Днес  (34)  |  Вчера  (15)  |     |   

Служители на библиотеки, музеи и галерии на протест

Причина за недоволството са ниските възнаграждения в сферата

по статията работи: iNews.bg | 24.11.2015 | 17:28

Протест", "Гневен съм", "Стига мизерия! Стига лъжи!", "50 години Крипта, 20 от тях без климатик? До кога?", "За достойни доходи" – това бяха само част от надписите на плакатите, които в Деня на гнева работещите в библиотеки, читалища, музеи и галерии от цялата страна вдигнаха на национален протестен.

Репортерите и кореспондентите на БГНЕС от страната събраха мненията на протестиращите. Заетите в културните ни институти показаха негодуванието си от проектобюджета за 2016 г., който не предвижда нищо съществено откъм увеличение на трудовите им възнаграждения. Хората не са съгласни и като цяло с недостатъчния бюджет за сектор Култура. Близо 3000 души работят в 204-те музея и галерии в България.

Служители на библиотеки, музеи и галерии на протестБГНЕС

1038 са специалистите с висше образование в тях – научни сътрудници и уредници. Те имат най-ниските заплати от всички категории висшисти у нас. 400 лева е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен. От 1 януари трябва да бъде увеличена с 20 лева, за да се изравни с минималната заплата за страната. От 400 до 550 лева получават повечето от уредниците и реставраторите в музеите и галериите, които имат над 20 години трудов стаж.

В длъжностната характеристика на всеки музеен специалист има изискване за-много добро владеене на чужд език, специалистите са и материално отговорни лица за сериозни суми.
Всичко е по-важно от културата - пътищата, дискотеките, кръчмите и бардаците. Всичко това е по-важно, защото това е ценностната система на властта, заяви писателят и сценарист Иво Сиромахов по повод протеста.

Според него държавата ще се подиграва с културата дотогава, докато избираме такива хора в парламента и правителството. От тези хора, които са в парламента и гласуват този бюджет никой от тях не е влизал в библиотека и музей. Вижте ги само как изглеждат, как говорят, какъв е езикът им, колко е образованието им, каква е общата им култура… Те не могат да разберат какъв е смисълът да има библиотеки в България, не могат да разберат какъв е смисълът да има книги, галерии, симфонични оркестри. Това е нещо много далечно от техния свят, заяви Иво Сиромахов.

Служители на библиотеки, музеи и галерии на протестБГНЕС

Моят живот са книгите, а библиотеките са сърцето на българската култура - съкровищницата, където се пазят книгите, каза от своя страна писателят Деян Енев, който заедно със свои колеги излезе пред Столичната библиотека на площад "Славейков”. Книгите са това, което е отрицанието на бомбите, оръжията, на безсмислието, на ужаса и на ада. Така че, нека да помислим, добави друг наш известен писател - Калин Терзийски. "Социален дебилизъм е да се мисли, че трудът на библиотекарите няма придадена стойност и че от него не се печели, заяви проф. Михаил Неделчев.

Според него до момента, в който управляващите в страната мислят по този начин, не само трябва хората да бъдат гневни, но и трябва да се повтаря на управляващите, че от труда на работниците в музеите, библиотекарите и др., се печели най-много и така е навсякъде по света, допълни той.
Всички, които се включиха в недоволството срещу случващото се с институциите, които олицетворяват културата пред Столичната библиотека, носеха бели лентички с надпис "Гневен съм”.

По този повод писателят Захари Карабашлиев заяви: "Бъдете гневни. Време е да се говори за пари. Това го говоря много отдавна. Не се срамувайте да говорите за пари”.

Служители на библиотеки, музеи и галерии на протестБГНЕС

Карабашлиев разказа, че миналата година е посетил над 50 библиотеки и читалища из страната и след като го попитали само тези ли са силовите методи, с които може да се постигат резултати, той посочил, че тази общност, която е срещнал по време на обиколката си из България, е възможно най-малко силовата групировка. Неслучайно е казано, че възходът на една страна зависи от културата и изкуството, посочи поетът Георги Константинов. Нека си го кажем, книгата е едва ли не девета дупка на кавала, даже кавал изобщо няма в някои случаи, защото все повече стават неграмотните хора. Живеем в бездуховно време, посочи той. Според него младите хора са неграмотни, не само защото нямат пари да си купят книги, но и защото не знаят пътя към библиотеката, а и никой не ги поощрява за това. По тази причина, според него, е необходима помощ за българската книга и да се помисли за професионалното израстване и развитие на хората, които работят за българската книга.

С високо вдигнати над главите си книги, лозунги "Протест” и знамената на двата синдиката - КНСБ и Подкрепа, демонстрираха служителите на Регионална народна библиотека "Иван Вазов” в града под тепетата по време на обедната си почивка. Те настояха библиотеката да се финансира според новоприетия "Стандарт за библиотечно-информационно обслужване”, което е неделима част от Закона за обществените библиотеки, както и община Пловдив да дофинансира библиотеката за основната и дейност с не по-малко от 20%.

Пред Областната управа в града се събраха и представители на читалища и квартални библиотеки в Пловдив, които също настояха за увеличаване на държавния стандарт за една субсидирана щатна бройка. От името на 24 читалища от Пловдив и около сто от областта, протестиращите поискаха най-малко двойно завишаване на стандартите за издръжка и предвиждане на средства в бюджета за въвеждане на допълващ стандарт за поддръжка на помещенията.
18-те служители в Регионалния исторически музей и 29-те души от Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Хасково също участваха в деня на недоволството. Творците от операта в Русе възразиха срещу проектобюджета за 2016 г., който според тях продължава държавната политика от 25 години насам за тотално заличаване на културата.

Оперните творци настояха да се достигне най-после обещавания 1% от БВП за бюджет на културата, както и да има дългосрочна политика в сектора. Синдикалният лидер на КТ "Подкрепа" в Казанлък Цветанка Пискова заяви, че е важно да се обърне по-голямо внимание на културата, за да се избегне чалгата, не само в културните ни предпочитания, а и в отношенията помежду ни и тази агресия, която се проявява заради липса на ценности.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Клуб "История.bg"
 • 22:00 Телевизионен театър: Хъшове сериен...
 • 23:00 По света и у нас
 • 23:25 Спортни новини
 • 23:30 Младият върколак 4 тв филм /3...
 • 00:15 Култура.БГ /п/
 • 01:15 100% будни предаване за...
 • 02:15 Завръщане в Брайдсхед тв филм /7...
 • Сега Премиера: "Завинаги" - сериал, с.2...
 • 21:30 Премиера: "Вътрешен човек" -...
 • 22:30 "Шоуто на Николаос Цитиридис" -...
 • 23:30 bTV Новините - късна емисия
 • 00:00 "Мъртва точка" - сериал, с.4 еп.14
 • 01:00 "Смелите" - сериал, еп.8
 • 02:00 bTV Новините /п./
 • 02:30 "Преди обед" /п./
 • Сега "Кошмари в кухнята" - риалити
 • 22:00 "Хавай 5-0" - сериен филм, сезон 7
 • 23:00 Новините на NOVA
 • 23:30 "Добрата съпруга" - сериен филм,...
 • 00:30 "Нощна смяна" - сериен филм, сезон 4
 • 01:30 "Когато сърцето зове" - сериен филм
 • 02:30 "Завинаги свързани" - сериен филм
 • 05:20 "Добрата съпруга" - сериен филм,...
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град