Брюксел отхвърля офертата на Мей за "втора ръка" британски граждани след Брекзит

Лондон ще запази сегашните права на европейците или сделка няма да има, заяви главният преговарящ на ЕК ги Верхофстат

по статията работи: iNews.bg | 10.07.2017 | 18:28
Брюксел отхвърля офертата на Мей за "втора ръка" британски граждани след Брекзит

Европейският парламент е заплашил да наложи вето върху предложението на британския премиер Тереза Мей относно правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Ги Верхофстат определи предложението като "тъмна сянка над милиони”. Той беше категоричен: "Сделка няма да има, ако тя не предлага повече".

 "В предложението на ЕС британските граждани и европейците запазват същите права и същото ниво на защита, на което те сега се радват според европейското право", подчерта Верхофстад, цитиран от бТВ.

"Отговорът на Обединеното кралство към нашето предложение дойде три седмици по-късно. То беше разочароващо. Британското правителство предложи в деня след Брекзит европейците да придобият статус на "граждани от трета държава". Те ще получат по-малко права във Великобритания, отколкото се предлагат на британските граждани в ЕС", допълни дипломатът.

В подробно становище той и други ключови фигури отправиха послание към Тереза Мей, че нейното предложение за 3 милиона граждани на ЕС, които живеят във Великобритания, не отговаря на собствените й амбиции да "постави гражданите на първо място". Той е определен и като "тъмен облак от неяснота и несигурност относно живота на милиони европейци".

Една от предполагаемите проблемни точки в преговорите с Европейския съюз, е приключването на юрисдикцията на Европейския съд в Обединеното кралство. В следствие на него има препоръка от министъра на Великобритания за Брекзит - Дайвид Дейвис, че трябва да бъде създадено нова "наднационална структура”, която да гарантира правата на европейските граждани във Великобритания

Верхофстат определи разликите между предложението на ЕС за гражданите на Великобритания в Европа и европейски граждани във Великобритания, като "поразителни”. Той също така подчерта, че страната поема риск като създава "втора класа гражданство” и че предложението дори противоречи на ”манифеста на Гласуването”. Манифестът обещава, че ще третира гражданите на ЕС не по-зле, отколкото в настоящето.

"Европейският съюз има обща мисия да разширява, разширява и разширява правата, а не да ги намалява. Ние никога няма да подкрепим със задна дата премахването на придобитите права", завършва главният преговарящ.

Той също така поставя под въпрос сложния процес на кандидатстване, първо за изискванията за пребиваване, и на второ място за "уредения статут” - ситуация, която би направила Великобритания "шампион по бюрокрация”.

Има и други проблематични въпроси, свързани с диференциалните такси за обучение на студенти, признаването на квалификациите на лекарите и сложния статут на някои служители на Гранична агенция на Обединеното кралство, които работят в Обединеното кралство, но живеят в ЕС.

Преговарящият заяви, че правата следва да бъдат гарантирани "в рамките на механизъм, в който Европейският Съд на Европейските общности имат първостепенна роля". Също така става ясно, че срокът от 31 март 2019 г. не може да бъде удължен, тъй като изборите за Европейски парламент трябва да се проведат през май на същата година, когато Великобритания трябва вече да бъде извън ЕС.

Лидерът на либералния демократи Тим Фарон също се включи в дискусията. Според него подходът на правителството е "обърнал нашите най-близки съюзници срещу нас”.

"Тереза Май игра хазартно и загуби. Тя се опита да използва гражданите на ЕС като пазарни чипове, а те я обвиниха, че блъфира. Безсърдечният подход на това правителство откъсна приятелите ни в Европа. Премиерът настрои нашите най-близки съюзници срещу нас, единственият човек, който ни остана, е Доналд Тръмп”, каза той в заключение.

В същото време стана ясно, че британските компании все повече се противопоставят на оттеглянето на Великобритания от разговорите за излизане от ЕС без сделка, сочи проучване на Британската търговска камара, публикувано в понеделник.

Над една трета от компаниите искат Великобритания да остане част от единния пазар в ЕС и митническия съюз, сочи проучване сред 2400 компании, цитирано от "Блумбърг”. Почти 30% казват, че най-добрият вариант би бил ново всеобхватно споразумение, а само 2% твърдят, че никаква сделка или връщане към правилата на Световната търговска организация е приемлива цел.

Междувременно стана ясно, че германските индустрии ще дадат приоритет на европейското единство по отношение на търговията с Великобритания след Брекзит, съобщиха бизнес лидери в интервюта пред в. "Обзървър".

Дейвид Дейвис беше категоричен, че германските предприятия, особено производителите на автомобили, ще окажат натиск върху германското правителство да запази търговията отворена с един от ключовите си пазари за износ, но две от най-големите индустриални групи в Германия вече отхвърлиха претенциите си.

"Защитата на единния пазар, който е ключов европейски проект, трябва да бъде приоритет за Европейския съюз”, беше категоричен Дитер Кемп, председател на федерацията на германските индустрии.

През април Европейският парламент прие с огромно мнозинство резолюция, очертаваща неговите приоритети и условия за преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Евродепутатите дадоха абсолютно предимство за справедливото и еднакво отношение към гражданите на Европейския съюз и Великобритания.

Те също настояха, че Великобритания ще трябва да изпълни всички свои финансови ангажименти, включително тези, които продължават след датата на излизане от ЕС. Членовете на Европейския парламент подчертаха, че четирите свободи на ЕС – свободно движение на стоки, капитали, услуги и хора – са неделими. В заключение резолюцията гласи, че нито едно преходно споразумение не трябва да продължи повече от три години.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Олимпийски игри Токио 2020: Лека...
 • 04:30 Олимпийски игри Токио 2020: Плуване...
 • 06:15 Ламята детски игрален филм...
 • 07:30 Да говориш, свирейки с уста детски...
 • 07:45 Телепазарен прозорец
 • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
 • 10:00 Олимпийски игри Токио 2020: Тенис...
 • 12:00 По света и у нас
 • Сега "Преди обед" /п./ - токшоу
 • 04:30 "Търговски център" - сериал, с.14...
 • 05:30 "Домашен арест" /п./ - сериал, с.3...
 • 06:00 "Джи Ай Джо: Ренегати" - анимация,...
 • 06:30 "Казанова - изкуството да...
 • 07:30 "Приятели" - сериал, с.7 еп.10
 • 08:00 "Тази събота и неделя" /най-доброто/
 • 11:00 "COOLt" /най-доброто/
 • Сега "Сияйна луна" - сериал
 • 04:30 "Изпитанията на живота" - сериал /п/
 • 06:00 "Дъщеря ми" - сериен филм /п/
 • 07:00 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
 • 08:00 "Събуди се" - предаване
 • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 Темата на NOVA
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета