Лечебните свойства на алкохола

И вредите от него, разбира се

по статията работи: Кирил Русев | 22.05.2014 | 09:15

Поне от Каменната ера насам хората са консумирали алкохол под една или друга форма за целите на благоденствието. По-голямата част от това благоденствие се е диктувала от способността на "огнената вода" да ни кара да забравяме мъката, но донякъде - и от медицинските й свойства.

Много епидемиологични изследвания демонстрират, че хората, които редовно употребяват умерени количества алкохол, се отличават с по-ниска заболеваемост от сърдечносъдови болести, инсулт, диабет и някои видове рак в сравнение с онези, които не пият въобще или посягат към чашката спорадично.

Важно е да отбележим какво се има предвид под умерени количества. За мъжете това е еквивалентът на 14-20 грама чист алкохол на ден, а за жените - наполовината на това количество. Измерени в конкретни питиета, за мъжете това са 1-2 бири, не повече от 300 милилитра вино или 50-80 милилитра "твърд" алкохол като ракия, водка или уиски. Жените следва да намалят посочените обеми наполовина, за да се впишат в идеята за умереност. Разбира се, това са само условни рамки, които могат да варират в зависимост от индивидуалните особености - лично тегло, метаболизъм, генетика и др. Важно е да се отбележи, също така, че пиещите умерено хора се отличават и с по-строга самодисциплина и грижа за себе си, което също може би има отношение към по-малкото им здравословни проблеми.

И все пак, как ни помага алкохолът?

Това е един хубав въпрос, на който учените неколкократно са се опитвали да отговорят. Така например, установено е, че алкохолът има положителен ефект върху HDL холестерола (по-коректно е да се наричат липопротеини с висока плътност). Той е известен още като "добър", защото високите нива на HDL се асоциират с по-нисък риск от инфаркт и инсулт.

Друга хипотеза, която е малко по-спорна, но намира своите поддръжници в научните среди, е че е най-здравословно да се пие вечер преди или по време на вечеря. Това отчасти може да се дължи на по-въздържания стил на алкохолна консумация по време на хранене - когато е сит, човек може, но рядко иска да изпие повече. Друг фактор е по-бавното усвояване на етанола на пълен стомах. Също така, пиенето по време на хранене забавя храносмилането и с това може да окаже възпиращ ефект върху рязкото навлизането на глюкоза и триглицериди (мазнини) в кръвообращението.

За червеното вино и други алкохолни питиета е известно, че съдържат значително количество антиоксиданти. Тези вещества вероятно също играят някаква роля, макар и за момента да не е напълно ясно дали тази роля е голяма или по-скоро пренебрежимо малка.

А има ли значение какво ще пием?

В някои изследвания, които правят директна съпоставка между червено вино и бира или твърд алкохол, виното се отличава с по-благоприятното си влияние върху някои непосредствени сурогатни показатели като еластичност на кръвоносните съдове и оксидативен стрес. Когато хвърлим поглед към дългосрочната здравословна картина обаче, се оказва, че редовните, но умерени пиячи на вино не изпъкват с кой знае колко по-добро здраве пред редовните, но умерени пиячи на бира, джин или уиски, например. Въобще, ако си задавате въпроса кой е най-полезният алкохол, трябва да погледнете не толкова върху "здравословното" съдържание на напитката, колкото върху това кой е алкохолът, който:

- можете да консумирате най-умерено - задоволявате се с малки количества от него

- ви насърчава да приемате с него други полезни неща като плодове, зеленчуци и/или млечни продукти и/или ядки

- не води до поглъщане на прекалено много калории - със самото питие или с акомпаниращи висококалорични и лишени от хранителна стойност мезета като чипс, снаксове и т.н.

Ами вредите?

Преди да си кажем "Наздраве!" с по питие или две, ще трябва да си припомним някои факти с отрезвителна цел. Като например това, че злоупотребата с алкохол е една от водещите предотвратими причини за смърт сред мъжете, а напоследък и сред все повече жени. Нещо, което малко хора знаят, е че прекомерната алкохолна консумация има по-голям принос за общата заболеваемост в световен план дори от пушенето.

