Германската преса за туризма ни: Евтиното излиза скъпо на България

Страната се топи и е пример за това как отливът на специалисти е съчетан с ниска раждаемост, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

по статията работи: iNews.bg | 02.07.2017 | 19:30
Германската преса за туризма ни: Евтиното излиза скъпо на България
Уикипедия

Под заглавие "Евтиното излиза скъпо" "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува материал за икономиката и демографския срив в България, койко особено тежко се чувства в туризма. Според автора Михаел Мартенс страната ни е пример за това какво се случва с една държава, в която отливът на специалисти е съчетан с ниска раждаемост. "България се топи и това се усеща и в туризма", пише авторът и прави изводът, че българското Черноморие е атрактивно като дестинация за чужди туристи заради ниските си цени, но евтиното има много висока цена за българите, защото не могат да задържат обучените си кадри, включително и в сферата на туризма, заради изключително ниските заплати, които плащат нашите работодатели.

"От България напоследък има и добри новини", констатира авторът в материал, посветен на един от най-динамично развиващите се сектори у нас - туризма. Според него "либералната икономическа политика на премиера Бойко Борисов бележи успехи".

"БВП на страната нараства от няколко години насам: с 1,3% през 2014, с 3,6 на сто през 2015, и с 3,4 процента през миналата година, по данни на Евростат. За текущата година отново се очаква сериозен икономически ръст. Доброто състояние на обществените финанси и ниският държавен дълг накараха американската рейтингова агенция Фич да обмисли ново повишаване на кредитния рейтинг на страната", отчита вестникът.

"Друга добра новина от България е спадът на безработицата: от 13% през 2013 на 7,6% през 2016, а през настоящата година се очаква безработните да са още по-малко", посочва Мартенс, отново позовавайки се на Евростат.

"Независимо от тези успехи обаче, България си остава най-бедната страна в ЕС, с най-ниските средни доходи. Още преди 2007 г. много българи се отправиха на Запад, а след приемането на страната в ЕС тенденцията дори се засили поради легалните възможности за пътуване. Но не са само българските ромски кланове, които масово се възползват от правото на свободно придвижване и за които в пресата редовно се появяват критични публикации. До голяма степен незабелязани остават безбройните медицински сестри, болногледачи, строителни работници, готвачи, шофьори на камиони, инженери, лекари и други специалисти, изучили професията си в България, които сега работят навън и плащат там данъци и социални осигуровки", разсъждава авторът на публикацията.

"Този масов отлив на работна ръка от България създава огромни проблеми на българската икономика, последиците от него се усещат особено силно и в туризма", прави извод Мартенс. По думите му сезонът се очертава много добър, но недостигът на персонал в хотелите и ресторантите по Черноморието спъва развитието. Голям брой български камериерки, рецепционисти или спасители на плажа предпочитат да работят в западните курорти, отбелязва журналистът.

"Един готвач, който изкарва на остров Рюген в Германия пет пъти повече от онова, което печели в България, трудно може да бъде задържан в родината му. Част от бизнесмодела, който прави Черноморието привлекателно за определени туристи, са тъкмо евтините цени. Но тази евтиния има своята цена", констатира авторът. И пояснява: "Ако не бяха ниските заплати, България нямаше да запази предимството си пред другите туристически държави".

"Недостигът на персонал в бранша не е нищо ново, но проблемът се задълбочава. Още преди три години БНР алармира в свой репортаж за това, че браншът изпитва глад за кадри", припомня той. И допълва: "Затова звучи странно оплакването на българския премиер Борисов пред френския президент Макрон. Според Макрон, Борисов му бил казал по време на една среща на върха на ЕС в Брюксел, че страната му страда от "евтината работна ръка от други държави", която отнемала работата на местните хора, докато в същото време българите работели в ресторантите на Франция.

"Оплакването от "евтините чужди работници", които се стичат към най-бедната страна от ЕС, звучи странно, защото в началото на юни българското правителство облекчи режима за наемане на сезонна работа на чужденци от страни извън ЕС - например украинци или молдовци. Някой би могъл да си помисли, че от страната с най-високата младежка безработица в ЕС – Гърция, също ще идват кандидати за работа в България. Точно обратното е вярно", констатира Михаел Мартенс. И посочва, че "дори през деветата година от началото на кризата в Гърция много българи търсят и намират сезонна работа в южната съседка - като берачи на плодове и зеленчуци или в туризма, откъдето печелят повече, отколкото у дома".

"Увеличава се единствено ромското население, което само след 3 години ще съставлява 25% от трудоспособното население на страната", прави извод Мартенс като цитира бившата българската еврокомисарка Меглена Кунева. "Дори само това показва колко е важно ромите да бъдат интегрирани в системата на образованието. Това важи с особена сила за България, чието население намалява с по-бързи темпове, отколкото това на останалите балкански държави: от почти 9 милиона в края на комунизма, днес в страната живеят под 7 милиона, а след няколко години населението ще спадне и до малко над 6 милиона души", разсъждава журналистът.

Накрая заключва: "България се топи. Това се усеща особено силно и в туризма". 

Материалът е публикуван в "Дойче веле"


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Отворената врата игрален филм /п/...
 • 02:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
 • 03:00 Олимпийски игри Токио 2020: Лека...
 • 04:30 Олимпийски игри Токио 2020: Плуване...
 • 06:15 Ламята детски игрален филм...
 • 07:30 Да говориш, свирейки с уста детски...
 • 07:45 Телепазарен прозорец
 • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
 • Сега "Седем часа разлика" - сериал, с.2...
 • 02:00 "Преди обед" /п./ - токшоу
 • 04:30 "Търговски център" - сериал, с.14...
 • 05:30 "Домашен арест" /п./ - сериал, с.3...
 • 06:00 "Джи Ай Джо: Ренегати" - анимация,...
 • 06:30 "Казанова - изкуството да...
 • 07:30 "Приятели" - сериал, с.7 еп.10
 • 08:00 "Тази събота и неделя" /най-доброто/
 • Сега "Бандитката" - сериал
 • 02:30 "Сияйна луна" - сериал
 • 04:30 "Изпитанията на живота" - сериал /п/
 • 06:00 "Дъщеря ми" - сериен филм /п/
 • 07:00 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
 • 08:00 "Събуди се" - предаване
 • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета