициират тази среща между кметовете на населените места от Добруджа, от където по официални списъци през 1774 г. има изселници в селата Олшанка, Доброе, Станкуватое и Малая Олшанка. До този момент подобни срещи е имало само между представители на община Алфатар и Олшанка. За първи път сега форматът на срещите беше разширен с присъствието и на още 6 населени места от Силистренско. 

В делегацията от България освен шестимата кметове, присъстваха и двама краеведи и писатели - Дафинка Станева от село Кайнарджа и Михаил Гавазов, който е смятан за първооткривател на българската общност в Кировоградска област - автор на книгата "Алфатарските българи в Олшанка". Освен тях присъства и представител на фондация "Бъдеще 2008", която организира цялото мероприятие.

Делегацията беше тържествено посрещната от най-висшето административно ръководство на Олшански район, Кировоградска област в лицето на първия заместник на председателя на районната държавна администрация Сергей Нестеров, заместник председателя на Олшанския районен съвет - Александър Михайлов и кметовете на Олшанка - Владимир Харковенко, на село Доброе - Леонид Галицкий и на село Станкуватое - Виктор Диордиев. В рамките на 3 дни кметовете на силистренските селища посетиха последователно селата Доброе, Малая Олшанка, Станковатое и накрая Олшанка. Навсякъде българските представители проведоха срещи с местното българско население. Имаше и отворени дискусии, касаещи основно хората, които биха искали да работят или учат в България и конкретно в област Силистра.

От името на общините Кайнарджа, Силистра и Алфатар бяха раздадени и подаръци на кметствата на селата с българско население. В Доброе делегацията от Крайдунавска Добруджа посети и местното средно училище музея към него. Освен от кметовете от Силистренско, скромни подаръци бяха връчени и от името на фондация "Бъдеще 2008" под формата на големи български флагове и дискове с народна музика. В село Станкуватое делегацията беше посрещната от местен колектив за български фолклор, поддържан успешно от местния кмет Виктор Диордиев. В Малая Олшанка гостите от България засадиха в двора на детската градина дърво в знак на дружба и бъдещите по-близки отношения.

През последния ден от престоя си българските кметове посетиха кмета на Олшанка Владимир Харковенко и проведоха разговори на административна тема, свързана с еврочленството на България и ползите от него за местното самоуправление. След това беше посетен музеят в Олшанка и местната черква "Св. Йоан Милостиви". Дружеството за украинско-българска дружба също прие гостите от България в лицето на председателя си Владимир Опря, който заедно със Сергей Опря - председател на местното българско дружество "Нашите хора", бяха съорганизатори на мероприятието в партньорство със силистренската фондация. Бяха поднесени и цветя пред паметника на Христо Ботев в Олшанка от гостите от България и местната администрация. Освен това беше посетен и паметникът на първите български заселници в Олшанка.

Посещението на делегацията завърши с презентация на всяко едно от селата от Силистренско в препълнената зала на местното музикално училище. След това събитието беше последвано от културна програма, в която участваха няколко творчески колектива от Олшанка, изпълняващи български фолклор. За доброто и безпроблемно пребиваване на гостите от България и превода от украински на български се погрижи Татяна Владова - служител в община Олшанка. И от българска, и от украинска страна, беше изразено голямо задоволство от тази първа среща. И двете страни изявиха желание за по-нататъшно, по-дълбоко и тясно сътрудничество и контакти.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Българийо, аз всичко тебе дадох!...
 • 18:00 Домът на вярата Богатството на...
 • 18:30 Спорт ТОТО
 • 19:00 БНТ на 60
 • 20:00 По света и у нас
 • 20:30 След новините
 • 20:45 Спортни новини
 • 21:00 Българска киновечер: Авантаж /Руси...
 • Сега "120 минути" - публицистично...
 • 19:00 bTV Новините - централна емисия
 • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
 • 20:00 "MasterChef" - кулинарно шоу, с.6
 • 21:30 "Папараци - Ново 20!" -...
 • 22:30 "Макс Пейн" - екшън, криминален...
 • 00:30 "Езерото на акулите" - екшън,...
 • 02:20 "Приятели" /п./ - сериал, с.3 еп.20
 • Сега Неделята на NOVA - публицистично...
 • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
 • 19:20 Темата на NOVA
 • 20:00 "Механикът" - с уч. на Джейсън...
 • 22:00 "Автобус 657: Обирът" - с уч. на...
 • 23:50 "Стари приятели II" - с уч. на Джак...
 • 01:20 "Малката Италия" - с уч. на Ема...
 • 03:10 "Бреговете на Чесапийк" - сериен...
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета