Плажовете Корал и къмпинг Делфин останаха без концесионери

За двата плажа ще бъде обявена нова процедура за предоставяне на концесия за услуга

по статията работи: Беатрис Николoва | 19.08.2015 | 13:20
Плажовете Корал и къмпинг Делфин останаха без концесионери
Facebook

Правителството определи концесионерите на морските плажове "СБА” в община Каварна, "Смокините – юг”, "Смокините-север", "Каваците-север”, "Златна Рибка", "Созопол-Буджака" в община Созопол и "Козлука" в община Несебър.

Концесионерите са определени след проведени конкурси, а договорите влизат в сила от 1 януари 2016 г.

Кабинетът обаче взе решение за прекратяване на процедурата за предоставяне на концесия на плажовете "Къмпинг "Делфин” и "Корал" в община Царево и "Иканталъка 2" в община Каварна.

За "Къмпинг Делфин" и "Корал" процедурите са прекратени поради несъответствие на офертите с обявените в документацията условия и поради наличие на обстоятелства, които не са предвидени при приемане на решенията за провеждането им.

Участниците са предложили финансови модели, които не могат да обосноват предложения размер на ставка роялти и не мотивират предлаганото концесионно възнаграждение, което създава риск за изпълнение на поетите от страна на кандидатите ангажименти.

Като природни ресурси, представляващи екологично чисти райони, двата плажа са от особено висок обществен интерес. Това поражда очаквания, свързани с тяхното обезопасяване, поддържане на пясъчната ивица и качеството на водите във високи екологични норми.

Исканията на обществото за липса на застрояване – дори с временни обекти, пораждат необходимостта да се предвиди допълнителен критерий за оценяване на екологични функционални решения, а в нито една от представените оферти не са предвидени щадящи за околната среда условия. За двата плажа ще бъде обявена нова процедура за предоставяне на концесия за услуга.

Плажът "СБА" ще се стопанисва от "Бялата лагуна” АД. Дружеството се задължава да осигури 50% от активната плажна площ за свободно и безплатно разполагане на плажни принадлежности от посетителите. Преместваемите обекти и съоръжения за бързо обслужване и спортно-развлекателни дейности ще са в размер на 2% от площта на обекта на концесия.

Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерски съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от бъдещия концесионер размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане 2 на сто.

Концесионерът, който ще стопанисва плаж "Смокините – юг”, е "Орко Бийч” ООД. Концесионерът се задължава да осигури 55,44 на сто от активната плажна площ за свободно и безплатно разполагане на плажни принадлежности. Преместваемите обекти и съоръжения за бързо обслужване и спортно-развлекателни дейности ще са в размер на 1,98% от площта на обекта на концесия, с изключение на площта на дюните.

"Черноморска брегова група” ООД ще стопанисва плажа "Смокините-север". Концесионерът се задължава да осигури 52,21 на сто от активната плажна площ за свободно и безплатно разполагане на плажни принадлежности. Преместваемите обекти и съоръжения за бързо обслужване и спортно-развлекателни дейности ще са в размер на 2 на сто от площта на обекта на концесия, с изключение на площта на дюните.

Плажът "Каваците-север" ще се стопанисва от "Черноморска брегова група” ООД. Концесионерът се задължава да осигури 52,17 на сто от активната плажна площ за свободно и безплатно разполагане на плажни принадлежности, преместваемите обекти и съоръжения за бързо обслужване и спортно-развлекателни дейности ще са в размер на 2 на сто от площта на обекта на концесия, с изключение на площта на дюните.

Концесионер на плажа "Златна рибка” ще е "Ами Груп Р” ЕООД. Стопанинът се задължава да осигури 65 на сто от активната плажна площ за свободно и безплатно разполагане на плажни принадлежности, преместваемите обекти и съоръжения за бързо обслужване и спортно-развлекателни дейности ще са в размер на 1,08 на сто от площта на обекта на концесия, с изключение на площта на дюните. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от МС Методика и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 4,9 на сто.

Плажът "Созопол-Буджака” ще се стопанисва от "Бамбуа” ЕООД. Бъдещият концесионер ще осигури 58 на сто от активната плажна площ за свободно и безплатно разполагане на плажни принадлежности, преместваемите обекти и съоръжения за бързо обслужване и спортно-развлекателни дейности ще са в размер на 1,882 на сто от площта на обекта на концесия. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика и предложения от бъдещия концесионер размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане 7,12 на сто.

"Строително предприемачески холдинг” ЕООД е определеният концесионр на плажа "Козлука”. Той ще осигури 90 на сто от активната плажна площ за свободно и безплатно разполагане на плажни принадлежности, преместваемите обекти и съоръжения за бързо обслужване и спортно-развлекателни дейности ще са в размер на 0,2 на сто от площта на обекта на концесия.

 

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Днес на Игрите обзор на...
 • 22:00 Дълбоката държава 8-сериен тв филм...
 • 23:00 По света и у нас
 • 23:30 Отворената врата игрален филм...
 • 01:05 По света и у нас /п от 20:00 часа/
 • 02:05 Дълбоката държава тв филм /2 сезон,...
 • 03:00 Олимпийски игри Токио 2020: Лека...
 • 04:30 Олимпийски игри Токио 2020: Плуване...
 • Сега "Скъпи наследници" - сериал, еп.44
 • 22:00 "Комиците" - комедийно шоу (2013 г.)
 • 23:00 bTV Новините - късна емисия
 • 23:30 "Домашен арест" - сериал, с.3 еп.1
 • 00:00 "Закон и ред: Специални...
 • 01:00 "Седем часа разлика" - сериал, с.2...
 • 02:00 "Преди обед" /п./ - токшоу
 • 04:30 "Търговски център" - сериал, с.14...
 • Сега "Магнум" (премиера) - сериал, сезон...
 • 22:00 Новините на NOVA
 • 22:30 "Ню Амстердам" - сериал, сезон 2
 • 23:30 "Черният списък" - сериал, сезон 3
 • 00:30 "Добрата съпруга" - сериал, сезон 5
 • 01:30 "Бандитката" - сериал
 • 02:30 "Сияйна луна" - сериал
 • 03:30 "Изпитанията на живота" - сериал /п/
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета