ЕК одобри шести договор за потенциална ваксина срещу КОВИД

Благодарение на разнообразния набор от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за извършването на ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни

по статията работи: iNews.bg | 25.11.2020 | 14:15
ЕК одобри шести договор за потенциална ваксина срещу КОВИД
pixabay.com

Днес Европейската комисия одобри шести договор по стратегията на ЕС за ваксините, този път с фармацевтичното предприятие Moderna. Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави – членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна срещу COVID-19.
Сключеният днес договор с Moderna допълва широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, както и одобреният договор с CureVac. Благодарение на разнообразния набор от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за извършването на ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни. Държавите членки могат също така да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Много се радвам да обявя днешното споразумение с фармацевтичното предприятие Moderna за закупуване на 160 милиона дози от бъдещата им ваксина. Това е шестият ни договор с производител на ваксини; работим по още един. В момента създаваме един от най-всеобхватните портфейли за ваксинация срещу COVID-19 в света, с който ще осигурим на европейските граждани достъп до най-обещаващите бъдещи ваксини, които са в процес на разработване. Безопасната и ефикасна ваксина може да ни помогне да победим пандемията и постепенно да се върнем към нормалния живот.
Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, посочи: Днешното споразумение с Moderna е още един важен крайъгълен камък на стратегията на ЕС за ваксините. Радвам се, че вече имаме шест сключени споразумения за ваксини. Това е ясен пример за Европейския здравен съюз в действие: Европейски съюз, който постига осезаеми резултати за своите граждани и е модел за сътрудничеството ни в областта на здравеопазването занапред. Безопасната и ефикасна ваксина е по-важна от всякога в помощ на възстановяването на нормалността и преодоляването на тази пандемия. Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност".
Moderna е американско дружество, което е пионер в разработването на нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена пред последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на информация, с помощта на която самият организъм може да произвежда протеини и да формира траен имунитет срещу COVID-19.
Решението на Комисията да подкрепи тази ваксина е взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология и производствения капацитет в Европа за снабдяване на целия ЕС.
Контекст
На 17 юни Европейската комисия представи европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането в употреба на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да купи определен брой дози ваксини в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране се смята за авансово плащане за ваксините, които ще бъдат действително купени от държавите членки въз основа на предварителните споразумения за покупка.
Тъй като високите разходи и високият процент на неуспех правят инвестирането във ваксина срещу COVID-19 високорисков избор за разработчиците на ваксини, с тези споразумения ще бъде създадена възможност да се направят инвестиции, които при други обстоятелства може да не се осъществят.
След като се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, и след като Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за търговия, те трябва бързо да бъдат разпространени и въведени в употреба в цяла Европа. На 15 октомври Комисията очерта основните стъпки, които държавите членки трябва да предприемат, за да бъдат напълно подготвени, включително чрез разработването на национални стратегии за ваксиниране. Комисията въвежда обща рамка за докладване и платформа за наблюдение на ефективността на националните стратегии за ваксиниране.
Европейската комисия също така обяви ангажимента си за осигуряване на ваксина за всеки, който се нуждае от нея – навсякъде по света, а не само у дома. Никой няма да е в безопасност, докато не бъдат защитени всички. За тази цел от 4 май 2020 г. насам Комисията набра почти 16 милиарда евро в рамките на инициативата "Глобални действия срещу коронавируса", по която се работи за обезпечаване на всеобщ достъп до изследвания, лечение и ваксини срещу коронавируса и за глобалното възстановяване, и потвърди интереса си да участва в механизма COVAX за справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 на приемливи цени навсякъде по света. Като част от усилията на "Екип Европа" Комисията обяви, че ще предостави 400 милиона евро за гаранции в подкрепа на COVAX и изпълнението на неговите цели в рамките на инициативата "Глобални действия срещу коронавируса". На 12 ноември Европейският съюз обяви, че предоставя още 100 милиона евро безвъзмездни средства в подкрепа на механизма COVAX.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега БНТ на 60
 • 20:00 По света и у нас
 • 20:30 Европейци - истории за успеха
 • 20:45 Спортни новини
 • 21:00 Събота вечер с БНТ
 • 22:00 Моят плейлист
 • 23:00 По света и у нас
 • 23:10 Студио Х: Бесеница
 • Сега bTV Репортерите
 • 20:00 "Последният ловец на вещици"
 • 22:10 "Х-Мен: Последният сблъсък"
 • 00:10 "Събудих се в Мексико"
 • 02:00 "Бригада Нов дом" /п./
 • 03:00 "Мармалад" /п./
 • 05:00 "COOLt" /п./
 • 06:00 "Малкото Пони: Приятелството е...
 • Сега Карай направо
 • 20:00 Робин Худ: Началото (премиера)
 • 22:10 Фенът
 • 00:30 Внимавай с непознати
 • 01:50 Запази последния танц /п/
 • 03:40 Втори дубъл /п/
 • 04:40 Съдби на кръстопът /п/
 • 05:20 Покана за приятелство /п/
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета