Държавата ще прави обучителна кампания „Няма да ме хакнат“

Ще търсим балансиран подход между свободата и сигурността в интернет, каза Росен Желязков

по статията работи: iNews.bg | 15.12.2017 | 17:19
Държавата ще прави обучителна кампания „Няма да ме хакнат“
pixabay.com

За баланс между правата на гражданите и интересите на обществото в кибер сигурността и фокус на усилията за постигане на консенсус с участието на всички заинтересовани страни, се обявиха участниците в кръгла маса на тема "Сътрудничество в областта на кибер сигурността и политиките за интернет – диалог България–ICANN, в светлината на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018".

Кибер заплахите и политиките за интернет, моделът на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) за участие на всички заинтересовани страни в управлението на интернет, както и диалогът между българските институции и организацията ICANN в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. бяха акцентите на дискусиите на форума, със специалното участие на президента на ICANN Йоран Марби.

Качеството ни на живот и кибер сигурността са взаимосвързани, а цифровите технологии влияят пряко върху 75% от европейската икономика. В среда, в която "интернет на нещата" се превръща в наша реалност, кибер заплахите  придобиват водеща роля, подчерта председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков, който даде начало на дискусията.

През 2016 г. в Европа дневно са регистрирани над 4 000 атаки със злонамерен софтуер. 80% от европейските компании са били атакувани поне веднъж за последната година, а европейската икономика търпи близо 300 млрд. евро годишни загуби от кибер престъпления, посочи Росен Желязков пред участниците в кръглата маса. Затова вече подложеният на обсъждане от Европейската комисия законодателен пакет Акт за кибер сигурност значително ще повлияе Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, а държавната агенция "Електронно управление", съвместно с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще положат усилия за постигане на консенсус по законодателните досиета в областта, заяви председателят на ДАЕУ.

"Кибер сигурността не е в противоречие с Петата свобода – свободното движение на данните. Те трябва да съществуват в хармония. Затова взаимодействието с всички заинтересовани страни е ключов модел във всички формати, които ще търсят отговори на предизвикателствата в областта", коментира Росен Желязков.

Председателят на ДАЕУ напомни, че по време на Българско председателство на Съвета на ЕС предстоят преговори по редица цифрови досиета – Регламента за защита на личните данни (GDPR), Директива за мрежова и информационна сигурност, ePrivacy, Европейския кодекс за електронни съобщения (Communications Code), Акт за кибер сигурност.

На 25 май 2018 г. Регламентът за защита на личните данни (GDPR) ще бъде приложим в ЕС. При разследвания на кибер престъпления в много случаи се иска информация за регистрираното под конкретен домейн лице, а тази информация се предоставя от ICANN. За да бъде в съответствие с разпоредбите на Регламента обаче, може да е необходимо ICANN да преразгледа т.нар. политика "Кой е" (WHOIS policy), а това на свой ред би могло да доведе до затруднения в разследването на кибер престъплението, отбеляза Росен Желязков по време на дискусията.

"Тези законодателни актове и досиета обвързват всички "играчи" в сектора и чрез диалог като този се гради реална и приложима платформа за чуваемост на проблемите. Трябва да се намери онзи балансиран подход между свободата и сигурността, между правата, регламентирани в Европейската харта за правата на човека, и интереса на обществото за защита от кибер атаки и кибер престъпления", подчерта още председателят на Агенцията за е-управление.

В началото на 2018 г. и под патронажа на европейския комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел Държавната агенция "Електронно управление" ще стартира национална 6-месечна информационно-образователна кампания за кибер хигиена под надслов "Няма да ме хакнат", обяви Росен Желязков.

"Ще се обърнем към всички ползватели на интернет от всички възрастови групи, за да ги информираме и да ги научим на базисни навици при използването на интернет. 80 на сто от кибер атаките могат да бъдат предотвратени с елементарна кибер хигиена. Над 40 милиона пароли са със слаба защита, а най-популярната парола е "123456". Този подход на информираност и за изграждането на "кибер хигиенни" навици ще допринесе за една по-чиста интернет среда", коментира Росен Желязков.

На Българското председателство на Съвета на ЕС са паднаха едни от най-тежките преговорни досиета и България трябва да намери пресечна точка на много интереси. Сред ключовите въпроси са темите за електронната неприкосновеност (ePrivacy) и авторските права, заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова, която очерта основните приоритети на Българското председателство по цифровия европейски дневен ред. Вече започна и процесът на първите онлайн регистрации за събития от календара на Българското председателство, като усилията ни са насочени към защитата и сигурността на данните, подчерта министър Павлова.

Дискусията се проведе по съвместна инициатива на Държавната агенция "Електронно управление", на министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова и на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Специално видеообръщение към участниците в дискусията отправи европейският комисар Мария Габриел.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега България в 60 минути с Мариана...
 • 18:00 По света и у нас
 • 18:30 Още от деня коментарно предаване
 • 19:00 Последният печели...
 • 20:00 По света и у нас
 • 20:45 Спортни новини
 • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
 • 22:00 Октопод тв филм /5 сезон, 3 епизод/...
 • Сега bTV Новините
 • 17:30 "Лице в лице" - публицистично...
 • 18:00 Премиера: "Татковци" - сериал, еп.7
 • 19:00 bTV Новините - централна емисия
 • 20:05 Премиера: "Опасно изкушение" -...
 • 21:00 "Фермата: Време за пробуждане" -...
 • 22:30 "Шоуто на Николаос Цитиридис" -...
 • 23:00 bTV Новините - късна емисия
 • Сега "Намери ме" (премиера) - сериен филм
 • 18:00 "Семейни войни" (премиера) -...
 • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
 • 20:00 "Пътят на честта" (премиера) -...
 • 21:00 "Игри на волята: България"...
 • 22:30 "Братя" (премиера) - сериал, сезон 3
 • 23:00 Новините на NOVA
 • 23:30 "Черният списък" (премиера) -...
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета