Селяни колят прасета през нощта на свещи

по статията работи: iNews.bg | 15.07.2019 | 16:15
Повече за:

Африканската чума по прасетата в плевенските села и последвалите мерки на държавата за евтаназиране на животните от заразените райони предизвика паника сред местните селяни, информация на в."Монитор".

Изплашени, че животните им ще бъдат убити и заровени в земята, хората тайно започнаха да ги колят и да прибират месото за консумация. В селата от втората вълна на засегнати от чумата -  Брест, Долни Вит, Милковица, Драаш войвода, Санадиново и Бацова махала, селяните изклаха животните още преди идването на ветеринарните инспектори за евтанизация.

Хора от обявените за опасни села са успели да продадат част от месото от закланите си животни на трети лица, споделиха пред "Телеграф” местните. Още преди няколко дни, когато станало ясно, че предстои поголовно изтребване на всички домашни свине, някои от стопаните започнали да продават месото и успели да се отърват от доста голяма част от него. На изходите на селата има полицейски постове, които проверяват багажниците на излизащите от селото коли за износ на месо, но напразно.

Други от хората пък признават, че са пратили голяма част от пресните мръвки на свои близки, роднини и приятели из цялата страна да се облажат. Какво си мислят те, че ще ни надхитрят. Абе, сиромах човек, жив дявол. Тези от ветеринарното не са ли чели за Андрешко”, усмихва се иронично мъж от Гулянци, смигайки към пиещите кафе ветеринарни инспектори

На излизане от селата в карантинната зона, всички моторни превозни средства се дезинфекцират задължително, обясниха шофьори дистрибутори, на които се налага всеки ден да посещават опасния район. 

Спасяване

"Като разбраха, че селото ни е попаднало в заразения район, хората започнаха да се спасяват. Събират се нощно време близки, роднини и комшии и колят прасетата, за да не им ги умъртвят държавните служители. Прибират месото във фризерите или го дават на деца и внуци по другите населени места и така се спасяват”, разказва кметът на Долни Вит Красимир Янчев. Новината потвърждава и колегата му от съседното село Милковица Иван Александров. "Хората направо изклаха прасенцата си вкъщи, за да не им ги убият и заровят в земята”, обяснява той. Жителите не само от двете села, но и от останалите, влизащи в определения за заразен и карантинен район, потвърждават, че са заклали прасетата си, за да си ги спасят за храна.

Уредено

 "Имах три прасета. Само за да ги купя през миналата есен съм дал към 400 лв. Отделно храната и фуражът. Заклахме ги с братовчеда, уредихме ги. После децата дойдоха с колите, бутовете в багажника и заминаха за София. Те ще ядат прясно свинско, а онези пишман ветеринари и министерски чиновници да ядат замразени мръвки от магазините”, разпалено обяснява възрастен мъж от село Брест. 

Душмани

"Ако требе ще го раздам за Бог да прости мъртвите това месо и пак няма да им го дам на тези душмани. Че те гледали ли са, хранили ли са го, поили са го това прасе, та ще идват да ми затриват хайванчето”, пали се негов съселяни.

Проблемът с африканската чума в Плевенско избухна в началото на юли, когато бяха установени случаи на заразени прасета първо в село Жернов. За тях сигнализирал сам собственикът им. След като пробите потвърдили съмненията за опасната зараза, общо в селото са избити 54 животни. Определена е трикилометрова карантинна зона, в която освен Жернов, са включени и съседните села: Муселиево, Въбел и Евлогиево, където също са избити домашните прасета на жителите. Няколко дни по-късно е определена нова карантинна зона, включваща още 6 села: Брест, Долни Вит, Милковица, Драгаш войвода, Санадиново и Бацова махала. Общата бройка на отглежданите от селяните в тях домашни прасета е над 500. В сряда започна изтребването на прасетата в Брест.

Яма

 Същия ден кметът на Долни Вит е получил нареждане да потърси място за гробна яма за предстоящото евтаназиране на територията и на неговото село. Такова съобщение все още не беше получил кметът на Милковица, но по своя инициатива в сряда той вече бе започнал да търси подходящ терен, където да бъдат заровени убитите животни.

Хората в селата изобщо не вярват в полезността на взетите от държавата мерки. "Преди няколко дни взеха проби от прасета от нашето село, които се оказаха отрицателни. Сега изведнъж става ясно, че ще ги избиват. На мен никой не ми е предоставил резултати, за да се запозная с резултатите. При нас няма нито едно умряло прасе. Ще стане както с овцете в Южна България. Онези, които бяха обявени за болни, но бяха оставени живи, още са живи. Изобщо работи се хаотично и без мисъл”, коментира кметът на Долни Вит, Красимир Янчев. Според него заразата се пренася от комарите и изобщо няма как да бъде спряна с избиването на прасетата в района. "Вместо да убиват животните нека да вземат сериозни и спешни мерки за унищожаване на комарите”, призовава той.

Августин

Колегата му от съседното село Милковица Иван Александров пък потвърждава, че при тях преди месец имало случаи на умрели 50-60 животни. Взетите тогава проби обаче не показали наличие на заболяване. Според хората в селото причината за смъртта бил фуражът, с който те са хранени. Част от тези животни са собственост на мъж на име Августин. Той разказва, че заради предстоящото избиване се е наложило спешно сам да си изколи животните. В това число и немалко свине майки. Добре е все пак, че успял да продаде малките прасенца, за да не бъдат и те избити. Животновъдът твърди, че никой не му е показал досега проба, на базата на която да бъдат избити животните му. "На 15 юни ми взеха проба и ми казаха, че е отрицателна. Сега изведнъж разбирам, че моите животни също попадат в списъка за унищожение. Защо? Не мога да се жалвам, защото нямам втора проба, която да дам за допълнително изследване. Поставен съм с вързани ръце”, споделя Августин. Той и хората от останалите села негодуват, че никой не идва да им обясни и да им представи конкретни доказателства в подкрепа на това, че животните им трябва да бъдат избити.

Подозрения

За повечето селяни това се прави с цел съвсем да се затрие дребното селско животновъдство в България и хората да станат зависими от вноса на месо и месни продукти. Това твърдение споделят и част от живеещите в града.

"За мен положението е ясно. То не бяха птичи грип, свински грип, африканска чума. Всичко това са пълни глупости. Целта е повече от ясна – да се унищожат животните в България и хората да бъдат принудени да купуват 20-годишните замразени вносни меса от държавните резерви на европейските страни. Понеже в техните страни никой няма и да ги погледне, ги изнасят и продават у нас. Ние отдавна сме се превърнали в бунището и помийната яма на Европа”, категоричен е бизнесменът Иван Янакиев.

Младият фермер Павлин Георгиев от село Долни Вит се е върнал наскоро от Англия, където работил. Споделя, че е решил да се върне да живее и да се занимава със селско стопанство в България, защото е родолюбец. Захванал се с отглеждането на свине. След като станало ясна новината за поголовното им избиване, в сряда през целия ден Павлин и близките му клали прасета. Сред закланите има и свине майки, едната от които е с 15 новородени сукалчета, които той се чуди какво да прави. "Зная, че като дойдат ще ми ги избият. Но на мен не ми даде сърце да ги заколя. Те са още бебета. Това, което се случва сега е пример как се прогонват младите хора завинаги от тази държава. Ето аз искам да живея и да се трудя тук. Но държавата ми връзва ръцете и ме кара насила да фалирам. Как след това да остана повече и един ден в България”, възмущава се Павлин.

Дядо му Куни Кунев обяснява, че целта на акцията по изтребването на домашните прасета е предварително обречена на неуспех. "Говорят пълни простотии, че заразата била тръгнала от туристи, които яли заразени кебапчета в Румъния и от хората вирусът се пренесъл на нашите прасета. В нашето и съседните села не сме виждали туристи от десетилетия. Заразата я пренасят комарите и ако не вземат мерки за тяхното унищожаване, всички прасета да избият няма да предотвратят заразата, която ще тръгне из цялата страна”, убеден е старецът. Проблемът с комарите в Долни Вит и съседните села действително е огромен. Дори и през деня, в жегата, пълчища от тях се носят във въздуха и нападат всичко живо.

Местните се поздравяват с "Честита Коледа!" посред лято

Хората от селата, обявени за карантинна зона, най-много са бесни на държавата, че не е провела предварителна разяснителна кампания и не ги е предупредила навреме, а едва когато ножът е опрял до кокала. "Заразените добре, да ги убиват. Но защо и здравите. Да ги оставят под карантина и да ги наблюдават. Прасетата не са птици да летят във въздуха и да пренесат заразата. Те си стоят на едно място и могат да бъдат под контрол и наблюдение денонощно”, твърдят хората. Те споделят, че след проведените масови кланета, сега като се срещнат по улицата, посред лято, се поздравяват с "Честита Коледа!”.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Бригада тв филм /2 епизод/ (14)
 • 23:00 По света и у нас
 • 23:30 Библиотеката
 • 00:30 Светът и ние /п/
 • 00:50 100% будни /п/
 • 02:40 Култура.БГ /п/
 • 03:55 Джинс Родът на художника Иван...
 • 04:25 Търсачи на реликви 3 тв филм /10...
 • Сега "Фермата: Пътят на една мечта" -...
 • 22:30 "Шоуто на Николаос Цитиридис" -...
 • 23:30 bTV Новините - късна емисия
 • 00:00 "Закон и ред: Специални...
 • 01:00 "Новите съседи" - сериал, еп.24
 • 02:30 "Преди обед" /п./
 • 04:30 "Завинаги" - сериал, с.2 еп.33
 • 05:30 "Чаровният принц" - анимация,...
 • Сега "Игри на волята: България"...
 • 22:30 "Братя" (премиера) - сериен филм
 • 23:00 Новините на NOVA
 • 23:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериен...
 • 00:30 "Пожарникарите от Чикаго" - сериен...
 • 01:30 "Женени с деца" - сериен филм,...
 • 02:30 "Завинаги свързани" - сериен филм
 • 03:30 "Остани с мен" - сериен филм /п/
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета