ГЕРБ за 45-то Народно събрание: Всичко се оказа мътна вода

Парламентарната група на ГЕРБ изпратиха ясна позиция и мнение относно края на мандата на 45-ото Народно събрание

по статията работи: iNews.bg | 07.05.2021 | 16:00
ГЕРБ за 45-то Народно събрание: Всичко се оказа мътна вода
НС
Повече за:

Парламентарната група на ГЕРБ изпратиха ясна позиция и мнение относно края на мандата на 45-ото Народно събрание. В деклавацията си, която написаха те отправят и последен апел към българските граждани:

"Уважаеми госпожи и господа народни представители,


В края на мандата на 45-ото Народно събрание е редно да се направи отчет какво то свърши и с какво помогна на българския народ. Единственото, което това отиващо си Народно събрание даде на хората, са едни изменения в Изборния кодекс. Нищо друго.

Всички останали помпозно обявени инициативи за въвеждане на мажоритарна избирателна система, за намаляване на субсидиите на партиите, за закриване на специализираните съд и прокуратура, за индексиране на пенсиите, за подкрепа на майките на деца с увреждания и т.н., се оказаха пушилка.

Скандалите са пушилка. Мътна вода, за да се прокарат само и единствено измененията в Изборния кодекс. Главното изменение, най-важното изменение на Изборния кодекс, извършено от мнозинството в парламента, е едно – въвеждането на 100%  машинно гласуване. И забележете – без обществото да има право да провери резултата от машинния вот!

От началото на демократичния преход изборите се осъществяват от народа. В изборния ден народът лично осъществява най-свещеното си право – да избира своите представители в Народното събрание.

В 12 000 секционни избирателни комисии присъстват техните членове, застъпници и наблюдатели от всички партии, от неправителствени организации, а понякога и от чужбина. Това прави поне 100 000 български жени и мъже, които организират, ръководят и осъществяват изборния процес. Не ЦИК, а българският народ прави изборите. В това се изразява народният суверенитет.

С измененията суверенитетът върху изборния процес беше отнет от българите и беше делегиран на машини. Машините, които трябваше да бъдат алтернатива, изведнъж станаха безалтернативни. Да, партия ГЕРБ е подкрепяла и е въвела алтернативното машинно гласуване, но не сме и предполагали, че други политически сили ще злоупотребят с добрите намерения по такъв начин, че да ги превърнат в обществена заплаха.

Бързината и радикалността, с която измененията на Изборния кодекс бяха приети силово, без дебати и обществени обсъждания, гласувани срещу Разпети петък и публикувани в извънреден брой на Държавен вестник, безпрецедентно издаден на Велика събота - няма как да не ни направят подозрителни.

Според тези изменения българският народ е длъжен да гласува само и единствено с машини и има право да получи един разпечатан от машината протокол, без да може да контролира как той е съставен и без да може да провери числата в него. Колко трябва да нямаш доверие на народа си, за да му кажеш, че една машина е по-стойностна от него?

Как можеш да твърдиш, че изборите, провеждани по традиционния начин, не са прозрачни и да повериш целия процес на един софтуер, запечатан в кутия, чиито алгоритми са непонятни поне за 73% от населението на страната? Как можеш да твърдиш, че цели секционни комисии могат да сгрешат, а една машина – не, при положение, че в самия Изборен кодекс е записано какво става, ако машината се повреди. А, ако случайно алгоритмите на машината започнат да дават грешни резултати?

Може ли демокрацията в България да бъде поставена в зависимост от един компютърен алгоритъм? Софтуерът ли е по-почтен, той ли е по-надежден, той ли ще се погрижи за нашата свобода по-добре от нас – народа на България? А, ако попадне в непочтени ръце? По целия свят има доказателства, че точно този софтуер може да бъде повлиян. Ако някой каже, че не позволява граждани да броят вота на граждани, то това може да означава само и единствено, че се подготвя открадването на изборите. Друго логично обяснение няма и не може да има.

В никоя европейска страна машинното гласуване не е допуснато или директно е забранено. И то точно с тези аргументи: не може да се делегира народния суверенитет на машина и на компютърен алгоритъм. Изборите трябва да се провеждат от народа, пред очите на народа и с прякото участие на народа. Машината може да помага, но не може сама да определя изборния резултат. В България в момента машината стана единственият фактор, който ще определи резултатите от изборите.

Изборният кодекс, приет от мнозинството, задължава народа да вярва на машината, а не на себе си. В презрението си към народа авторите на този Изборен кодекс му отнеха правата и му поставиха машини, които да го контролират! Това отношение към българския народ не може да бъде търпяно! При 100% машинно гласуване трябва да има правила за това как ще се контролират машините. Мнозинството не прие такива правила. То отвори кутията на Пандора. Трябва да я затворим преди да е станало твърде късно.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, длъжни сме да направим едно последно усилие, за да спасим доверието в изборния процес, да гарантираме, че следващите избори ще са прозрачни и честни и да покажем, че уважаваме народа си.

Молим всички системни партии да поканят своите представители в ЦИК да приемат решение, с което секционните избирателни комисии да бъдат задължени да броят контролните разписки и да сверяват получените резултати с резултата, показан на машинния протокол.

По този начин ще имаме двойна гаранция, че изборите са били честни – данните от машината и данните от народното преброяване. Ако данните съвпаднат навсякъде – толкова по-добре. Но, ако някой ни каже, че няма нужда това да се прави – явно той знае кой се е приготвил да открадне изборите и да подмени волята на народа. Вярваме, че и президентът на Републиката би подкрепил едно такова искане.

Ако това наше предложение бъде отхвърлено от мнозинството в ЦИК ще настояваме нашите представители във всички секционни избирателни комисии да не напускат помещенията, докато контролните разписки не бъдат преброени и сверени с резултата в машинния протокол. Ако в закона няма гаранции, че изборите ще са честни, народът има право да го допише. Фактически.

Нашата единствена задача оттук-нататък е да гарантираме прозрачни и честни избори. Наречете ни старомодни, наречете ни аналогови, наречете ни както искате, но ние няма да позволим да бъдат създавани предпоставки за манипулиране на вота на българските избиратели.

През изминалите 12 години ГЕРБ преведе държавата успешно през много изпитания. Длъжни сме да преодолеем и това изпитание. За да можем след изборите отново да се гледаме в очите и да започнем да възстановяваме онова доверие помежду ни. Апелираме всички български граждани: Не делегирайте правото си да избирате никому. Никому и за нищо на света! Нека заедно гарантираме, че изборите ще са честни! В името на България!".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Денят започва сутрешен блок с...
 • 09:00 По света и у нас
 • 09:05 100% будни
 • 11:00 Култура.БГ
 • 12:00 По света и у нас
 • 12:35 Новини на турски език
 • 12:45 Телепазарен прозорец
 • 13:00 Последният печели...
 • Сега "Тази сутрин" - информационно...
 • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:35 "Комиците и приятели"
 • 13:30 "Стани богат" /п./ - куиз шоу
 • 14:30 "Шоуто на Николаос Цитиридис" /п./
 • 15:00 "Доктор Чудо" - сериал, еп.73
 • 16:00 Премиера: "Опасни улици" - сериал,...
 • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
 • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 "Черно-бяла любов" (премиера) -...
 • 13:30 "Неразделни" (премиера) - сериал
 • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
 • 16:00 Новините на NOVA
 • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета