Чутовен скандал в родния футбол: Гриша Ганчев обвини Боби Михайлов в изнудване

ЦСКА учтиво моли Борислав Михайлов да не ни прави повече услуги, пишат от Армията

по статията работи: iNews.bg | 27.10.2021 | 12:00
Чутовен скандал в родния футбол: Гриша Ганчев обвини Боби Михайлов в изнудване

ЦСКА излезе с официална позиция по повод изказването на президента на БФС Борислав Михайлов, че федерацията е помагала на "червените" в последните две години. В интервю за БНТ, Михайлов заяви, че БФС на два пъти е взимал активно участие в проблемите на ЦСКА с лицензирането и с отношенията им към УЕФА. И двата пъти са били в полза на ЦСКА. "По-рано УЕФА им даде възможност да играят в турнирите, преди това за направата на изцяло нов формат на първенството."

Публикуваме позицията на ЦСКА:

В свое изказване от 23.10.2021, г-н Борислав Михайлов отправи твърдения, че БФС е "помагал" на ЦСКА София, включително при завръщането на ЦСКА във висшия ешалон на българския футбол през 2016 г. и в Европейските клубни турнири (ЕКТ) през 2018 г. В свое интервю от 24.10.2021 пред topsport.bg международният адвокат на клуба Първан П. Първанов, който представлява ЦСКА в арбитражните производства срещу УЕФА, по повод изваждането на ЦСКА от ЕКТ, помести писмени доказателства, които показват, че БФС и Борислав Михайлов действително направиха опит да подкрепят усилията на ЦСКА за завръщане в ЕКТ. Г-н Първанов обаче също така изрично подчертава в своето изказване, че тази "помощ", изразяваща се в изпращането на посочените три писма, не беше доброволна и писмата не само не "помогнаха", а точно обратното - допълнително настървиха УЕФА в арбитражните производства пред КАС. Тези два ключови факта не се споменават от Борислав Михайлов, когато си приписва заслугата за връщането на ЦСКА в ЕКТ, а "Спортал" услужливо не коментира тези части от интервюто на г-н Първанов, с което напълно изменя смисъла на казаното от него. Това се прави с очевидната цел да се внуши, че клубът и адвокатът му едва ли не са изпаднали в противоречие в позицията си относно г-н Михайлов, на база общите коментари на г-н Първанов относно влиятелността на г-н Михайлов в УЕФА, направени по време на пресконференцията на ЦСКА от 3 Март 2018 г.

На първо място клубът и неговите собственици потвърждават думите на г-н Първан П. Първанов, че Борислав Михайлов и БФС са изградили модел на управление, в който всички дължими по закон и правилник действия по управление от страна на БФС се предоставят на ЦСКА по недобросъвестен начин и само след диктуването на условия, които не само не се следват от приложимите правила, а и рутинно и целенасочено се използват, зa да ощетяват ЦСКА, както репутационно, така и финансово. В конкретния случай, за да подкрепи усилията на клуба да играе в ЕКТ с въпросните писма, Борислав Михайлов изрично изиска ЦСКА да не издига и подкрепя кандидатурата на г-н Любослав Пенев за президент на БФС.

Впоследствие, както г-н Първанов правилно посочва, писмата бяха изпратени, но от тях не последва нищо, а ЦСКА и собствениците бяха принудени да мълчат и да продължават да финансират двете изключително скъпи арбитражни производства пред КАС, които в крайна сметка, г-н Първанов и неговия екип доведоха до успешен завършек в полза на ЦСКА. Така, на 3 Март 2018 г., когато ЦСКА даде пресконференция по случай завръщането на клуба в ЕКТ, ние и нашият адвокат бяхме принудени да изразяваме публична подкрепа към Борислав Михайлов (изразяваща се в думите на г-н Първанов, цитирани от Спортал, които както сами се убеждавате, са общи, и не противоречат на казаното във вчерашното му интервю), защото г-н Михайлов вече си беше осигурил лесна победа над г-н Любослав Пенев, и държеше съдбата на следващите четири сезона на ЦСКА в ръцете си. Същата форма на изнудване тече вече трета година, в която ние чакаме БФС да изпрати статистическата справка на ЦСКА за участие в ЕКТ до уебсайта на УЕФА (елементарно административно задължение на БФС), само защото г-н Михайлов няма с какво друго да ни държи в шах. Този път обаче не можем да мълчим, докато г-н Михайлов се опитва да си приписва чужди заслуги и да си оправя имиджа с ЦСКА.

Това са само няколко примера за "корупционната система от индулгенции", спомената от г-н Първанов, по който модел режима на Борислав Михайлов управлява българския футбол от 16 години. Резултатът го виждаме всички - България за първи път в историята си е футболно джудже. Причината за това е, че професионалните футболни клубове в страната нямат средства да отглеждат, школуват и задържат играчи, които да бъдат следващият Димитър Бербатов, Стилян Петров, Мартин Петров и т.н. А това е така, защото докато в Европа федерациите правят всичко възможно да превърнат първенствата си в печеливш бизнес, който да направи и клубовете им независими институции, функциониращи на пазарен принцип, в България се занимаваме с правене на "услуги". Така, според Борислав Михайлов, създаването на футболна лига, в която да участва, по неговите думи "най-титулуваният и системно важен клуб ЦСКА" не е било, за да се спаси професионалният футбол в България от закриване, поради липса на зрителски интерес, без ЦСКА, каквато беше истинската причина за създаването на новата лига през 2016, а защото той е благоволил да направи "услуга" на ЦСКА (тук обръщаме внимание и на факта, че правилата допускаха всички клубове с професионален лиценз да заявят участие в новосъздадената тогава Първа Лига, и далеч не важаха само за ЦСКА). Мислим, че е очевидно за всеки трезв наблюдател, кой на кого е направил "услуга". И ако за г-н Михайлов това е въпрос на правене на помен с чужда пита, за нас е въпрос на милиони евро и множество безсънни нощи, които инвестирахме, за да възкресим и възстановим ЦСКА от нулата, където управлението на г-н Михайлов беше успяло да запрати най-голямата футболна институция на България. Впрочем, същото, което управлението на г-н Михайлов от години спомага да се случи и с Левски София - другата голяма футболна институция на страната, от която в немалка степен зависи България да има силен национален отбор.

ЦСКА учтиво моли Борислав Михайлов да не ни прави повече услуги. Единственото, от което имаме нужда е да се спазват правилата, те да важат еднакво за всички, и управлението да е в ръцете на компетентни хора. Останалото ще свършат инвеститорите, които дават парите си, за да има български футбол, и пазарът. Смятаме, че 16 години са достатъчно дълго време, за да е ясно на всички, че г-н Борислав Михайлов не може да осигури тези базисни условия, и затова нека той да даде път на Димитър Бербатов и неговия амбициозен екип. Същевременно, използваме възможността да потвърдим още веднъж думите на г-н Първанов от пресконференцията на ЦСКА от 3 Март 2018, че г-н Борислав Михайлов е добре поставен и влиятелен в УЕФА, за което го поздравяваме. Смятаме че, същото безсъмнено ще стане факт и за Димитър Бербатов, когато се легитимира пред УЕФА като президент на БФС. Всички други фактори като езикови възможности, природна интелигентност, академични квалификации, морално-волеви качества, и кариерни постижения във футбола, говорят еднозначно в негова полза.

Първан П. Първанов

Филип Филипов

Гриша Ганчев".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 4-сериен...
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • 16:00 "Доктор Чудо" - сериал, с.2, еп.91
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.