Алкохолът потиска функциите на мозъка, особено в предната му част, която е отговорна за премислянето и осъзнаването на всяко наше действие. Когато тази област е интоксикирана, губим голяма част от задръжките си, от което произхождат повече беди, отколкото ползи. От една страна, това ни помага да се отпуснем и да забравим за грижите, както и да общуваме по-освободено. От друга страна, често се стига до грозни сцени като танци по столове и маси, побои, пътнотранспортни произшествия, изнасилвания и др.

Успеете ли да погълнете още повече алкохол, тогава ще афектирате и други части от мозъка, което ще доведе до още беди, в това число нарушен баланс, завалена реч, замъглено зрение и други неща, по които околните могат да познаят, че сте се "издокарали".

Невъздържаните любители на чашката се отличават с по-високи нива на сърдечни болести, високо кръвно налягане, деменция и някои видове рак (общо взето на органите, през които минава алкохолът - уста, хранопровод, стомах и др). Според някои изследвания дори и епизодичните случаи на тежки напивания се асоциират с увеличен риск от хронични болести.

Една от гледните точки е, че за това имат роля не толкова вредните свойства на алкохола, а особеностите на хората, които пият повече (настроение, депресивни наклонности, нива на стрес, цялостен начин на живот, самоконтрол и т.н.) в сравнение с хората, които пият умерено или не пият въобще.

 

Затова е добре да заключим, че също като храната, алкохолът трябва да бъде едно от споделените удоволствия в този живот. Тяхната консумация, следва да носи удоволствие, но да бъде в границите на умереното. Както се казва, ако не можете само с едно, по-добре карайте без нито едно.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


29 Здравка Анастасова 22.05.2014 | 14:46
червеното вино е полезно в известна степен. Помага и за кръвното налягане, но не бива да се прекалява. Аз мисля че като яло алкохолът не е много полезен
28 otec natanail 22.05.2014 | 14:41
"За мъжете това е еквивалентът на 14-20 грама чист алкохол на ден, а за жените - на половината на това количество" - Това количество не е много и доста хора преминават тази граница .
27 Liubo Lilov 22.05.2014 | 14:37
Нищо ние е редно ако не се прекалява с него и последното изречение е много вярно, ако не можете само с едно, карайте без нито едно.
26 meden rudnik 22.05.2014 | 14:14
Абсурд е да се смята, че алкохолът може да бъде полезен . Това е последното нещо, за което бих помислил, по - скоро си е доста вреден .
25 Katy Russeva 22.05.2014 | 13:51
Естествено, че има и своите положително въздействие, стига най-вече да е с мярка. Ракийцата е добре позната в народната медицина, помага за цялостното обезпаразитяване на стомаха, повдига имунитета, помага при настинки... ;)
24 набръчкан мозък 22.05.2014 | 13:49
Абе, какви лечебни свойства очаквате от алкохола, може само да ви докара зависимост и да разруши черният ви дроб, да ви вдигне кръвното, такива неща..
23 кученцето пиджи 22.05.2014 | 13:31
Алкохолът със сигурност ни носи повече беди отколкото позитиви . Познавам алкохолици, живял съм с такива и бих сравнил тази зависимост по сила с хероиновата .
22 дрезгав глас 22.05.2014 | 13:14
Ако се пие по малко алкохол на гладно, той има позитивен ефект върху стомаха на хората, подобно на суровите охлюви, той има свойството да калцира стомаха .
21 viktor viktorov 22.05.2014 | 12:46
За лечебните свойства на алкохола ми бе много любопитно да прочета, но все пак не бива да се пренебрегват и вредите от него, нужно е всичко да е в норми.
20 gergana dimova 22.05.2014 | 12:06
Полезен е за сърцето и те отпуска от напрежение, но прекалената му употреба никак не е полезна, води до пристрастяване, увреждане на органите, така че трябва да се внимава.
19 Lana Rey 22.05.2014 | 11:38
Със сигурност алкохола отпуска в някакви стресови или шокови ситуации, но не да е прекален. В такива моменти приемам, че е полезен. Но иначе няма как - това си е нещо, което тотално ти разбива здравето и нервната система, ако го приемаш редовно в големи количества, най-вече!
18 Нина Лалова 22.05.2014 | 11:34
Всичко в умерени количества е полезно! Но само в умерени. Баланса му е майката на тоя живот, баланс в абсолютно всичко :)
17 Анжелина ЖУЛИ 22.05.2014 | 11:12
"За мъжете това е еквивалентът на 14-20 грама чист алкохол на ден, а за жените - наполовината на това количество." - Ахахаха 20 грама за мъжете, а за жените по 10?! ;)) Ахаха, че то това няма и една глътка бре;))
16 Lidiq Aprilova 22.05.2014 | 11:06
явно излиза,че всичко е полезно в правилното количество.
15 Пламен Панайотов 22.05.2014 | 11:06
"А има ли значение какво ще пием?" - Естествено, че има значение какво ще пием . Аз например български алкохол избягвам, защото в повечето случаи си е чист спирт .
14 evelin mincheva 22.05.2014 | 11:05
Но трябва освен на ползите да се обръща и внимание на вредите. Някои ги пренебрегват и се заблудата че не са сериозни
13 Батко Реджеп 22.05.2014 | 10:51
Вредата от алкохола е много по - осезаема от позитивните му страни . Тези които пият редовно алкохол в по - големи количества, обикновено страдат от високо кръвно .
12 Митридат Египетски 22.05.2014 | 10:47
това, че алкохола е полезен, са митове
11 Баба Пъша 22.05.2014 | 10:37
По принцип най - често ми се отдава да пия уиски или джин . Това са двете мои любими алкохолни напитки, но говоря само за истински, качествен алкохол .
10 Старата Госпожа 22.05.2014 | 10:12
На този свят не е хубаво да се прекалява с абсолютно нищо , защото винаги има рискове за здравето на човека . Това важи с пълна сила и за алкохола .
9 Ема Маринова 22.05.2014 | 10:04
Интересна статия,хареса ми графата с ползите :)
8 чичо съби 22.05.2014 | 09:56
За жалост човек много бързо може да се пристрасти към алкохола, затова според мен не е правилно да се консумира всеки ден . Най - добре е когато има някакъв повод .
7 Моника Катева 22.05.2014 | 09:49
всяко зло за добро и обратното :)
6 evelin mincheva 22.05.2014 | 09:48
Оо лечебните свойства - страхотно. За тези свойства на алкохола може много да ес говори. Мисля че са много повече от колкото вредите.
5 нелепо съвпадение 22.05.2014 | 09:43
Каквото и да си говорим, вредите от алкохола са много повече, отколкото полезните му качества . Ако човек пие редовно и то не малки количества, нищо хубаво няма да го очаква за в бъдеще .
4 Krist Novoselic 22.05.2014 | 09:32
Аз не вярвам в това, че алкохолът може да има някакви лечебни свойства . Единственото което съм чувам е, че 50гр. мастика на гладно, калцира стомаха и го предпазва от болести .
3 трагичен край 22.05.2014 | 09:27
няма никакви вреди от пиенето на алкохол. алкохола само може да помогне на човек да приема заобикалящия го свят и така да живее много по-добре.
2 крива отвертка 22.05.2014 | 09:27
алкохола има много лечебни свойства. например като се напие човек, може да забрави много неприятни неща и по този начин да се излекува.
1 Надя Богданова 22.05.2014 | 09:16
Ще прочета само лечебните ;)

ТВ програма

Кино

 • Сега Мисия Катманду - невероятните...
 • 07:40 Телепазарен прозорец
 • 07:55 Денят започва с Георги Любенов
 • 11:00 Туризъм.бг
 • 11:30 Как да правим изумителни снимки?...
 • 11:55 Препрочитаме Вазов кампания на...
 • 12:00 По света и у нас
 • 12:30 Бразди
 • Сега "Очарованието на островите...
 • 07:30 "Приятели" - сериал, с.2 еп.13
 • 08:00 "Тази събота и неделя" - актуален...
 • 11:00 "Cool...T" /п./
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 "Богатствата на България" -...
 • 13:00 "Омъжи се за мен" /част I/ -...
 • 14:40 "Аламинут" - скеч шоу
 • Сега "Добрата вещица" - сериен филм
 • 08:00 "Събуди се" - предаване
 • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA,...
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 Темата на NOVA
 • 13:00 "Стюарт Литъл" - с уч. на Джина...
 • 15:00 "Къде покриха Морган?" - с уч. на...
 • 17:00 "Съдби на кръстопът"- предаване на...
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета