Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, се правят без яйца. При 9 проби пък е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта, показва изследване на Асоциация "Активни потребители".
"Най-много ни стресира рецептата, която в България се използва за майонеза”, заяви д-р Сергей Иванов пред Нова ТВ. "Оказа се, че в нашата има много други компоненти, като Гума гуар, гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати”, обясни д-р Иванов. В американския стандарт за майонеза например нямало никакви въглехидрати.
"Тук има само калории и нищожна хранителна плътност”, заяви д-р Байкова. По думите ѝ голяма част от Е-тата в майонезата са алергени.
В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред БиТиВи пък Богомил Николов от "Активни потребители”. Имахме подозрение, че олиото се заменя с по-евтина мазнина, но тези опасния не се потвърдиха, обяви още той.