От 15 септември без сол и мазнини в детското меню

Наредбата за здравословно хранене на децата беше обнародвана в Държавен вестник

по статията работи: Деляна Петкова | 23.08.2011 | 12:05
От 15 септември без сол и мазнини в детското меню
Getty Images

Наредбата за здравословното хранене на децата от 3 до 7 години беше обнародвана днес (23 август) в "Държавен вестник", съобщиха от Министерството на здравеопазването у нас. Текстовете предвиждат повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини за децата в градините.

Тези правила трябва да бъдат спазвани от всички детски градини, лагери и домовете за деца. Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др., уточняват от МЗ. 

По данни на министерството към момента 11.7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5.6% са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст.

В новата наредба е записано още, че за да бъде здравословно храненето на децата, те трябва да ядат по пет пъти на ден. В менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца.

Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо. Във всички тестени и картофени изделия пък трябва да има малко мазнини, сол и захар.

Задължително е децата до 5 години да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове, а до 7 – по 350. За тази цел подкрепителната закуска преди обяд може да е само от пресни плодове - цели, нарязани, настъргани или като плодова салата. Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата и то веднъж седмично.

Препоръчително е конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50%.

Също така всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде – от 3% до 3,6%. Айрянът пък трябва да бъде без сол.

Месото трябва да е без видими тлъстини (мазнините да са до 30%), сухожилия и кости, а птичето - без кожа. Каймата трябва да е с до 30% мазнини в сухото вещество. В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли. Колбасите се забраняват за основни ястия.

За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично.

Напитките също са важни за здравето на малчуганите. Затова те ще трябва да консумират само питейна вода, бутилирани ниско минерализирани натурални води със съдържание на флуор до 1.5 мг/л, изворни и трапезни води. Соковете пък трябва да са 100% натурални, също така ще могат да пият млечни напитки, чай и боза. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на торти и шоколади само два пъти седмично.

Пържените храни също могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна. За да не прекаляват със солта, малчуганите няма да имат право да си слагат допълнително сол, докато се хранят.

Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от РЗИ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 Stilyana Bogdanova 23.08.2011 | 19:04
Именно като родители трябва да покажем на детето кое е вредно и кое полезно, а не да се тъпче с глупости, само щото те се продават навсякъде. Това се нарича дисциплина и правилни навици. Ако на 4 години не можеш да кажеш на детето си какво е добро за него и да го ограничиш, извинявай, но какво ще правиш като стане на 13 и вижда наркотици и алкохол навсякъде?
11 Стамена Георгиева Георгиева 23.08.2011 | 15:49
Добре де, може ли всичко да се забрани на децата? Как да обясниш на едно дете на 4-5 години, че тази храна която децата около него ядат е нездравословна? Като иска пица или сладолед, какво да му кажа? Навсякъде това се продава. Не може да се изкара на разходка без то да види всичко това. Просто е трудно, само един родител знае това.
10 Ани Г. 23.08.2011 | 14:47
"Като цяло сме се превърнали в една болна и дебела нация, засипвана от всички страни с боклуци, а децата са просто отражение на ситуацията с културата ни на хранене като цяло. " Живка, така като ти чета коментара направо ми иде да ида и да си сложа въжето?! Чак пък толкова крайно и песимистично изказване не мисля, че е необходимо..Не сме засипани с боклуци - защото на пазара се продават плодове, домати и краставички, нали? Това че, НИЕ избираме да ги ядем, изцяло не е по вина на пазара. Боклуците сме си ние, а правото на избор е само за грамотните.
9 V D 23.08.2011 | 13:55
Ива, то и сега присъстваха голям брой от всички тези изредени храни в менюто на децата в училищата и детските градини. Просто за тези пари, които плащат родителите не могат да им дават по-добра храна. Всичко опира до средствата, които сега отново ще се видят много за голяма част от тях. Не може всеки да си позволи да храни детето си по този начин с 240 лева заплата. Ще видите какво ще се случи в малките населени места, всички ще възразят за таксите.
8 Ива Хинова 23.08.2011 | 13:43
V D, говорим преди всичко за детските градини, където децата ядат каквото им се сервира, а това са 4-5 хранения всеки ден през седмицата и до скоро в менюто на малките влизаха какви ли не боклуци, а родителите нямат право да внасят храна, т.е. детето ти яде каквото пише в рецептурните книжки, като не те устройва - частна детска градина и това е. Възпитанието вкъщи си е едно на ръка, но когато преобладаващо детето ти се тъпче на база овехтели разпоредби и ти нищо не можеш да направиш, проблемът става съвсем друг. Иначе то е повече от ясно наред със забрана за цигари и алкохол, могат да въведат и такава за вредни храни, които не по-малко увреждат нашето здраве и това на децата ни.
7 V D 23.08.2011 | 13:19
Какво се правите на луди всички? Само в училищата ли се продава нездравословна храна? А всички магазини и павилиони около училищата, които продават от тези вредни храни? За тях какво, да се затворят ли или да се забрани на децата да напускат сградата и двора на училищата и те разбираш ли няма да го правят?! Както си възпитаме детето вкъщи, така и то ще се храни на вън.
6 Мариана . 23.08.2011 | 13:13
Проблемът със здравословното хранене при децата е доста деликатен, тъй като те все още растат, движат се изключително много и имат нужда от много енергия, която обаче трябва да се набавя от качествени храни, които не скапват развиващия се организъм с „полезните“ си добавки. Така изготвеното меню изглежда добре балансирано, въпросът е как ще бъде реализирано на практика. Дано да има полза, защото на мен лично ми става болно като гледам деца на 10-11 години тежащи по над 80кг, чието детството е осакатено от трудната им подвижност, високо кръвно и куп други болести, присъщи за възрастните...
5 d.krumova _ 23.08.2011 | 12:48
Преди месец iNEWS публикуваха обширна статия, озаглавена „Новата наредба за храната в детските градини не е приложима“. И аз мисля, че новата наредба ще бъде доста „побългарена“ и в края на краищата всеки ще манипулира детското меню както му е угодно. Просто съм убедена, че ще дават на децата същите манджи, но с по-малко сол.
4 Петър Стоянов 23.08.2011 | 12:43
Това е сериозен проблем, по-сериозен отколкото си мислим, защото засяга нашите деца! Мен не ме интересуват дебелите американчета, които хапват чипс и хамбургери по цял ден, интересува ме в българските училища, че и в детските градини - каква храна се предлага. Склонен съм да плащам малко повече ако знам, че детето ми ще получава по-качествена храна. Това е инвестиция в най-важното - здравето на подрастващите.
3 Силвия Димитрова 23.08.2011 | 12:42
Този ударна промяна малко ми граничи с научната фантастика. До вчера са давали на децата по градините възможно най-лошата и вредна храна, а от днес, като с магическа пръчка, всичко ще се промени, нали?! Не го вярвам. Тези статии са прах в очите. НА практика това е трудно реализируемо.
2 Живка Илиева 23.08.2011 | 12:32
Крайно време беше да изтупат от прахта рецептурните книжки и най-вече да изпълняват предписанията от наредбата с качествени продукти, защото между сирене и сирене има разлика. Няма как непрекъснато да тъпчем децата с колбаси и полуфабрикати пълни със соли и какво ли още не, маргарин и пастички и да очакваме те да са в перфектно здраве. Като цяло сме се превърнали в една болна и дебела нация, засипвана от всички страни с боклуци, а децата са просто отражение на ситуацията с културата ни на хранене като цяло.
1 Алекс Г. 23.08.2011 | 12:08
В България и Гърция има тенденция децата да стават все по-затлъстели от всякога. Това е много опасна и тревожна новина, която не е от вчера. В училищните лавки се продава всичко друго, но не и полезна храна. Учениците ядат мазни хамбургери и закуски, които предразполагат към напълняване. Заради това е хубаво да се продава само чиста и здравословна храна, която не вреди на младите и организма им не привиква с боклуците, които ядат като тинейджъри.

ТВ програма

Кино

 • Сега Железният светилник документален...
 • 16:00 Орлин Горанов и приятелки концерт
 • 18:00 Домът на вярата Пътят към храма,...
 • 18:30 Мисия "Вдъхновител"
 • 18:45 Спорт ТОТО
 • 19:00 БНТ на 60
 • 20:00 По света и у нас
 • 20:30 След новините
 • Сега "Деца на килограм 2"
 • 17:00 "120 минути"
 • 19:00 bTV Новините
 • 19:30 bTV Репортерите
 • 20:00 "България търси талант"
 • 22:00 "Папараци
 • 23:00 "Петата власт"
 • 01:30 "Уилсън"
 • Сега Любимата ми сватба
 • 16:00 Неделята на NOVA
 • 19:00 Новините на NOVA
 • 19:20 Темата на NOVA
 • 20:00 Джуманджи: Добре дошли в джунглата...
 • 22:20 Джон Уик 3
 • 01:00 Бръснарницата: Следващо клъцване
 • 03:00 Любимата ми сватба /п/
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета