Консенсус за нова здравна стратегия търси министерството

Стратегията ще е предназначена да се изпълнява след 2014 година

по статията работи: Елена Коцева | 17.10.2012 | 18:46

В Народното събрание днес (17 октомври) бе представена Стратегическата рамка на политиката на подобряване на здравето на нацията за периода 2014 – 2020 година. На практика представеното от заместник-министър Десислава Димитрова беше определено от нея самата като "рамка на рамката”, тъй като дава само най-общите насоки, по които държавата, в лицето на министерството, съсловните организации, неправителственият сектор, защитаващ правата на пациентите и лекарите специалисти, да дадат своите предложения и мерки.

Надявам се да не очаквате днес от нас готов модел за добри решения, тъй като тези добри решения трябва да се правят заедно. Това каза министър Десислава Атанасова, която присъства на представянето. Министърът отправи призив към всички групи и съсловия, към професионалистите и всички присъстващи в залата на Народното събрание да изпратят в министерството своите предложения за стратегия. Искам да сложа началото на една дискусия и това начало да бъде днес, допълни Атанасова. Срокът за изпращане в писмен вид на предложенията ще е до края на 2012 година, след което ще има предвидено време и за обсъждания.

Така дефакто подготвяната нова, поне четвърта за последните десет години, здравна стратегия няма да може нито да бъде изготвена докрай заедно с плана за действие, нито да влезе в сила в рамките на мандата на това правителство. Въпреки това министър Атанасова призова така да се подходи към задачата и изписването на приоритетите в здравеопазването, че "стратегията да бъде изпълнявана, независимо от политическото управление”.

В рамките на дискусията беше дадена думата и на представители на съсловните и пациентските организации, поканени както в Народното събрание, така и като участници в процеса на формиране на стратегията. Всички бяха единодушни по две точки – че България има нужда от здравна стратегия, която да се изпълнява и да е финансово разчетена, и второ, че за първи път при разписване на здравни приоритети и дългосрочни решения и политики се търси мнението на различни организации в сферата на здравеопазването.

На представеното от заместник-министър Димитрова не бяха спестени и критиките. Д-р Николай Шарков, заместник-председател на Българския зъболекарски съюз, направи структурен анализ на Стратегическата рамка, като подчерта, че предложеното от министерството няма задължителните атрибути като увод и анализ на настоящото състояние на здравето на нацията. Едва след това, според него не може да се формулират ясни цели и приоритети. Шарков отправи критика и към липсващи основни положения като здравеопазване на бременните жени, дентално здраве и като цяло профилактиката на заболяванията.

Доктор Николай Шарков се присъедини и към критиката на д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, който подчерта, че в бюджета за здраве за 2013 година по нищо не личи, че държавата има за приоритет здравеопазването на нацията, както се твърди в предложения днес документ. Райчинов призова много внимателно да се изучи здравната стратегия от 2001 година, която, придружена от плана за действие и финансовия разчет, ако е била изпълнявана в момента не биха съществували много от проблемите. Този документ в момента има също само пожелателен характер и България остава далеч от стратегическите 6% от БВП за здраве, подчерта Райчинов и поиска не само ясна стратегия, но и ясен разчет на финансите.

Към мнението на Шарков и Райчинов се прибява и настояването на председателя на асоциацията на педиатрите проф Пилософ, който настоя първо да се анализират съществуващите проблеми в здравеопазването в България. Според него не би могло да се изработи и да се работи по една дългосрочна стратегия, ако не се вземат под внимание настоящето и проблемите в него.

Рамката за стратегия, предложена от министерството, включва 5 главни цели, 9 политики, 3 дейности и анализ, контрол и мониторинг. Съсредеоточена е върху формулираните основни заболявания – сърдечно-съдови, деабет, хронични белодробни болести и новообразуванията, които по статистика санай-честата причина за смъртността. Рамката за стратегия дели населението на страната на 5 възрастови групи, като положителен факт е акцентът върху здравето на децата и подрастващите, които са разделени в цели три групи – до 1 година, от 1 до 9 и от 10 до 19. Рамката за стратегия поставя акцент върху електронното здравеопазване и въвежда един нов елемент – регионалната здравна карта, според която да се направи и оптиизацията на здравната система. Регионалните здравни карти трябва да бъдат изготвени след  социално-икономически анализ на съответните райони и отчитане на здравните потребности, рисковете и наличността.

Рамката за стратегия поставя в най-общ план нуждата от стратегия за реформи, но без да формулира нито една от тях. Според коментара на заместник-министър Димитрова средства за тези реформи могат да се осигурят чрез пренасочване от други сектори, промени в здравноосигурителния модел, оптимизация на дейностите и контрол върху разходите.

На въпрос обаче от кои точно сектори ще бъдат взети пари – от образование, от МВР или от сигуронст, министър Десислава Атанасова не може да отговори. Пред журналисти тя подчерта, че в момента министерството търси предложения и мнения и едва сега стартира процеса за формиране на стратегия, а какво ще се изпиша накаря, това зависи от дискусиите. Същото се отнася дори и до начина на финансиране на системата на болничната помощ. Тя по думите на Атанасова може да бъде решено да мине отново на държавно финансиране. По този въпрос се изказа и шефът на НЗОК Пламен Цеков, който дори намекна за създаване на конкуренция и евентуални възможности за втора Здравна каса.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Petar Petrov 18.10.2012 | 10:25
Здравеопазването има нужда от реформи, но както казва Атанасова има нужда и от повече средства, за лечение на деца в чужбина и хора, живеещи в планинските райони, така че Дянков да развърже кесията.
7 maria stamatova 17.10.2012 | 20:31
""Чрез пренасочване от други сектори, промени в здравноосигурителния модел, оптимизация на дейностите и контрол върху разходите" – как ви изглежда този израз? На мен – като едното нищо! А " формиране на стратегия"? Англичаните казват "горещ въздух" – на български – "празни приказки"!
6 Kosta Kiriakov 17.10.2012 | 19:55
Атанасова не бива да отклонява неудобните въпроси. Смятам, че имаме право да знаем откъде ще бъдат взети средствата, с които евентуално ще бъдат запълнени дупките в здравеопазването.
5 bilyanka razpilyanka 17.10.2012 | 19:45
Вероятно ще е нещо като прословутия здравен портал, за който дадохме сума пари, а насреща нищо... Само се чудят как да присвояват държавни пари.
4 milen doktorov 17.10.2012 | 19:30
ей, дано измислят най-после нещо полезно
3 Katy Russeva 17.10.2012 | 19:26
Ще го видим и това "електронно здравеопазване", което към момента е оптимизирано единствено по отношение на следенето на изплащането на здравните вноски...
2 Явор Михайлов 17.10.2012 | 19:02
Само се замазват проблеми, но не се и решават. не е само да увеличаш с 20 лева заплатите на хората, трябва и много други неща да се избистрят. само слушаме за това, но нищо не виждаме.
1 Fanka Kraeva 17.10.2012 | 18:51
Мислете след новата стратегия,с която искате да закрепите положението, на какви реформи ще заложите,че здравеопазването направо реве за затава

ТВ програма

Кино

 • Сега По света и у нас
 • 20:30 Гласовете на България
 • 21:00 Президентски избори 2021: Дебатът...
 • 22:00 Октопод тв филм /6 сезон, 6 епизод/...
 • 23:00 По света и у нас
 • 23:30 Ханибал тв филм /2 сезон, 5 епизод/...
 • 00:15 Светът и ние /п/
 • 00:30 100% будни /п/
 • Сега bTV Новините - централна емисия
 • 20:05 Премиера: "Опасно изкушение" -...
 • 21:00 "Фермата: Време за пробуждане" -...
 • 22:30 "Шоуто на Николаос Цитиридис" -...
 • 23:00 bTV Новините - късна емисия
 • 23:30 "Татковци" /п./ - сериал, еп.21
 • 00:30 "Двама мъже и половина" - сериал,...
 • 01:00 "Като на кино" - предаване за кино
 • Сега "Игри на волята: България"...
 • 22:30 "Братя" (премиера) - сериал, сезон 3
 • 23:00 Новините на NOVA
 • 23:30 "Черният списък" (премиера) -...
 • 00:30 "Скорпион" - сериал, сезон 4
 • 01:30 "Нюанси синьо" - сериал, сезон1
 • 02:30 "Сияйна луна" - сериал
 • 03:30 "Намери ме" - сериал /п/
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета