С. Македония вади пари за безработните и служителите в частния сектор - по 2 минимални заплати

Съседите въвеждат и още куп антикризиски мерки, сред които намаляване на заплатите на всички държавни служители, началници, ръководители, както и други длъжностни лица в държавната администрация и спиране на плащането на наеми на лица, които не могат да си ги плащат

по статията работи: iNews.bg | 22.03.2020 | 17:15
С. Македония вади пари за безработните и служителите в частния сектор - по 2 минимални заплати
vlada.mk

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев оповести 15 ключови мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса в условията на пандемията от коронавирусна инфекция, предаде МИА.

Мерките са на обща стойност около 200 милиона евро.

"Всички тези мерки са на стабилна основа, с финансов план за тяхното изпълнение”, допълни премиерът.

1. Всеки работник в частна фирма, засегната от кризата, ще получи по една минимална работна заплата за месеците април и май. Работниците ще получат по 14 500 денара (около 461 лв. – бел.ред.). Компаниите ще плащат собствени вноски за заплати, както и данък върху доходите на физическите лица. Държавата очаква работодателите да изплатят повече средства на работниците си, но това е пожелателно.

Сред подмярка на тази точка са включени забрани компаниите да си разпределят дивиденти и бонуси в условията на криза, като тази мярка ще важи поне до края на 2020 г.

Основна цел на държавата е работниците да запазят работните си места.

2. Всеки гражданин, останал без работа поради кризата, ще получава месечна парична помощ в размер на половината от досега получаваната заплата. За база на изчисление ще се взима предвид доходът на работника за последните 24 месеца.

3. Намаляват се заплатите на всички държавни служители, началници, ръководители, както и други длъжностни лица в държавната администрация, които в условията на криза ще получават само минималната работна заплата. Става въпрос за депутати, премиерът, вицепремиерите, министрите, кметовете, директори на държавни и общински дружества, съдии, прокурори и общински съветници, които ще получават минимална заплата в размер на 14 500 денара.

4. Служителите в публичния сектор, публичната администрация на държавно и местно равнище ще получат минимална нетна заплата от 14 500 денара за месеците април и май.

Тази мярка няма да бъде прилагана за лекари, медицински и помощен персонал, полицейски служители и войници, както и други лица в бранша, които активно се борят срещу разпространението на вируса.

5. Прекратява се заплащането на президенти, общински съветници, управители на общински и държавни дружества и други публични институции, когато те участват в допълнителни комисии, сформирани от изпълнителната или местната власт. Сега не е времето да се печели, допълни премиерът.

6. 7000 денара на домакинство за лица без работа или лица, които са били част от сивата икономика. На тези хора ще бъде осигурен и улеснен достъп до системите за социална защита през април и май. (7000 денара са около 222 лв. – бел.ред.). За по-голяма защита на по-бедните, държавата ще им изплати енергийни надбавки за април и май.

7. Законът за правоприлагането се прекратява до края на юни – съдебните изпълнители ще бъдат задължени да спрат предприемането на каквито и да е действия по принудителното изпълнение.

8. Разсрочване на заеми – банките са задължени да отсрочат всички заеми на граждани и фирми, засегнати от кризата, за три месеца. Това означава, че априлският заем на вноска ще бъде изплатен през юли.

 9. Наемателите на жилища за социално слаби са освободени от плащането на наем, а ако са закупили жилищата – освободени са от плащането на лизинговите вноски по кредита си. Правителството препоръчва и на наемодателите на пазарен принцип да направят същото и да отложат наемите на своите наематели.

10. Допълнителни безлихвени заеми за компании в размер на 6 милиона евро – банката за развитие в Северна Македония, освен 5,7 милиона евро, ще издаде допълнителни 6 милиона евро безлихвени заеми на компаниите при вече обявените условия, а лихвите ще бъдат покрити от правителството.

11. Нови 50 милиона евро евтини заеми чрез търговски банки – в допълнение Банката за развитие в Северна Македония ще лансира 50 милиона евро на евтини заеми чрез търговски банки в размер от 3 000 до 90 000 евро с обща лихва не по-висока от 1%. Ако лихвеният процент скочи до 1.5%, то държавата ще покрие разликата от 0.5%.

12. Закон ще забрани на компаниите да фалират по време на кризата – независимо дали искането за фалит е заведено от кредитор, банка или от самата компания, фалитът ще бъде забранен по време на кризата.

13. Помощ за медийни работници и медии – всички служители, ангажирани в медия, ще получат по една минимална работна заплата допълнително към възнагражденията си през април и май.

14. Помощ за спортисти и художници – всички спортисти, ангажирани със спортни асоциации и клубове, ще бъдат подпомогнати с 14 500 денара през април и май. 141 художника на свободна практика ще получат минимална заплата за април и май.

15. По-голяма възможност за пенсионери, хора с увреждания и бременни жени – разрешава се на възрастни хора, лица с увреждания и бременни жени да пазаруват на спокойствие в хранителните магазини и аптеки във времето от 7.00 до 9.00 всяка сутрин.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.