19 огнища на африканска чума по свинете в страната

Плевенско и Разградско също обявиха бедствено положение заради африканската чума по свинете

по статията работи: iNews.bg | 24.07.2019 | 16:00
19 огнища на африканска чума по свинете в страната
pixabay.com
Повече за:

19 огнища на африканска чума по свинете са регистрирани до момента в страната. Бедствено положение е обявено в Русенска, Плевенска и Разградска област. 
Бедствено положение заради африканската чума по свинете е обявено в областите Плевен и Разград. 
Областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви бедствено положение във връзка със заболяването в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.
Разпоредено е органите на Областната дирекция за безопасност на храните да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони.
Полицията трябва да охранява всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза.
Областният управител разпорежда кметовете на населените места в област Плевен да оказват пълно съдействие.
В хода на провежданите действия, при необходимост, да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на общините на област Плевен. При изпълнението на дейностите да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях като се провеждат нужните инструктажи.
Бедственото положение влиза в сила от днес, 24 юли, и ще продължи до 31 юли 2019 година, като срокът при необходимост може да бъде удължен.
Междувременно областният щаб при бедствия и аварии в Разград обяви бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете в областта. 
"Обстановката се усложнява, регионът е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерки и да сме адекватни към ситуацията, която може да се промени във всеки момент", заяви областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. 
Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес, 24 юли, и продължава до 30 юли, включително. Според заповедта координацията по изпълнението ѝ ще се извършва от директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Разград. 
Областната дирекция на МВР в Разград има ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването, и да подпомага институциите с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Разград. 
Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа "заден двор" стартират от община Исперих. Целта е унищожаване на нерегистрираните животни. Със заповедта се забранява достъп на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването. Пълният текст на заповедта е публикуван на сайта на Областна администрация - Разград.
Започна почистването на 20-километровата гранична зона до пунктовете "Капитан Андреево" и "Капитан Петко войвода", които са на територията на Хасковска област.
Мярката се налага заради африканската чума по свинете, макар че е региона няма регистрирани случаи на 
Вчера бедствено положение беше обявено и в Русенска област. 
А днес бе обявено, че втори свинекомплекс в Русенско е засегнат от вируса на болестта африканска чума по свинете. Снощи са били потвърдени положителни проби от животни, отглеждани в село Бръшлен - най-голямата ферма в региона с 40 000 глави. Миналия уикенд това стана в свинекомплекса в Николово, в който се отглеждат 17 000 животни.
Обявеното бедствено положение има за цел да ограничи разпространението на болестта Африканска чума по свинете, тъй като на територията на Русенска област има още два мощни свинекомплекса - в Голямо Враново и в Юделник.
На Областната епизоотична комисия днес стана ясно, че властите ще прилагат всички мерки, които са описани при ситуация на бедствено положение.
"Нашият вирус е в дивата природа. Щом намираме умрели прасета, положителни, все още в държавата, и ги намираме не на едно място – например на границата с Румъния, намираме ги в "Каракуз", във Враца, в Плевен. Първото огнище в Плевен – в частен двор, ама частникът – ловец, а и две прасета гледа", обясни проф. Георги Георгиев, експерт към Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието. Той поясни, че в кочините, които съществуват по селата, не може да се говори изобщо за биосигурност и това е проблем при ограничаването на заразата.
Започна политизация на проблема
От БСП настояха днес да бъде потърсена политическа отговорност, тъй като според социалистите държавата е неглижирала проблемите с разпространението на болестта африканска чума по свинете.
Според депутата Пенчо Милков целият бранш е изправен пред фалит заради четиригодишно неглижиране на проблемите. Затова от БСП настояват за отговорност от министъра на земеделието, от началника на Българската агенция за безопасност на храните и от председателя на Централния епизооотичен съвет. 
"Експертите казаха ясно, че трябва да се проведе масов отстрел, лов на свинете майки. При хиляда отстреляни свине майки биха довели до шест хиляди унищожени животни. Така заболяването до голяма степен нямаше да се разпространи с такава скорост. Експертите казваха преди две години, че не е въпрос дали, а кога заболяването ще влезе в страната. Даваха полезните модели на Румъния, където във всяко село на автомобилите, влизайки и излизайки, им се провеждаше обеззаразяване, а ние бяхме свидетели на граничните пунктове по същото време в България за неефективно, дори за несъществуващи тези моменти, обеззаразяване на автомобилите", посочи Милков. 
БСП се опитват да политизират проблема с африканската чума и внасят страх и безпокойство в обществото, посочиха от ГЕРБ. Председателят на земеделската комисия в парламента Мария Белова заяви още:
"Всички ние трябва да се борим, не да търсим политически дивиденти и изяви, а да помагаме на тези хора, така че да спасим бранша от пълно унищожение".
В България са европейски експерти, които оценят взетите от държавата мерки за ограничаването на заразата. Страната ни вероятно ще поиска финансова помощ от Европейската комисия за обезщетение на стопаните, но парите няма да бъдат отпуснати веднага, обясни за "Хоризонт" евродепутатът Асим Адемов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • Сега "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.