Туршията е една от причините за появата на гастрит

Защо все пак туршиите са вредни?

по статията работи: iNews.bg | 02.12.2021 | 14:15
Туршията е една от причините за появата на гастрит
Повече за:

Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит.

Както всички останали нации, и българите си имат традиционно меню и характерен начин на хранене. Особено през зимния сезон почти няма трапеза по нашите географски ширини, на която да не е сервирано кисело зеле, кисели краставички, мариновани чушки и най-вече туршия, която, както знаем, е едно от основните мезета за ракия. Малцина обаче осъзнават, че този тип хранене е нездравословно, независимо от това, тези вредни кулинарни навици се повтарят от десетилетия и се предават от поколение на поколение, пише Ирена Лазарова в Gotvach.bg.

Защо все пак туршиите са вредни? 

Повечето от тях са с огромно съдържание на готварска сол, което е огромна опасност за здравето, особено за хора със сърдечно-съдови заболявания или склонни към затлъстяване. Вместо да набляга на суровите плодове и зеленчуци, българинът предпочита предимно сладката и туршиите. Малцина от сънародниците ни си дават сметка, че тези "деликатеси" са вредни за стомаха. Първенството в "лошата класация” води киселото зеле, което присъства ежедневно в чиниите на повечето хора. Почти няма българско семейство, което всеки сезон да не приготвя зимнина.

Самият процес представлява анаеробна ферментация, извършваща се в "среда” на марината или саламура. Микроорганизмите отделят млечна, маслена и оцетна киселина, различни алкохоли и съединения. Към зимнината често се добавят и подправки като чесън, копър, магданоз, черен пипер, кимион и др. Крайният резултат е – продукт с крайно солен или кисел вкус. В почти всяка рецепта присъства и захарта, с което нюансът на здравословна храна се "обогатява”.

Зеленчуците могат да се запазят месеци, но дали хранителните им качества ще са същите? Отговорът е – не. По-голямата част от витамините изчезват, в резултат на саламурената/маринованата среда и термичната обработка. Полезните качества са заменени с висока концентрация на солеви и киселинни агенти, които спомагат за по-пикантния вкус на тези храни.

Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит – друго заболяване, често срещано сред сънародниците ни. Високите нива на киселинност в съдържанието й вредят на стомашната и чревна лигавица.

Вече сме в сезона на туршиите, киселото зеле и краставички. Това е храна, любима на по-голямата част от българите, които биха я отписали трудно от менюто си. Все пак се придържайте към баланса. Вероятно и за зимнината важи сентенцията – да се консумира с удоволствие и мярка.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни /п/
  • 02:20 Култура.БГ /п/
  • 03:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:00 Знаете ли, че...
  • 04:10 България в 60 минути с Мариана...
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване/п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Столичани в повече" - сериал, с.5...
  • 02:20 "Преди обед" /п./ - токшоу
  • 04:30 "Търговски център" - сериал, с.15
  • 05:30 "Лице в лице" /п./
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:35 "Комиците и приятели"
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 02:30 "Сияйна луна" - сериал
  • 03:30 "Намери ме" - сериал /п/
  • 04:30 "Черно-бяла любов" - сериен филм /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета