Ентусиасти представят елитни коне от уникална българска порода край София

Празникът на Дунавския кон ще се проведе на стадиона в Лесново

по статията работи: iNews.bg | 19.10.2018 | 16:38
Ентусиасти представят елитни коне от уникална българска порода край София
ЕЗДА прес

Над 40 елитни екземпляра от уникалната българска порода Дунавски кон, която е застрашена от изчезване, ще бъдат представени в специално изложение, което ще се проведе тази събота (20 октомври) на стадиона в село Лесново, община Елин Пелин. За първи път собственици на коне от породата Дунавски кон се обединяват в своя инициатива, отправена на вниманието на всички любители на конете и широката общественост, с цел популяризиране на българското коневъдство.

Програмата предвижда оценяване на конете от компетентно жури в няколко категории: жребци, кобили и подрастващи кончета. От победителите в отделните категории ще бъде избран Върховен шампион, както и Шампион на публиката.

За първи път програмата предвижда денят да премине изцяло под съпровода на класическа музика, водачите на конете да бъдат облечени в празнични дресове. Самото събитие от страна на домакините ще се разпише и под знака на опазване на природата – без пластмасови бутилки и отпадъци. За публиката са предвидени седящи места от бали със сено, а дунавско хоро ще звучи в антрактите между оценяванията на конете.

Инициаторите на събитието и организатори, които са именно собствениците на тази прекрасна порода, обещават всичко свързано с празника да бъде какъвто е конят – красиво и благородно. На срещата ще присъстват едни от първите стопани на породата, които отглеждат поколения чисти дунавци и гордо ще разкажат как са съхранили през годините изчезващата българска порода. По време на празника ще бъде организирана и импровизирана изложба със стари фотоси на породата от времето на официалното й признаване през 50 години на миналия век до днес.

Всеки е добре дошъл да се наслади на достойнствата и силата на конете от порода Дунавски кон.

Програма:

Техническа конференция – 11:15-11:45

Откриване: Дунавско хоро – 12:00

Клас А: жребци – 12:30

Клас Б: кобили – 12:30

Клас В: 2-3-годишни кончета – 15:00

Клас Г: Върховен шампион – 16:00

Шампион на публиката

Закриване, народни хора – 17:00

 

История на породата

Ентусиасти представят елитни коне от уникална българска порода край СофияFacebook/Дунавски Кон

Към днешна дата в България се отглеждат около 25 породи коне, от тях 7 са български. Съществуват 3 културни породи коне, които са защитени, патентовани и признати в България.

Източнобългарски кон, Плевенският кон, Дунавският кон, Български тежковозен кон, Български рисист кон, Български спортен кон и автохтонна примитивна порода – Каракачанският кон. Това са породи, които се развъждат от 50 години у нас, имат своя облик, характерен екстериор, външни признаци, имат своята генеалогична структура и т.н.

На фона на историческите събития и важната роля, както в човешката, така и в нашата история, която е изиграл четириногия вихрогон, броят на останалите български породи бледнее, но важното е че конното дело съществуа. Конят е неразделна част от социално-битовия свят на българина. Необходимостта в страната ни след Освобождението от конска сила за армията,селското стопанство, а по-късно и за спорта, предопределя създаването на лек тип кон, който е подходящ за езда и впряг.

Ентусиасти представят елитни коне от уникална българска порода край СофияFacebook/Дунавски Кон

Преди повече от век коневъдството започва работа по създаването на порода, която ще покрие нуждите от по-масивни и здрави коне с енергични движения, които са силни и издържливи на работа и добре приспособени към местните климатични условия. Чрез насочена селекция и под ръководството на висши специалисти в бившия конезавод "Клементина" край град Плевен се създава Дунавската порода. Използвани са жребци и кобили от различна породна принадлежност – местни, полукръвни, англо-арабски, полутежковозни и др. През 1893г. се извършва внос на коне от унгарската порода Нониус, Липицан, Англо-арабска, Арабска шагия, Рисиста и др. и с тях се е извършвало безсистемно кръстосване в продължение на около 25 години.

След този период развъдно-подобрителната дейност става по-целенасочена. Чрез прилагане на чистопородно развъждане на коне от породата Нониус, поглъщателно и възпроизводително кръстосване, се постига създаването на своеобразен тип български нониус, който с постановление 631 на МС от 1951 год. е признат за порода с името Дунавски кон. Навършилите 3 годишна възраст коне са тренирани и изпитвани във впряг и теглене на товари с различна тежест. Рекордьор на породата е жребец Тахан теглил 12 325 кг полезен товар на 1000м. При тренинга за впряг конете са обучавани в единичен, двоен, троен, четворен и петорен впряг.

След 1965год. с цел създаването на спортен тип кон, дунавски кобили от по-лек тип са покривани от жребци от Чистокръвна английска порода. На Олимпийските игри в Москва през 1980 год. в българските отбори са включени конете Монблан в скачането на препятствия, който заема 9-то място в индивидуалния приз и кон Алеко в дисциплината обездка, където печели сребърен медал отборно.

Новонастъпилите икономически условия в България след 1989 г. и особено приватизацията на земеделието и закриването на конезавод" Клементина", повлияват негативно върху развитието на породата. В днешно време има тенденция към намаляване на популацията и застаряване на представителите на Дунавския кон. Належащ въпрос е намирането на приложение на породата в зависимост от настъпилите нови изисквания към типа и качествата на тези прекрасни български коне.

Ентусиасти представят елитни коне от уникална българска порода край СофияЕЗДА прес


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Малки истории
 • 15:00 Влакът на динозаврите анимационен...
 • 15:30 Мили Бате!...Писма на един дакел...
 • 15:45 Телепазарен прозорец
 • 16:00 Парламентарни избори 2021: Диспут
 • 16:45 Светът и ние
 • 17:00 България в 60 минути с Мариана...
 • 18:00 По света и у нас
 • Сега Премиера: "Обещание"
 • 16:00 Премиера: "Малки убийства"
 • 17:00 bTV Новините
 • 17:30 "Лице в лице"
 • 18:00 "Двама мъже и половина"
 • 19:00 bTV Новините
 • 20:00 Премиера: "Безмилостен град"
 • 21:00 "Скъпи наследници"
 • Сега Изпитанията на живота (премиера)
 • 15:00 Не ме оставяй (премиера)
 • 16:00 Новините на NOVA
 • 16:10 Пресечна точка
 • 17:00 Намери ме (премиера)
 • 18:00 Семейни войни
 • 19:00 Новините на NOVA
 • 20:00 Черешката на тортата (нов сезон)
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета