Ето защо трябва да откажете пържолите завинаги

Консумацията на червено месо води до редица здравословни проблеми

по статията работи: Мартина Панайотова | 08.04.2013 | 20:00

Благодарение на химикал, открит в червеното месо, става ясно защо прекаляването с пържолите или бекона може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система.

Това съобщиха американски учени, цитирани от BBC. Изследването е публикувано в журнала Nature Medicine.

Оказва се, че L-карнитинът в месото се разгражда от чревни бактерии. Процес, който отключва редица други реакции, които повишават нивата на холестерола и именно така се създава риск от сърдечни заболявания.

В тази връзка, екипът от учени набляга и на опасността, която съществува за хората, приемащи добавки с активно съдържание на L-карнитин.

Това не е първото научно изследване, което разкрива подобни резултати. В Обединеното кралство например специалистите съветват хората да не приемат повече от 70 грама червено или преработено месо на ден. Точно толкова тежат и две тънки парчета бекон.

Наситените мазнини, както и начинът, по който месото се консервира, допринасят за сърдечните проблеми. Но не това е пълната картинка.

Оказва се, след няколко лабораторни експеримента, че чревни бактерии буквално се хранят с L-карнитин.

Вследствие на този процес, аминокиселината се превръща в газ, който в черния дроб се преобразува в химикал, наречен TMAO. Последният е свързан с натрупването на мастни отлагания в кръвоносните съдове.

Диетолозите напомнят, че консумирането на истинско пробиотично кисело мляко може да възстанови стомашно-чревния баланс.

Още любопитни новини за здравето може да научите от Kulinar.bg:

Пилешкото месо е храната, която е най-вероятно да ви убие

5 любими детоксикиращи практики


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Ангел Григоров 09.04.2013 | 19:12
Който си обича пържоли,не вярвам да спре да ги яде заради тази статия ..
7 северозападнала мома 09.04.2013 | 13:40
Аз пък четох, че не самото месо води до натрупването на лош холестерол, а комбинарането му с въглехидрати.
6 Kremena kremi 09.04.2013 | 11:41
Да и аз не обичам много месарлаци, предпочитам постните манджички:)
5 Kremena kremi 09.04.2013 | 11:40
Чак пък завинаги, малко ще е трудно :))
4 Галена Богданка 09.04.2013 | 11:39
Повечко зеленчуци и по-малко месо, това трябва да е съотношението.
3 Lana Rey 09.04.2013 | 11:37
"Диетолозите напомнят, че консумирането на истинско пробиотично кисело мляко може да възстанови стомашно-чревния баланс." - Аз като цяло не обичам кисело мляко и си оправям тракта с повече зеленчуци и плодове и храни богати на фибри;)
2 Галена Богданка 09.04.2013 | 11:36
Аз почти не ям месо, камо ли толкова много червено месо и дори пилешко, и смятам че всичко трябва да е в някаква нормални граници като приемане.,
1 Мартин Киров 09.04.2013 | 10:34
то така ама аз не мога без пържоли

ТВ програма

Кино

  • Сега Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Адио, Рио игрален филм /България,...
  • 15:30 Религията днес
  • 16:30 Извън играта
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:00 БНТ на 60
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "НепознатиТЕ" - документална...
  • 13:00 "Нюанси на любовта" /част 3/ -...
  • 15:10 "Добрият доктор" - сериал, с.2 еп.7
  • 16:00 "Мармалад" - токшоу с водещи Радост...
  • 18:00 "Бригада Нов дом" (2018 г.) -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Фермата: Време за пробуждане" -...
  • Сега Темата на NOVA
  • 13:00 "Сезонът на чудесата" (премиера) -...
  • 15:00 "Пепеляшка" - с уч. на Кейт...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 "Карай направо" с Диана Найденова
  • 20:00 "Маскираният певец" (премиера) -...
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета