American Conservative: Щатите са в паника, Русия превъзхожда с модерни оръжия

Какво е истинското предимство на руските оръжия? Воененият наблюдател, полковникът в оставка Виктор Баранец, направи тази равносметка

по статията работи: iNews.bg | 16.03.2022 | 11:15
American Conservative: Щатите са в паника, Русия превъзхожда с модерни оръжия
Повече за:

В американската преса може да се наблюдава любопитен феномен. Все повече се появяват публикации на политици, военни и публицисти, които на фона на конфликта в Донбас яростно започват да бият алармени камбани, съобщавайки, че Русия значително превъзхожда САЩ в стратегическите оръжия. Онзи ден подобно признание се появи на страниците на American Conservative.

В своята колона видният журналист Дейвид Голдман се насочи към стратегията на САЩ в разработването на нови видове оръжия. Превъзходството на противника не беше наречено нищо друго освен "катастрофален провал на правителството на САЩ".

Какво е истинското предимство на руските оръжия? Воененият наблюдател, полковникът в оставка Виктор Баранец, направи тази равносметка.

"Калибри" срещу "Томахавки" или Калибър срещу Томахоук

Сега, във военната специална операция в Украйна, често се споменават руските ракети "Калибър". И експертите и обикновените хора често се опитват да ги сравняват с американските колеги "Томахавка". Да се опитаме да направим това.

Ако американските крилати ракети "Томахавка" станаха известни на света още през 1970-те години (САЩ ги използваха многократно по време на войните), то за руските "Калибър" започна да се говори едва преди около 7 години, когато от нашите кораби ударихме терористите в Сирия с тези ракети.

"Калибър" стана достоен отговор на прехвалените "Томахавка". "Калибър" също има специфично име - ракетата ZM-14, дозвукова, подобна по размер на Tomahawk (Block-3). Дължина - 6,2 метра, диаметър - 533 мм, бойна глава - 450 кг срещу 340 за Block 3, обхват до 2600 км.

"Калибър" са оборудвани с ГНС - радарна глава за самонасочване, която осигурява висока точност на поразяване на целта. Приемникът и радиовисотомерът ви позволяват да поддържате точно ниска надморска височина, следвайки терена.

Мощта на "Калибър" беше показана в Сирия (7 октомври 2015 г.), когато всичките 26 ракети, изстреляни по муджахадините, достигнаха и поразиха целите си.

Сега за точността на "Томахавките". Първото масово използване на "високопрецизни” оръжия е извършено в Ирак, по време на операцията "Пустинна буря”. Въпреки хвалебствените оди, които започнаха да звучат веднага след тяхната употребата – говори се, че 85% от ракетите са поразили своите цели, по-късно се оказа, че всъщност само половината от 288-те ракети са поразили целта и това е според най-смелите оценки.

Да, това беше през 1991 г. Но на 7 април 2017 г. 60 "Томахавки" удариха сирийската база Аш-Шайрат. Според Тръмп всички ракети са поразили целта, според Министерството на отбраната на САЩ – 59 ракети са поразили целта.

Според руското министерство на отбраната само 23 ракети са достигнали целта, една е паднала във водата веднага след изстрелването, а съдбата на останалите 36 е неизвестна.

Израел твърди, че 44 ракети са ударили целта. Но във всеки случай ефективността на "Томахавките", или по-скоро на тяхната точност, остава много да се желае.

Така руският "Калибър" изпреварва "Томахавките" по всички основни параметри - мощност, обсег и точност. Освен това руските ракети са по-евтини. Американските струват от ,5 до млн. за брой, докато руските струват 0-0 хиляди.

Справка на "КП"

Какво представляват хиперзвуковите ракети? Това са ракети, способни да летят с хиперзвукова скорост, равна или по-голяма от 5 Маха. 1 Мах е равен на 1198,8 км/час или 333 м/сек. Пълноценният хиперзвуков летателен апарат трябва да може да лети в атмосферата с хиперзвукова скорост и да маневрира, използвайки аеродинамичните сили. Тоест да се поддържа най-високата скорост до момента на удряне на целта, което, разбира се, значително ще усложни нейното прихващане или дори ще го направи невъзможно.

Военно досие "КП"

Хиперзвуковите оръжия на Русия

1. Авангард е руска ракетна система, оборудвана с хиперзвукова управляема ракетна система. Блокът се изстрелва към целта с помощта на междуконтинентална балистична ракета (например "Сармат").

Развива скорост до 28 Маха (около 7,5 км в секунда). Способен е да преодолява американската противоракетна система със свръхвисоки скорости, недостъпни за противоракетите. Приет е и е пуснат в бойно дежурство.

2. Хиперзвукова ракетна система "Кинжал" е с въздушно базиране. Ракетата се изстрелва от платформата на изтребителя МиГ-31 и отива към целта със скорост над 10 Маха. Обхват на полета - над 1000 км.

Способен да поразява всякакви защитени морски и сухопътни цели с точност до 1 метър. Той напълно премахва военното превъзходство на американския флот, тъй като унищожава самолетоносач за няколко минути. Комплексът вече е приет в бойно дежурство.

3. Хиперзвукова ракетна система "Циркон". Може да се монтира на всякакви кораби, лодки и подводници, които носят крилати ракети "Калибър". Работи по морски и сухопътни цели на разстояние над 1000 км със скорост 9 Маха.

Преодолява всяка вражеска противоракетна отбрана и нулира превъзходството на ВМС на САЩ. Няколко "Циркона" са способни да унищожат ударна група на американски самолетоносачи за минути. "Циркон" вече е започнал да влиза на въоръжение в руския флот.

И в процес на...

"Гремлинът" е руска хиперзвукова ракета в процес на разработка. По неофициални данни той ще има пробег от около 1,5 хиляди км и скорост, равна на 6 Маха. Основното предимство на "Гремлин" е неговата компактност - дължината не надвишава 4,5 м, а теглото е 1,5 тона.

Изтребителят Су-57 ще може да носи ракетата "Гремлин" на вътрешно окачване. Благодарение на това "Гремлин" ще може да носи не само от изтребителя-прехващач МиГ-31, но и от свръхзвуков ракетоносец с голям обсег на действие Ту-22М и изтребителите Су-57, Су-30СМ и Су-35.

Разработва се и "Острота", руска малогабаритна неядрена хиперзвукова ракета, която се разработва за изтребител-бомбардировач Су-34 и за ракетоносец-бомбардировач Ту-22М3. Изпитанията на "Острота" са насрочени за 2022 г.

Сред перспективната разработка е крилатата ракета с ядрен двигател с неограничено действие "Буревестник". Ядреният въздушно-реактивен двигател ви позволява да ускорите ракетата до звукова скорост.

Но основното предимство на продукта е неговия неограничен асортимент. Това означава, че ракетата може самостоятелно да заобиколи противоракетната отбрана, включително с изстрелване през Южния полюс към източното полукълбо и да приближи към Северна Америка от Южния полюс в западното полукълбо. Часът на началото на доставките на ракетата във войските е секретен.

Морските чудовища

В Русия е разработен подводният комплекс "Посейдон". Това е скрит подводен ядрен дрон. Може да е на бойно дежурство с месеци. Има скорост, недостижима за подводниците (200 км в час) и дълбочина на гмуркане до 1000 м. Един удар на "Посейдон" по брега може да причини мегацунами и земетресения, които ще пометат крайбрежната зона на много стотици километри дълбоко в сушата.

Стражи на небето

Американският журналист споменава и за най-добрата зенитно-ракетна система С-500 в света. Радиусът на действието й е до 600 км, височината на кинетичния удар е до 200 км. Комплексът е способен да поразява вражески хиперзвукови ракети.

Американските специалисти признават, че няма да разполагат с подобно оръжие през следващите години.

А САЩ какво имат?

САЩ разработват хиперзвукови оръжия от края на 1980-те години, но работата по тяхното създаване беше значително ускорена, след като руският президент Владимир Путин обяви създаването и успешните изпитания на хиперзвуковия планер "Авангард" през март 2018 г. Американците възлагаха големи надежди на хиперзвуковата ракета X-51A Waverider.

Но тя остана експериментална. След това имаше проект Falcon HTV-2 (планиращ хиперзвуков блок). Имаше два опита и двата завършиха с неуспех. Имаше и проектът HCSW (Hypersonic Conventional Strike Weapon, неядрено хиперзвуково нападателно оръжие). Няколко вида бомбардировачи и изтребители се смятат за носители на хиперзвуковите крилати ракети. Но в началото на 2020 г. ВВС на САЩ закриха и този проект.

Причина? Недостиг на финансиране за изпълнението на всички проекти за разработване на хиперзвуково оръжие.

Опитът за първо изстрелване на прототип на хиперзвукова ракета, създаден като част от програмата HAWC през декември 2020 г., също завърши с неуспех.

През септември 2020 г. САЩ официално признаха своето изоставане в хиперзвуковата надпревара с Русия и Китай. Ръководителят на стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард нарече 2020 г. "повратна точка" в разработването и разполагането на нов вид оръжие;

Пентагонът поиска ,6 млрд. от Конгреса на САЩ за финансовата 2020 година за изследване и разработване на хиперзвукови оръжия на суша, море и въздух.

На 19 март 2020 г. C-HGB (Common Hypersonic Glide Body, предназначен да унищожава системите за противовъздушна отбрана на противника) беше успешно тествана по време на полетен експеримент в Хавай.

През октомври 2021 г. Пентагонът за първи път се опита да тества неназовано хиперзвуково оръжие с голям обсег на действие, но опитът за изстрелването му от Аляска се оказа неуспешен. Но ARRW е обещаваща хиперзвукова крилата ракета с въздушно-реактивен двигател, разработен от Lockheed Martin (с декларирана скорост до 17 Маха) и тя се тества с различен успех.

Днес американската армия има само планове за хиперзвукови оръжейни системи.

Армията на САЩ може да получи прототип на комплекса за хиперзвуково оръжие с голям обсег на действие (LRHW) едва през финансовата 2023 г., а програмата се планира да бъде завършена във фискалната 2024 година.

От своя страна ВМС на САЩ ще получат първите образци на хиперзвуковия комплекс Conventional Prompt Strike (CPS, морска версия на LRHW) през финансовата 2025 г. на подводниците от клас Охайо, а до 2028 г. ще се оборудват атомните подводници от клас Вирджиния с Block V.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.