"Най-после": Германия ще легализира марихуаната

Германия иска да легализира канабиса. Ще бъде разрешено притежаването на 25 грама канабис за лична консумация. Според германските политици това ще е от полза за държавата и ще подкопае черния пазар.

по статията работи: iNews | 14.04.2023 | 11:20

Германия направи решителна крачка към легализирането на канабиса, като скоро ще бъде приет и съответният закон. Днес германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах изглежда оптимистичен. "Опитваме се да решим един проблем", каза той и припомни, че досегашната рестриктивна политика по отношение на канабиса се е провалила.

От 2011 година насам броят на престъпленията, свързани с наркотици, трайно расте - и правителството иска да спре тъкмо тази тенденция, като легализира хашиша. Така хората ще могат да консумират чист и проверен продукт, черният пазар ще загине, ще се подобри и грижата за сигурността на младите хора. Министърът каза, че за постигането на тези цели заедно с още четири министерства е разработен общ план от две стъпки.

Двуетапен модел

В рамките на първата фаза ще бъде узаконено притежаването на максимум 25 грама канабис, предназначен за лична консумация от лица, навършили 21-годишна възраст. В рамките на един месец такова лице може да притежава общо 50 грама канабис. Освен това всеки човек ще има правото да си засади до три растения канабис за домашна употреба – на балкона или в градината. Съответният законопроект ще се появи още през април, обеща министърът на земеделието Джем Йоздемир.

Продажбата на марихуана на първо време ще се осъществява само в така наречените "социални канабис-клубове" – дружества, чиито членове се снабдяват с канабис от собствено производство. В едно такова дружество ще имат право да членуват максимум 500 души.

С продажбите в търговската мрежа нещата стоят по-сложно. Първоначално правителството смяташе, че марихуана ще може да се продава в специални магазини под държавен контрол, за да се пресече престъпността. Ставаше дума дори тази продажба за лица над 18 години да се извършва включително и в аптеките. Предвиждаше държавата да контролира целия цикъл – от засаждането до продажбата, за се намалят различните опасности. Но очевидно Еврокомисията е оказала сериозен натиск и берлинските министерства дадоха на заден ход. Според бъдещия закон продажбата на канабис в специализирани магазини на първо време ще се извършва само пробно в няколко региона.

"Черният пазар няма да е доволен"

Всъщност министър Лаутербах още през октомври направи първия опит да осъществи записаното в коалиционния договор легализиране, но очевидно твърде либералният проект влизаше в конфликт с някои правила в ЕС. Сега обаче нещата потръгват – и първите отзиви са възторжени. Аграрният министър Йоздемир, който е от партията на Зелените, каза: "Престъпните дилъри никак няма да се зарадват. Черният пазар няма да бъде доволен." А Кристине Лютке, говорителка по нарко-тематиката СвДП, която също участва в управляващата коалиция, възкликна в една от социалните мрежи: "Най-после!" Опозицията обаче е настроена критично. В отговор на запитване на ДВ здравният експерт Арвин Рюдел от ХДС беше категоричен, че политиката на Тройната коалиция за легализиране на канабиса се е провалила. Освен това той припомни и за опасностите: при млади хора под 25-годишна възраст употребата на канабис може да предизвика психози.

Правителството все пак ще легализира канабиса

Независимо от тези предупреждения легализирането на марихуаната в Германия е в ход. В края на настоящия процес трябва да бъде осъществена целта, записана в правителствената програма: "Ще въведем контролираното снабдяване с канабис за консумация от възрастни лица чрез лицензирани търговци." В момента притежаването на канабис, хашиш или марихуана е незаконно в Германия. То се смята за нарушение на Закона за упойващите вещества и подлежи на наказателно преследване – по същия начин, както в случая с наркотици като хероин или екстази. Реформата на правителството значително ще облекчи работата на прокуратурата и полицията – това беше и една от целите. В юридическите кръгове също се смята, че декриминализирането на канабиса е добра идея. Президентът на Федералната криминална служба (това е общогерманската полиция) вече призова престъпленията, свързани с канабиса, занапред да се считат само за административни нарушения.

Голям бизнес за държавата

Легализацията на канабиса може освен всичко друго да се превърне и в огромен бизнес за държавата. Икономистът Юстус Хаукап казва в интервю за ДВ, че броят на консумиращите канабис в Германия навярно е около 4 милиона. "Опитахме се да изчислим към какви количества води това число. Стигнахме до извода, че обемът на пазара ще е бъде около 400 тона, тоест - между 4 и 5 милиарда евро", казва Хаукап. Неговите изчисления показват, че приходите от акциза върху канабиса и спестените пари в полицията и прокуратурата ще докарат на държавата печалба от около 5 милиарда евро годишно.

В редица европейски държави вече се води съвсем либерална политика по отношение на канабиса. В Нидерландия или в Португалия леките наркотици, производни на канабиса, са изцяло разрешени. В Испания консумацията на канабис е само административно нарушение – като неправилното паркиране, например. В Канада консумацията му също е разрешена, нещо повече – тази страна има дори специален министър за този ресор. В Уругвай и в 19 щата в САЩ отглеждането, търговията и разпространяването на канабис-продукти също са легални.

Автор: Фолкер Витинг

Източник: Дойче веле


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Още от деня коментарно предаване /п/
 • 05:45 Пристигане детски тв филм /Сърбия,...
 • 05:55 Златно сърце 3-сериен детски тв...
 • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
 • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
 • 10:25 Церемония по издигане на...
 • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
 • 12:00 По света и у нас
 • Сега ПРЕМИЕРА: "Приключенията на...
 • 07:00 "Тази сутрин" - информационно...
 • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Примат 007" - комедия,...
 • 14:15 "Стани богат" - телевизионна игра с...
 • 15:15 "Скъпи наследници" - сериал
 • 16:15 "Любов от пръв поглед" -...
 • Сега "Ти разкажи, Черно море" - сериен...
 • 05:20 "Военни престъпления" - сериал,...
 • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
 • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
 • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 "Как да предложа на любимата?" - с...
 • 14:15 "Целуни готвача" - с уч. на Андрю...

Наши Партньори

7sport.net
Мнение: Случаят "400 шева" - част от търговия с "бели робини" от Източна Европа? Цялото общество коментира красивата Дебора от Стара Загора, неадекватното поведение на Тото, Тити и редица други публични и не само личности.