В училище са нужни часове за творчество и мечти

Най-свежите идеи излизат и от драсканицата на лист от тетрадката по химия, споделя учителят Татяна Филипова

по статията работи: Елена Коцева | 23.05.2011 | 09:00  12 Виж всички снимки

Татяна Филипова е дългогодишен преподавател по учебна практика в най-старото професионално училище в София – Професионална гимназия по облекло "Княгиня Мария Луйза”. Хиляди са учениците преминали през кабинета й, уверени сме, че стотици са тези, които тя е задържала в учебните стаи благодарение на желанието си да работи с деца.

Именно заради това в този празничен за образованието и духовността ден, решихме да поговорим с нея не за патериците, с които върви българското училище днес, а за творчеството, таланта и мечтите на учениците.

В последните години непрекъснато се говори за незаинтересования, апатичен ученик. Такива ли са наистина те, днес.

Може да се каже, че има малка доза истина в това твърдение, поради подмяна на ценностната система в обществото като цяло, липсата на ясни програми и цели, нестабилността за уж "по-доброто” образование.

Много наши възпитаници затова и търсят реализация извън страната ни. Но, аз съм убедена, че с една целенасочена, всеотдайна и добре обмислена, трайна програма на образователната ни система, която съответства на настъпилите промени в живота ни, ще се помогне на учениците да следват целите си и да ги постигат и то тук, в България.

Как може и как го правите Вие, учителите – да увлечете, привържете, да заинтригувате учениците.

В преподаването си търся форми, които да правят уроците интересни, съобразявам се с индивидуалните възможности на учениците. След като съм формирала у тях необходимите и достатъчни знания и умения, насърчавам оригиналното мислене, което е така важно за изучаваната ни професия.

Естествено, допускам творчество и свобода при избора и конструиране на модела, защото нашата професия е творческа. Държа учениците сами да изработват моделите си и сами да ги представят.

В училището организираме няколко пъти годишно ревюта, където децата участват със собствените си модели. Участваме и в различни празници, където те могат да се изявят, а и да видят другите какво правят. В резултат - учениците добиват самочувствие и откриват по-лесно собствени решения.

Такъв учебен процес труден ли е и какво Ви пречи?

Зависи от детето. В работата си се ръководя от разбирането, че всеки ученик е личност, неповторима индивидуалност, с различни потребности и интереси.
Затова всеки път, когато поемам клас за първа година се стремя да ги опозная и на тази база да определя подхода си към всяко едно дете.

Какво липсва на днешния ученик?

Липсва му вяра и увереност, че може да постигне успех в живота и именно тук е изключително важна ролята на нас, учителите.

А какво липсва на съвременния учител? Тук изключвам темата за заплатите и парите, макар че тя е изключително важна.

Да, така е. Специално в професионалното образование учителите са притеснени от липсата на ясна стратегия. Ние не сме наясно как ще се развива образованието по нашите професии в бъдеще. Също така не достигат и часовете по специалните предмети, за да можем наистина не само да предадем основните знания на учениците, но и да им дадем възможност повече да творят и повече да мечтаят.

Творец ли е днешното дете и удовлетворено ли е то от това, което му предоставя училището?

Да, категорично. Доказателство за това за конкурсните ревюта, в които ежегодно участват нашите ученици. Тази година се класираха на второ място в град Варна на националното състезание на тема "Модата и морето”. Там можеха да се видят изключителни идеи. Те участваха също и във фестивала на българското образование, работим и с базови предприятие и частни фирми. Всеки един от учениците има възможност да се представи и да бъде оценен. Тези изяви подпомагат процеса на обучение, стимулират учениците и поддържат интереса им.

Може ли да се познае още от училище талантът и по какъв начин училището, и учителят в частност, може да помогне на този талант да се развие?

Да, може, и то особено при нас, в сферата на модата и дизайна. Творческото мислене личи във всяко едно изделие, което е изработено от учениците. И изключително често точно от децата, от тяхната рисунка или дори само от драсканицата на лист от тетрадка по химия, например, излизат най-свежите и оригинални идеи.
Такива са молажите, които са интересни – моделите са направени от различни материали – хартия, прежда, тъкани, пера, капачки, пластмаса, вестници, дори и от тоалетна хартия.

В този ден и по случай 24-ти май – най-старият национален и затова сигурно и най-изконният празник – празникът на българската духовност – какво ще пожелаете на българския ученик и на българското училище. 

Искам да пожелая възраждане и заедно с това искам да припомня защо Алеко се е нарекъл Щастливец – заради чистата си съвест. Само тя дава правото на човека да се чувства щастлив, а аз искам да срещам повече по алековски щастливи хора край себе си.

Затова и призовавам: Щастливи хора – да върнем възрожденския дух, да постави образованието на мястото, което му се полага в обществото.
Преди повече от 100 години даскалът, отчето и кметът са били елитът на всеки град. Днес кметът има своето завидно място, но къде са вярата и науката. Нека да ги възкресим! Имаме духът и силите. Длъжни сме да го сторим.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • Сега "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.