New Europe: Кой иска правителството да падне?

"Олигарсите, които са част от антуража на Росен Плевнелиев!"

по статията работи: Филипа Тодева | 02.09.2013 | 14:47

С настъпването на есента българите се готвят да се върнат към вечерните демонстрации, а хората със здрав разум в цяла Европа се чудят защо, пише в анализ на New Europe.

Като прави широка ретроспекция на случилото се у нас по време на изборната кампания и избора на новия кабинет, изданието обобщава, че същността на коалиционното правителство на Пламен Орешарски бе да се отърве от дясната партия ГЕРБ, по време на чието управление Бойко Борисов бе отговорен за сериозното нарастване на демократичния дефицит на страната и за пътя, по който бе поела тя, именно към икономическа катастрофа.

"Това не са общи, безпочвени обвинения, а резултат от конкретни действия от страна на двама министри – вътрешният министър Цветан Цветанов, за който се смята, че е отговорен за постоянното подслушване на телефоните на всички важни бизнесмени и политици от опозицията и дошлия от САЩ министърът на икономиката Симеон Дянков, препоръчан от комисар Кристалина Георгиева. Те са почти изцяло отговорни за икономическата катастрофа в България.

Що се отнася до Цветан Цветанов, има съдилища в България, които да се погрижат за този проблем. Тъй като той е преди всичко политически, щетите могат да бъдат възстановени, а развитието на случая би следвало да бъде сериозна пречка за бъдещите "кандидат-диктатори”, коментират от New Europe.

Според медията, ако се съди по резултатите, политиката на Дянков е била напълно погрешна, тъй като е създала и заради своите дългосрочни последици, ще продължи да генерира все по-голяма беднотия, с краен резултат - бързото изчезване на българската средна класа.

"Пълната отговорност обаче не е на Цветанов, който ще бъде изправен пред съда, или на Дянков, който рано или късно ще поеме обратния път към САЩ, а на бившия министър-председател Бойко Борисов, който загуби изборите и на практика сложи край на своята политическа кариера.

Най-доброто, което би могъл да направи сега, е да стои на сигурно вкъщи, да пише книги или да прави други неща, следвайки примера на други бивши премиери в Европа, които, без значение какво са извършили, не са в затвора, а у дома", смятат анализаторите.

Във втората част на анализа New Europe припомня, че противно на всякаква логика, веднага след като новото коалиционно правителство се формира, започнаха "спонтанните" народни протести срещу законно избраното правителство.

Изглежда, че протестите могат да бъдат подновени през септември, когато хората ще се върнат от почивка.

"Тъй като изглежда доста противоречиво новоизбраното коалиционно правителство да има такава съпротива в лицето на обикновените хора, настояващи за неговото разпускане, причините, които стоят зад това противоречие трябва да се разгледат. Въпросът е кой иска новоизбраното правителство в България да падне, защо и какво ще последва след това.

Политическите герои се надяват да се избегне най-лошото. Бойко Борисов иска да се върне на власт, а Цветан Цветанов – да избегне правосъдието", категорични са анализаторите.

Те предупреждават, че това, което ще последва след колапса на правителството, е съвсем просто – президентът Росен Плевнелиев ще назначи служебно правителство по свой избор, като оформи нов политически пейзаж и ще се стреми да контролира новото правителство, опитвайки се същевременно да унищожи всяка съпротива срещу олигарсите, които са част от неговия близък антураж.

В същото време новото правителство ще назначи нов български еврокомисар. Това най-вероятно ще бъде Кристалина Георгиева, която българското правителство вече реши да смени с друг човек, от когото се очаква да съчетава интересите на Европа с тези на България, нещо, което се счита за неразделна част от задълженията на всеки член на Комисията.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


39 Галин Петров 08.09.2013 | 21:14
Борисов, Цветанов, Дянков, Фидосова и всички останали ключови фигури в ГЕРБ са за затвора, а имуществото им да бъде отнето в полза на държавата и институциите от кито беше откраднато!
38 Krasimira Ilieva 03.09.2013 | 15:12
Има голям резон в това Плевнелиев да си сглоби олигархична схемичка покрай едно евентуално падане на правителството.
37 Gita Eevse 03.09.2013 | 14:13
Друго да ви кажа, разровете се из нета и ще попаднете и на други разни статии и интервюта...Там се вижда кой си е заявил подкрепа за протестите и дефакто, кой потрива доволно лапички в очакване на преврат утре...
36 Gita Eevse 03.09.2013 | 14:06
Николчо, научи се да пишеш и тогава мнения, брат!
35 Славчо Хаджийски 03.09.2013 | 07:12
Защо не пишете имената на авторите на тази статия? Аз живея в тази страна и заявявам, че ситуацията в България е съвсем друга. Това, което пишете не отговаря на истината.
34 Nikola Pavlov 03.09.2013 | 02:12
защото не искаме турци да ни оправляват
33 карибска пиратка 02.09.2013 | 17:35
От всички май най-много президентът иска да падне правителството, така за него ще бъде лесно като детска игра да вкара своя авер Прокопиев в политическата игра.
32 Миро Т 02.09.2013 | 17:19
Хората в България наистина очакват много повече от него. Напоследък показва своите ясни симпатии в политиката, като същевременно призовава политическите партии към общ диалог, при положение, че той прави така да няма такъв, след като изказва симпатията си към ГЕРБ например.
31 Средновековен Рицар 02.09.2013 | 17:18
Когато падна правителството на ГЕРБ, то този човек прави всичко възможно да злепоставя комунистите и това не е честно. Все пак той се е заклел да служи вярно на всички българи, а не на част от тях, като с останалите да се отнася с пренебрежение.
30 Sweet Dreams 02.09.2013 | 17:17
Росен Плевнелиев е един от тези, които ще помогне на американските олигарси, като Джордж Сорос да стъпят у нас и завземат всички важни сектори, където биха им носили огромни печалби.
29 Бате Рамбо 02.09.2013 | 17:16
Нещата са така, че Росен Плевнелиев показва симпатия към определени партии и пренебрегва други, като призовава народа да вземе едва ли не неговата позиция. Така той не може да обедини всички българи и трудно бихме го определили, като "президент на всички българи".
28 Epifani Gancia 02.09.2013 | 17:15
Плевнелиев сега е и единственото лице на бившите управляващи, което има главна роля в новите им политически сценарии как отново да яхнат властта. После ще ни говори, че е надпартиен.
27 angel eyes 02.09.2013 | 17:02
Президентът е изцяло обграден от подставени лица и такива, които са подкупни и замесени в мръсни сделки. Няма как да убедиш народ че си държавник с висок морал при положение че най-близките ти приятели са лица с тъмно минало, свързвани с мафиотски групировки, пране на пари , укриване на данъци и финансови измами.
26 novi horizonti 02.09.2013 | 16:59
Плевнелиев е лицето на корупцията, облечена в скъп костюм и заела висок държавен пост,което е показателно колко надълбоко се е пропила тя в нашето общество, медии и политика.
25 velvet boots 02.09.2013 | 16:57
САЩ преследват съвсем други цели по отношение на Сирия. Тях изобщо не ги интересува има ли налице престъпления срещу човечеството. Тях ги вълнува какво ще стане с газа. Не виждате ли как пада и цената на петрола. Всичко е за пари, а не за справедливост срещу насилието на Асад. Лошото е че малка страна като България е идеална за целите на САЩ и Плевнелиев пък е идеалният инструмент за прокарване на американските интереси.
24 angel eyes 02.09.2013 | 16:49
С какъв респект може да се ползва един държавен глава, наричан от народа си "ирландска пастирка".
23 Жустин Бибер 02.09.2013 | 16:37
Представям си сега какви интерпретации ще има тази статия в родните медии. На някои хора не им харесва истината за президента, който е техния последен шанс пак да наредят своите пионки по високите етажи на властта.
22 Milica Georg 02.09.2013 | 16:35
Видяхме кой си е поставил за цел това правителство да падне и как всички около кръга Капитал бяха впрегнати да подстрекават антиправителствените протести в това число и съпругата на президента. До едно време и Плевнелиев го играеше неутрален уж.
21 novi horizonti 02.09.2013 | 16:34
Плевнелиев е президент лансиран от олигархията с идеята да им пази интересите и да ги прокарва на високо ниво - в Парламента.
20 Экатерина Карапетрова 02.09.2013 | 16:34
Плевнелиев е продукт на един престъпен кръг, който години наред паразитира върху държавата и изнася средства навън чрез офшорки, в това число и тези на президента. Недомустимо е държавният глава да бъде толкова силно зависим от корпоративната престъпност.
19 velvet boots 02.09.2013 | 16:33
Иво Прокопиев иска да падне правителството, защото когато това стане, на него са му обещали място във висшата власт. Плевнелиев ще си остане същата марионетка.
18 angel eyes 02.09.2013 | 16:32
Как кой - онези от кръга Капитал. Нали затова организират платени протестиращи - това е доста отчаян ход, но го правят.
17 Poli Geerhart 02.09.2013 | 16:31
Дакота някои родни медии, притежавани от същите тези олигарси, продължават да четкат образа на президента, европейските такива ясно са прозрели маргиналната му функция. Хората обаче не могат да бъдат заблудени и за това доверието към президента последните месеци се срива значително.
16 екзотичен сопол 02.09.2013 | 16:30
станахме за смях с този президент. където и да отиде прави гафове и ни срами пред света. според мене той трябва да си подаде оставката и повече да не се вясва в президентската институция защото е срам за българската нация.
15 Epifani Gancia 02.09.2013 | 16:30
Плевнелиев не е нищо повече от една марионетка на отбрани родни олигарси, която съвсем целенасочено подклаждаше политическата криза у нас, вместо да работи за стабилност.
14 комара трайчо 02.09.2013 | 16:28
протестите у нас са платени от сорос и компания. те под формата на различни неправителствени фондации плащат на определени хора за да протестират и да махнат правителството което си върши много добре работата.
13 вербална нота 02.09.2013 | 16:26
президента плаща на протестиращите да махнат правителството и след това да сложи своя приятел прокопиев начело на държавата. това е неговия таен план.
12 алисия божинова 02.09.2013 | 16:25
според мене нещата ще си дойдат по местата когато президента си подаде оставката и на негово място дойде човек който няма нищо общо с разни бизнес кръгове и други подобни такива.
11 крива отвертка 02.09.2013 | 16:23
президента иска да падне правителството за да сложи начело на държавата друго правителство което да е от кръга капитал и прокопиев да е министър председател.
10 Рая Дочева 02.09.2013 | 16:17
Знам , че станахме за смях на цяла Европа с нашата политическа ситуация .
9 sunny girl 02.09.2013 | 15:59
Не за много хора, не е ясно, защото кръга Капитал се е погрижил добре да се покрие!
8 Kremena kremi 02.09.2013 | 15:59
Росен Плевнелиев днес за пореден път доказа, че е протеже на американска мафия, като зае на сто процента позоцият на Обама в конфликата със Сирия.
7 Alena Bukva 02.09.2013 | 15:58
Ахаха, не знам кой за миг дори си е помислил, че има честни протести у нас
6 sunny girl 02.09.2013 | 15:58
Всичко е с цел отново шепа хора да влязат във властта и да управляват България. ГЕРБ, приятелите на Президента - не ме учудва, ако са точно те!
5 Kremena kremi 02.09.2013 | 15:57
"Политическите герои се надяват да се избегне най-лошото. Бойко Борисов иска да се върне на власт, а Цветан Цветанов – да избегне правосъдието", категорични са анализаторите." - Точно това се цели, отново на наш гръб и за наша сметка!
4 Alena Bukva 02.09.2013 | 15:56
Вчера имаше включване от "обновения" протест. Някакви 10 човека дали имаше не знам пред МС, но работата беше доста рехава. Явно Плевнелиев и кръга около него, не са си платили добре за новите протести;)
3 педя чиляк 02.09.2013 | 15:34
някакви протестиращи доколкото разбрах.
2 milen doktorov 02.09.2013 | 15:22
То това е повече от ясно, че е работа на кръга "Капитал"
1 Viktor Ivanov 02.09.2013 | 15:12
Протестите са дело на Росен Плевнелиев, Борисов и олигарсите от кръга Капитал, начело с Иво Прокопиев, протестите са платени и това е причината да има хора на улицата, които да протестират.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.