Ноле разби Медведев, за да вдигне рекорден девети трофей от Australian Open

Сръбският ас не даде никакъв шанс на напористия руснак и се наложи с 3-0 сета, титлата е 18-а от Големия шлем за Джокович

по статията работи: iNews.bg | 21.02.2021 | 13:15
Ноле разби Медведев, за да вдигне рекорден девети трофей от Australian Open
Фейсбук
Повече за:

Девет титли от Australian Open и общо 18 от Големия шлем – така изглежда вече активът на Новак Джокович след финала на Rod Laver Arena, в който сърбинът изигра изключителен мач и в три сета съкруши Даниил Медведев, който загуби и втория си "мейджър" финал.

Руснакът бе в серия от 20 поредни победи, от които 12 срещу тенисисти от топ 10. Нищо от това обаче нямаше значение на корта, на който Джокович спечели и деветия си изигран финал, за да се доближи на два "мейджър" трофея от лидерите в това отношение Роджър Федерер и Рафаел Надал с по 20.

Медведев бе спечели три от последните четири мача помежду им, но и този факт не помогна особено на руснака, чиято стабилна игра от дъното на корта не бе проблем за световния №1, който гарантирано през март ще подобри рекорда на Федерер за най-много седмици като лидер в класацията на АТР.

След две седмици, в които трябваше да се справя и с контузия, получена в мача срещу Тейлър Фриц в трети кръг, Джокович бе запазил най-доброто от себе си за най-важния мач и след по-малко от 2 часа на корта.

Като цяло мачът бе на много високо ниво, но играта, с която Медведев съкруши Стефанос Циципас и останалите си съперници до момента, не успяваше да пречупи сърбина, който направи само 17 непредизвикани грешки в целия мач. Руснакът на свой ред направи 30 и бе много колеблив на втори сервис, при който спечели едва 32% от разиграванията.

Мачът започна с качествен тенис и две серии по 3 гейма за двамата. Като цяло това бе най-равностойната част и разликата бе един лош сервис гейм на Медведев в края за 5-6. И двамата реализираха по 12 печеливши удара, а руснакът бе с две непредизвикани грешки в повече – 9 спрямо 7.

Втората част започна с пробив в полза на претендента още в откриващия гейм, но играта му впоследствие се разпадна. Голям проблем за него бе пониженият процент на вкаран първи сервис и колебанията на второто му подаване, при което почти винаги Джокович изпращаше дълбоки ретури и поемаше контрола. Това доведе до четири поредни гейма за сърбина, който завърши сета с нов пробив за 6-2.

Това му даде допълнително предимство да сервира първи в третия сет. Първият гейм в него бе и най-трудният за Джокович, който отрази два последователни брейкбола при 15-40 и с това като че ли пречупи окончателно съпротивата на световния №4, който в понеделник ще измести Доминик Тийм на третото място.

Веднага след това Новак постигна пробив и до края играеше перфектно на сервис, за да дойде краят на мача още при 5-2 и при първия мачбол при сервис на съперника.

Така Джокович се превърна в една вторият тенисист в историята с поне 9 титли от един турнир от Големия шлем след Надал, който има 13 на Ролан Гарос. Сърбинът е и третият, който печели три трофея в Мелбърн след 30-ата си година. За него това е общо 82-а титла на ниво АТР, дошла след 82-ата му победа на Australian Open.

Мачът започна страхотно за Джокович, който откри резултата със спечелен сервис гейм, след което трите последователни непредизвикани грешки на Медведев доведоха до 0-40 и вторият брейкбол бе реализиран от Джокера. В следващия гейм руснакът без безпомощен на начален удар на съперника и така набързо резултатът вече бе 3-0.

Претендентът спря серията на съперника с гейм, в който реализира два аса. Последва гейм, в който руснакът заигра много търпеливо и след стоп воле в мрежата от страна на съперника стигна до първите си два шанса за пробив. Още първият бе реализиран след сгрешен смач от сърбина.

Нов уверен гейм за световния №4 доведе до равенство 3-3 и даде старт на серия от 6 поредни гейма, в които сервиращите нямаха проблеми да печелят.

При 5-6 Медведев сервираше за вкарването на сета в тайбрек, но след форхенд уинър и успешно излизане на мрежата Джокович поведе с 0-30. Впоследствие грешка от драйв волето му доведе до минаващ от сърбина. Първите два сетбола бяха отразени, но при третия форхендът на руснака отиде в мрежата.

Втората част започна с нова серия от впечатляващи разигравания и печеливши удари. Медведев стигна до брейкбол, при който дългата размяна завърши с негов успех. Джокович реагира мигновено и след два чудесни ретура си осигури шанс за рибрейк, който използва.

Сърбинът постигна и първият спечелен от сервиращия гейм за 2-1. Следващият пък бе може би най-слабият за Медведев от началото на мача и след няколко непредизвикани грешки Новак нямаше проблеми да постигне нов пробив, който след това да затвърди с ас при 40-15.

Резултатът определено повлия на представянето на по-нискоранкирания, докато срещу себе си той имаше един изключително прецизен съперник. В седмия гейм Медведев имаше своите шансове, но не се възползва, което доведе до 5-2 и счупена от него ракета.

Сетът завърши още в следващия гейм след серия от дълбоки ретури на Джокович, който се възползва максимално от разколебания си съперник и се доближи на сет от деветата си титла в Мелбърн.

В третия сет Джокович бе тотален господар на корта и след 6:2 гейма в своя полза заслужено триумфира. После той падна на корта от щастие и го целуна. Последва радост в прегръдките на неговия щаб и хвърляне на ракетата в посока публиката.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.